Facebook pagina

Pasar Begijnendijk-Betekom

Share/Save/Bookmark

Begijnendijk

De gemeente Begijnendijk, 9400 inwoners op een oppervlakte van 17,62 vierkante km, heeft 2 historische dorpskernen : Begijnendijk en Betekom.
 
Begijnendijk ligt gedeeltelijk (rond en ten zuiden van de Demer) in het Hageland dat bekend is om zijn ijzerzandsteenheuvels.
 
Miljoenen jaren geleden liet de Diestiaanzee zandbanken achter. Na het terugtrekken van het water werd ijzerzandsteen gevormd. Deze is terug te vinden in vele Hagelandse gebouwen.
 
In de 17e eeuw lieten Begijnen van Aarschot dijken en wegen aanleggen tussen hun landbouwgronden en pachthoeven. Hier ligt de oorsprong van de naam Begijnendijk.
 
Betekom heeft een veel oudere oorsprong : vondsten uit de prehistorie bewijzen dat er gedurende verscheidene periodes bewoning was. Na de val van het Romeinse Rijk 800 werd het een vaste nederzetting. Reeds in het Karolingische tijdvak waren er 2 woonkernen: Betekom-dorp en Moorsem.
 
Sint*LaurentiuskerkReeds vanaf 1243 bestaan er geschreven bronnen over de Betekomse parochie en haar Sint-Laurentiuskerk.
 
De toren, het oudste bestaande gedeelte van de kerk, dateert van rond 1300. Het koor (niet te zien op de afbeelding) werd rond 1400 gebouwd in "Demergotiek". Typisch voor deze stijl zijn de speklagen : afwisselend bruine ijzerzandsteen en witte Gobertangesteen.
 
In 1855/56 werd de kerk vergroot. Hiervoor werden de zijkapellen langs de zuidkant afgebroken en vervangen door de zijbeuken. Vanaf toen heeft de kerk haar huidige uitzicht.
 
Bronnen :