Facebook pagina

Buur Natuur

Share/Save/Bookmark

Naar het bos

 

Wil je graag extra veel info over bossen en natuur in Vlaanderen en welke activiteiten je er kan beoefenen?
Met dit overzicht kom je al een eind.
 

Muziekbos

MuziekbosIn het voorjaar kleurt het Muziekbos ten noordoosten van Ronse blauw dankzij de ontelbare boshyacinten (in de streek blauwe kousjes genoemd), die er een bloementapijt vormen. De naam van het bos verwijst naar het Keltische woord ‘muz’ wat moeras betekent. Het 50 ha grote bos ligt pal op de taalgrens en is volledig toegankelijk. Een ontspannende 11 km lange wandeling start er aan de kerk van Louise-Marie in Maarkedal.


Info:
www.ronse.be.

Natuurreservaat Molsbroek

MolsbroekAan de rand van Lokeren ligt langs de Durme Natuurreservaat Molsbroek. In het bezoekerscentrum verneem je meer over het 78 ha grote gebied dat deels uit broekbos, rivierduinen, vochtige hooilanden en rietvelden bestaat. Je kunt het optimaal verkennen langs de 4,5 km lange wandeldijk.

Info: www.vzwdurme.be.

De Wildertse Duinen

Wildertse DuinenDe Wildertse Duinen in Essen zijn een heuvelachtig natuur- en bosgebied van 100 ha, waardoor verschillende wandelpaden en een 3 km lang bosleerpad lopen.
Bezoek er ook het Bosmuseum in een prachtige villa in het natuurdomein. Je verneemt er alles over hoe het gesteld is met het bos in Vlaanderen, de rol van de mens, welke vogels en zoogdieren er leven enz. Van 1 april tot 30 september op zondag van 14 tot 17 u.

Info: www.natuurenbos.be en www.vvv.essen.be.

Het Zoerselbos

ZoerselbosHet Zoerselbos in … Zoersel geldt historisch als een van de meest fascinerende bossen in Vlaanderen. Hendrik Conscience zou er in het beroemde Boshuisje, dat inmiddels al 150 jaar bestaat, zijn bekende werk De Loteling hebben geschreven, dat in 1973 verfilmd werd met Jan Decleir in de hoofdrol. Je kunt in dat Boshuisje trouwens lekker tafelen (www.boshuisje-zoersel.be). Ook Willy Vandersteen maakte het Zoerselbos beroemd met zijn Suske en Wiske-album De Gouden Ganzenveer. Leuk is de 27 km lange Consciencefietsroute, spannend is de Weerwolfwandeling. Elke eerste zondag van de maand is er om 14 u. een gratis geleide wandeling met vertrek aan het Bezoekerscentrum.

Info: www.zoerselbos.be.

Neigembos

NeigembosHolle wegen en grote hoogteverschillen kenmerken het Neigembos, een 65 ha groot domein in Ninove. Je kunt er drie wandellussen verkennen van 1,5; 2,2 en 3,7 km. Fietsen kan ook: in of rond het bos, dat op zijn mooist oogt in april als de blauwe boshyacinten er bloeien.

Info: www.natuurenbos.be.

Het Burreken

BurrekenHet Burreken in Brakel geldt als een van de mooiste natuurreservaten van de Vlaamse Ardennen. Dit domein strekt zich ook nog uit over Maarkedal en Horebeke. Het is een gebied rijk aan afwisseling met o.a. beken, bronnetjes en knotwilgen. Twee wandelingen leiden je door dit domein.

Info: www.burreken.be.

Park Vordenstein

VordensteinGa bij voorkeur ’s morgens eens op stap in Park Vordenstein in Schoten. Dan is de kans groot dat reeën en vossen er je pad kruisen. De imposante zwarte den kleurt er het landschap. Deze kanjer is tot 35 m hoog en heeft een omtrek van 4,5 m. Via drie leuke wandelroutes verken je dit parkdomein. En mis het boeiende bezoekerscentrum de Oranjerie niet.

Info: www.natuurenbos.be.

Elsenbos

ElsenbosEen speelzone van ruim 2 ha is de attractie in het Elsenbos in Stabroek, ten noorden van Antwerpen. Kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten in een eikenbos en op een speelweide. Andere blikvanger: talrijke bunkers waar vleermuizen overnachten.

Gerheserbossen

GerheserbossenDe Gerheserbossen in Ham en Leopoldsburg is een van de meer uitgestrekte bosgebieden in de Limburgse Kempen. Wie hier met kinderen op stap gaat, bezoekt best ook het vlakbij gelegen recreatiedomein De Merel. Je ontdekt er een speelbos waar kinderen zich ongestoord kunnen vermaken.

Mangelbeekvallei

mangelbeekvalleiDe Mangelbeekvallei in Houthalen-Helchteren is een verrassend stukje natuur. In deelgemeente Laak vertrekt een bewegwijzerde route door deze vallei. Sinds april is er ook een nieuwe Groene-Haltewandeling die langs de Mangelbeekvallei loopt: ‘Limburgse heuvels van Bolderberg tot mijnterril’, met keuze uit liefst vijf trajecten die het station van Zolder met dat van Heusden verbinden. Diversiteit staat voorop met vijvers, beekvalleien, bos en heide.

Info: www.groenehalte.be.

Koekelarebos

KoekelarebosIn het hinterland van Diksmuide ligt Koekelarebos. Zo’n 70 ha groot, met statige zomereiken van meer dan 200 jaar oud en de opmerkelijke Koekelareden. De mooiste plekjes ontdek je langs een wandelpad van 4,5 km. In het bosgedeelte Grote Vijver is er een groot speelbos (4 ha), waar ook de allerkleinsten zich zullen vermaken. Aangrenzend bij dit bos is er een arboretum met ruim 140 variëteiten.

Info: www.koekelare.be.

Voor meer info :