Landenfiche Denemarken

Update april 2023

Denemarken heeft een kustlijn van maar liefst 7.300 km, zodat je ter plekke nooit meer dan 50 km van de zee vandaan bent. Ideaal voor wie wil kamperen aan de Noordzee of Oostzee.
Maar naast de zee zijn er natuurlijk ook nog de meren en de fjorden, en de meer dan 400 veelal kleine eilanden met hun ongerepte natuur.

Het Deense landschap golft van horizon tot horizon en daarin liggen de dorpen met ieder een eigen, wit kerkje. De lange stranden van Jutland, de kliffen van Møn, hoofdstad Kopenhagen en de vele (pre)historische monumenten zijn belangrijke trekpleisters. Het land heeft voor iedereen wel iets te bieden. En niet te vergeten: het Legoland-attractiepark in Billund.
Behalve veel zee en strand heeft Denemarken ook nog eens 12.000 km bewegwijzerde fietspaden, waarvan 4.000 km onder elf nationale routes is verdeeld.
Wandelen kan echt overal. Op het strand, in de duinen en op de speciale lange routes bijvoorbeeld.
En cultureel zijn de Denen schatrijk. Van Vikingverleden over topdesign tot een geweldige keuken.

Campings in Denemarken

De Deense campings behoren tot de beste van Europa. Ze bieden veel ruimte met grote staanplaatsen. De meeste campings beschikken over een gemeenschappelijke keuken, waar je als kampeerder gebruik van mag maken. De centrale barbecueplaats is handig en vormt een gezellige ontmoetingsplek met andere kampeerders.
De campings zijn kindvriendelijk: er is meestal een speeltuin met vaak een typisch Deens springkussen (‘hoppepude’). De familiebadkamers met speciale douches op kinderhoogte zijn praktisch en ruim.
Een CKE-kaart als legitimatiebewijs op de camping komt zeer goed van pas, het is zoals op de meeste campings in Scandinavië vaak een voorwaarde om er te kunnen kamperen. De kaart aanvragen doe je via pasar.be/cke.

Wildkamperen verboden

Het is verleidelijk om de camper te parkeren in de duinen langs de kust of op een ander schilderachtig plekje. Doe dit niet, wildkamperen is – in tegenstelling tot in Noorwegen, Zweden of Finland – niet toegestaan in Denemarken.
Op stopplaatsen langs de snelweg mag je je camper parkeren, maar je mag er niet kamperen. Dat betekent dat je hier wel kan stoppen en uitrusten, maar het is niet toegestaan om je tent, tafel en stoelen buiten te zetten. Overnachten in de camper langs de openbare weg of op parkeerplaatsen mag niet.

Als je je camper niet mag parkeren op een openbare parkeerplaats geeft een bord dit aan. Sommige steden en dorpen in Denemarken bieden in de zomermaanden speciale voorzieningen voor campers en daar mag je tegen betaling wel op aangewezen plaatsen parkeren. Vraag bij de plaatselijke toeristische dienst bijzonderheden over de voorzieningen in het gebied.
Op de website van de Danish Autocamper Association vind je gedetailleerde informatie over 400 toegankelijke staanplaatsen in Denemarken.
Campervriendelijke campings: ongeveer 90% van de Deense campings (met twee of meer sterren) beschikken over speciale faciliteiten voor gasten met een camper. Veel campings hebben een speciaal gebied op de camping gereserveerd voor campers. Surf naar https://nl.dk-camp.dk/artikel/dk-stellplatze-nl.html voor een overzicht.

Let op: de mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn eerder beperkt.

Vergeet je verloopstekker niet
Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende pin, aardingsclipjes of een halfrond gat hebben voor aarding. Voor het gebruik van stopcontacten met alleen twee ronde gaten of met twee ronde gaten en aardingsclipjes heb je geen verloopstekker nodig.
Voor het gebruik van stopcontacten met een naar buiten stekende pin of een halfrond gat is een verloopstekker van het type E of K of een wereldstekker nodig.
 

Reis- en voertuigdocumenten

  • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
  • Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
  • Minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hoeven geen toestemmingsformulier bij zich te hebben, alhoewel luchtvaartmaatschappijen dit wel kunnen eisen; zie EU
  • Belgisch rijbewijs bestuurder(s),
  • Een B-sticker op het voertuig is niet vereist, de landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
  • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
  • Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen + 750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.

Verkeersregels

Enkele belangrijke regels, die soms (licht) afwijken van de Belgische:

  • Toegelaten alcoholgehalte in het bloed: 0,5 promille.
  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen alleen in een passend kinderzitje worden vervoerd, kinderen van 3 jaar en ouder die kleiner zijn dan 1,35 m, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd.
  • Bestuurders van rechts hebben voorrang op een kruispunt, tenzij met verkeersborden of -tekens anders wordt aangegeven.
  • Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
  • Een bord met een omgekeerde oranje Y op de snelweg betekent dat er twee rijstroken samenkomen en dat aan bestuurders op de invoegende rijstrook voorrang moet worden gegeven volgens het ritsprincipe.
  • Bestuurders op een rotonde hebben voorrang op deze die de rotonde willen oprijden. Op alle rotondes in Denemarken staan voorrangsborden en/of haaientanden die aangeven dat bestuurders op de rotonde voorrang hebben.
  • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht overdag is verplicht.
  • Het is verboden om binnen 10 m van een kruispunt te parkeren
  • In Kopenhagen kan je betaald parkeren (van maandag 8 uur tot zaterdag 17 uur), in het weekend en op feestdagen is het vrij. Zie Public parking in Copenhagen | International.kk.dk  voor meer informatie. In de meeste groete steden is de parkeertijd beperkt via parkeerautomaten of gebruik van parkeerschijf.
  • Op snelwegen moet je alarmlichten gebruiken om te waarschuwen voor plotselinge files of andere gevaren, zoals ongevallen. Bij file moet je een middengang (reddingsgang) vrijmaken voor hulpdiensten.
  • Bij pech of een ongeval ben je verplicht een gevarendriehoek te plaatsen, op de auto(snel)weg op circa 100 m en op overige wegen circa 50 m achter het voertuig.
  • Bij een ongeval met lichamelijk letsel ben je verplicht de politie te bellen.
  • Als fietser ben je in Denemarken niet alleen verplicht om met de arm aan te geven dat je wil afslaan, maar ook om aan te geven dat je gaat stoppen door je linkerarm uit te steken met vlakke hand.
  • Motorrijders mogen in een file in Denemarken niet zoals in België, tussen de rijstroken met langzaam rijdende of stilstaande voertuigen door rijden.
  • Winterbanden zijn niet verplicht, wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Op doorreis in Duitsland zijn winterbanden wel verplicht. Als winterbanden worden gebruikt, moeten deze op alle wielen worden gemonteerd maar niet op de banden van de aanhangwagen of caravan.


Verplicht/verboden in auto

  • gevarendriehoek, en bij pech of ongeval ook verplicht te gebruiken
  • parkeerschijf is ook verplicht
  • Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Het aangeven van flitspalen of trajectcontrole in navigatieapparatuur, gsm’s, tablets enz. is toegelaten.  

 

Snelheidsbeperkingen:
algemene regels

Binnen bebouwde kom

Buiten bebouwde kom

Autosnelwegen

Personenauto's en motoren, campers met toegestane maximummassa < 3.500 kg

50 (*)

80

130; of 90 of 100 indien
aangegeven met borden

Personenauto's, met aanhangwagen/caravan

50 (*)

80 indien HTM sleep -3.5 t
70 indien HTM Sleep +3.5 t

80

Campers, toegestane maximummassa > 3.500 kg

50 (*)

70

80

*: In het centrum van Kopenhagen geldt steeds een maximumsnelheid van 40 km/h.
Bij een nat wegdek moeten bestuurders hun snelheid zodanig aanpassen dat andere weggebruikers niet worden natgespat.

Praktisch ter plaatse

Taal: Deens, maar Engels en Duits worden doorgaans ook goed verstaan. Enkele tienduizenden Duitstaligen wonen in het Deense deel van Sleeswijk na de splitsing in 1920, Sønderjylland (Zuid-Jutland).

Betalen:
De munteenheid
is Deense Kroon (DKK), 1 DKK = 0.134 euro.
Het is best Deense Kronen mee te brengen omdat in Denemarken vrij hoge wisselkosten aangerekend worden (bron: Diplomatie.Belgium.be)
Op toeristische plaatsen en op de ferry’s worden ook euro’s als betaalmiddel aangenomen.

Douanebepalingen:
Er zijn beperkingen in de toegestane hoeveelheden alcohol en tabak die je als toerist mag invoeren, zie IATA
Bij terugkeer in België: zie de brochure Wijs op Reis van FOD FInanciën.

Tol in Denemarken:
De wegen in Denemarken zijn tolvrij, op twee bruggen na: voor de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Sjælland & voor de Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden moet wel tol betaald worden.

  • Betalen kan contant in Deense kronen of euro's, en bij de Sontbrug ook in Zweedse kronen of met een Bropas (ook Bizz, AutoBizz, BroBizz, of AutoPass -in Noorwegen- genaamd), zie verderop.   
  • Bekende creditcards en bankpassen met Maestrologo worden ook geaccepteerd.
  • Betalen met EasyGo:
    wil je in Denemarken, Noorwegen en Zweden op een gemakkelijke manier voor tolwegen, bruggen en veerponten betalen, dan kan EasyGo een handig systeem zijn. EasyGo is het samenwerkingsverband dat het mogelijk maakt om de Bizz van de ene organisatie ook bij de andere te gebruiken. Afhankelijk van de leverancier heet de Bizz volledig eigenlijk AutoBizz, BroBizz, of AutoPass (Noorwegen).
    Een Bizz is een electronisch kastje (“transponder”) dat je aan de voorruit bevestigt en dat een signaal uitzendt bij het passeren van een aangegeven tolpoort of biljetpoort (aangeduid met de borden BroBizz/AutoPASS/EasyGo)
    Doordat de Bizz gekoppeld is aan een credit card betaal je automatisch je passage, zonder stoppen.
    Je kan zo betalen bij de meeste bruggen en tolwegen van diverse maatschappijen. EasyGo kan je ook gebruiken voor veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Bovendien gelden bepaalde kortingen. Ter info: ook in Oostenrijk is EasyGo te gebruiken, maar hier alleen voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg. Meer informatie op easygo.com.
    Deze Bizz-transponder is verkrijgbaar bij een van de bruggen of veerdiensten naar Denemarken en Zweden, of bij de serviceproviders via een van de volgende websites: autopass.no, asfinag.at, brobizz.com, scandlines.com en oresundsbron.com.  
    Op easygo.com/en/countries vind je een overzicht van de locaties waar EasyGo gebruikt kan worden en tegen welke tarieven. Ook bij de betaalpunten ter plekke in Scandinavië is informatie te krijgen.

- Hier de Toltarieven Grote Beltbrug, de verbinding tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør):
•Campers hoger dan 2,7 meter met een tolbadge moeten steeds een tolpoort met bemanning nemen.
•De tarieven in euro's zijn omgerekend en afhankelijk van de wisselkoers.
•Voor alle informatie, actuele tarieven en tarieven voor voertuigen van meer dan 3.500 kg, zie www.storebaelt.dk/english.

- Hier de Toltarieven Sontbrug, de verbinding tussen Denemarken en Zweden.
• Online betalen voor de Sontbrug kan (minimaal 30 minuten van tevoren) via Online ticket | Øresundsbron (oresundsbron.com) 
•Retourbiljetten zijn niet verkrijgbaar, maar voor wie ook terugrijdt via de Sontbrug, kan een BroPas/ØresundBizz voordelig zijn.
Wie tussen 1 september en 31 december op dezelfde dag tussen 5 en 24 uur heen en weer rijdt, is met de Bropas nog goedkoper uit ('SmutTur'). Voor meer informatie zie www.oeresundsbron.com/en/bropas  
•Voor alle informatie en actuele tarieven, zie oeresundsbron.com.



Milieuzones voor dieselvoertuigen in Denemarken,

Milieuzones zijn er in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg, met beperkingen (enkel) voor bestelwagens en zware voertuigen +3.5 t HTM die met diesel rijden. 
Volgende dieselvoertuigen mogen, steeds na verplichte voorafgaande registratie op https://mz.miljoezoner.dk/en/create/step1, in de milieuzones:
-Bestelwagens, niet ouder dan 1 januari 2012, met een toegestane maximummassa van niet meer dan 3500 kg.
Vanaf 1 juli 2023 wordt de grens: voertuig ouder dan 1 sept 2016, geen toegang meer.
-Vrachtwagens, niet ouder dan 1 januari 2015, met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg.
-Grote campers en bussen, niet ouder dan 1 januari 2015, met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg én met meer dan 9 zitplaatsen inclusief de bestuurder.
Oudere voertuigen van deze categoriën zijn in de milieuzone’s niet toegestaan, tenzij het buitenlandse old-timers zijn ouder dan 30 jaar; zij mogen wel zonder registratie de zone’s inrijden.
Een uitzondering is er ook voor voertuigen met een retro-fit roetfilter, na registratie.

• Zie voor meer informatie www.miljoezoner.dk en op www.eng.mst.dk/air-noise-waste/air/reducing-traffic-emissions/danish-low-emission-zones .


Tanken in Denemarken

  • Langs de snelwegen is er slechts een beperkt aantal tankstations aanwezig, en de meeste tankstations in Denemarken zijn onbemand. De bemande tankstations zijn lang open, tot 21 of 24 uur en diverse bemande tankstations zijn 24 uur per dag open.
  • Bij tankstations kan aan de kassa contant in DKK (en soms ook in EUR) worden betaald. Belgische bankpassen en creditcards zijn soms niet bruikbaar.
  • Het is bij sommige tankstations mogelijk om te betalen met je smartphone.
  • Bij de meeste gewone tankstations kan na sluitingstijd gebruik worden gemaakt van een tankautomaat en kan worden betaald met Deense bankbiljettten, soms ook met euro’s.
  • Bij onbemande tankstations worden Deense tankkaarten, bankpassen en creditcards (met pincode) geaccepteerd. Op deze tankautomaten staat vaak 'Betal med Kort'. Houd er rekening mee dat Belgische bankpassen en creditcards soms niet bruikbaar zijn.
  • Soms zijn de instructies bij tankautomaten ook in het Engels of Duits. Zie ook fyidenmark.com voor Engelstalige informatie over het betalen bij Deense tankautomaten.
  • Let op: Bij het betalen met een bankpas wordt er vaak eerst als borg (preautorisatie) een bepaald standaardbedrag van op de rekening gereserveerd om te controleren of het saldo voldoende is voor betalen van een volle tank. Meestal wordt dan binnen 20 minuten het correcte bedrag waarvoor is getankt, afgeschreven en de rest van het geld weer vrijgegeven, maar soms kan het ook langer duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt.
  • Op veerboten is het niet altijd toegestaan om een gevulde reservetank met brandstof te vervoeren.
     
  • E5 – E10 Benzine:
    Euro 95 E10
    (95 oktan blyfri (benzin)) met 10 % bio-ethanol is goed verkrijgbaar.
    Let op: in Denemarken is ook benzine met octaangetal 92 sporadisch nog verkrijgbaar bij tankstations, maar ze verdwijnt stillaan van de markt.
    In de meeste moderne auto's kan benzine met octaangetal 92 Blyfri 92 (oktan bensin) in feite geen kwaad, maar toch wordt aangeraden steeds benzine met octaangetal 95 te gebruiken omdat moderne auto's meestal hierop zijn ingesteld en deze benzine gewoonlijk ook zuiniger is in het gebruik.
    Superplus 98 E5 (Blyfri 98-100 (oktan bensin)/E5), benzine met een octaangetal van 98 tot 100 en maximaal 5% bio-ethanol is in Denemarken goed verkrijgbaar.

  • Diesel B7 (Diesel) met max 7% biodiesel is goed verkrijgbaar

  • Lpg (Autogas) is slechts zeer beperkt verkrijgbaar bij enkele tankstations in het noorden van Denemarken. Zie mylpg.eu voor een overzicht van lpg-tankstations in Denemarken.
    Om lpg te kunnen tanken is meestal een Italiënippel nodig. Bij enkele tankstations wordt gebruikgemaakt van de bajonetaansluiting.
     
  • Aardgas (CNG/Naturgas) is slechts beperkt verkrijgbaar. Kijk voor een actueel overzicht op cngeurope.com of gebruik de app PitPoint voor iOS of Android om aardgasvulstations te vinden in Denemarken.
     
  • Elektriciteit: Denemarken heeft ongeveer 5.600 ladestander/ladepunkter, oftewel oplaadpunten. Het netwerk van openbare oplaadpunten is nog niet helemaal dekkend, en het reizen met een elektrische auto door Denemarken vergt daarom enige planning en voorbereiding.
    Kijk voor een actueel overzicht van de locaties van oplaadpunten op chargemap.com, oplaadpunten.nl, plugsurfing.com, uppladdning.nu, clever.dk (ook voor prepaid oplaadkaarten) of zoek naar oplaadpunten via bijvoorbeeld de apps Chargemap en Plugsurfing of de websites bluecorner.be/nl/overal-europa-opladen/.
     
  • Voor een overzicht van actuele brandstofprijzen zie ANWB
     

Noodnummers

  • algemeen alarmnummer is 112, voor politie, ziekenwagen of brandweer.
  • Autopech onderweg: contacteer via praatpaal Falck, tel +45 70 10 20 30, of Deense Automobielclub FDM +45 70 13 30 40, of +45 70 27 91 12, 24 uur per dag.
     Voor pechhulp kun je ook rechtstreeks contact opnemen met Dansk Autohjælp, een Deense organisatie die automobilisten bijstaat. Telefoonnummer +45 70 10 80 90. Website: www.dah.dk
  • (Aanrijding met) dieren onderweg: Als je een (wild) dier aanrijdt of een loslopend, gewond of dood dier aantreft, bel je de centrale van de landelijke dierenbescherming op nummer 1812.
     

Gezondheid & Noodsituaties:

  • Het niveau van de gezondheidszorg in Denemarken is goed. Sluit een goede reisverzekering af en houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
  • Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Je kan ze aanvragen bij je ziekenfonds. Op deze EZVK staat ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van je mutualiteit. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens je verblijf in Denemarken en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de mutualiteit. Soms is het daardoor niet nodig om geld voor te schieten.
  • In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is neem je het best direct contact met je mutualiteit via de noodcentrale. Bewaar dat nummer in je gsm.
  • In geval van ernstige nood (ongeval, arrestatie, sterfgeval, …) én wanneer je geen andere hulplijnen hebt kan je contact opnemen met het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, telefoonnummer: +32 (0)2 501 81 11. Je kan ook altijd vooraf je buitenlandse reis melden bij travellersonline.diplomatie.be, om in geval van plaatselijke problemen vlot bijstand van de Belgische overheid te krijgen.
  • Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je ook terecht bij de Belgische ambassade in Kopenhagen: Øster Allé 7, 2100 Kopenhagen. 
    Algemeen nummer: +45 35 250 200, Consulaire afdeling: +45 35 250 204;
    Noodnummer, buiten de openingsuren: +45 20 813 663,
    mail: Copenhagen@diplobel.fed.bedenmark.diplomatie.belgium.be/nl
  • Alle contactgegevens van onze ambassades en consulaten in het buitenland, en die van de ambassades en consulaten in Brussel vind je op diplomatie.belgium.be.
  • Bij de apotheken, herkenbaar aan het groene kruis, zijn alleen geneesmiddelen verkrijgbaar die zijn voorgeschreven door Deense dokters of dokters uit een ander Scandinavisch land.
  • Neem daarom speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), en maak zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen.
  • Reizigers die geneesmiddelen gebruiken die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij zich hebben. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.

Andere gezondheidsadviezen:

Let op voor tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode van april tot november. Dan zijn teken het actiefst. Zij kunnen  de ziekte van Lyme overbrengen.
In Denemarken komt ook tekenencefalitis voor op het eiland Bornholm en in het noorden van Seeland. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Tekenbeten vermijden is dus van groot belang.
Tegen encefalitis kan je worden gevaccineerd, wat wordt aangeraden bij een langer verblijf in de natuur.
Omdat encefalitis ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk, zoals sommige kazen.
Hondsdolheid komt voor op Groenland. Neem daar onmiddellijk contact op met een arts bij een beet van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of vos).


Je huisdier in Denemarken:
Bekijk ook de regels van de landen waar je doorheen reist richting Denemarken!

  • Denemarken is een hondvriendelijk land. Op de meeste campings en in pretparken is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft.
  • Vanaf 1 september tot eind maart mag je hond op openbare stranden vrij rondrennen, vanaf 1 april moet hij daar aangelijnd blijven. Er zijn speciale hondenstranden en losloopterreinen ('hondeskovs').
  • Niet in alle restaurants mag een hond mee naar binnen, informeer ter plaatse.
  • Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts, met naast de beschrijving van het dier ook de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
  • Dierengezondheid: honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag ook).
  • Verboden hondenrassen zijn:
    Pitbullterriër, Tosa Inu, American Staffordshire terrier, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerbul, Kangal, Centraal-Aziatische Ovcharka, Kaukasische Ovcharka, Zuid-Russische Ovcharka, Sarplaninac, Tornjak.
    Let wel: honden van deze verboden rassen die vóór 17 maart 2010 al in je bezit waren (je moet dit kunnen bewijzen) zijn met uitzondering van de pitbullterriër en de Tosa Inu, wel toegelaten. Ze moeten in openbare ruimtes wel een gesloten muilkorf dragen en aan een korte lijn (maximaal 2 m) gehouden worden. Die honden mogen alleen op privéterrein loslopen.

    Het is toegestaan de verboden honden door Denemarken te vervoeren wanneer je op doorreis bent. Er mogen korte stops gemaakt worden om de hond uit te laten, voor de rest van de tijd moeten ze in de auto blijven en moet je het verblijf in Denemarken zo kort mogelijk houden.
     
  • De hond mag in Denemarken overal mee in het openbaar vervoer. Kleine honden reizen in een tas gratis mee, voor grotere honden moet er een kinderkaartje gekocht worden. In de trein zijn speciale hondencoupés.
  • Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Denemarken moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen, waardoor in praktijk dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.
  • Op de Faeröer eilanden, de eilanden Christiansø (bij Bornholm) en Livø (in Noord-Jutland) zijn honden niet toegelaten.
  • Op Groenland gelden strenge toelatingseisen voor huisdieren. Je wordt verzocht vóór vertrek een invoerbewijs te regelen bij de Groenlandse autoriteiten (veterinaire sector tel. +299 34 50 00).
  • Als je langer dan 4 weken in Denemarken blijft ben je verplicht de hond te laten registreren in het 'Danish Dog Register': danskhunderegister.dk.

Alle info over reizen met je dier: www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. VisitDenmark en ANWB

Terug naar het overzicht van de landenfiches



Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten