Facebook pagina

Toeristische info

Share/Save/Bookmark

Toeristische info van Frankrijk

Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez: strandjutten

Aan de Côte d'Opale (Opaalkust) - de schilder Edouard Lèvéque moet erg onder de indruk geweest zijn toen hij de Kanaalkust met een edelsteen vergeleek - bij het Nauw van Calais, ligt de spectaculaire Cap Blanc-Nez.

Aan de voet van de kaap: het dorp Escalles. Een smalle weg voert van het kleine dorp - één hotel, een handvol huizen - tot aan de krijtklippen.

Bij het afdalen van de betonnen trap naar het strand stuit je op een bunker.
De ganse kustlijn ligt letterlijk bezaaid met bunkers, relicten van de fameuze 'Atlantic Wall'.

500 zeereuzen per dag

Op de nauwe zeestraat heerst een drukte van belang. Tot vijfhonderd zeereuzen passeren dagelijks het Nauw van Calais, de drukst bevaren zeestraat ter wereld.
Vanaf het strand komt de ware omvang van Cap Blanc-Nez pas echt tot zijn recht. 133 m rijzen de krijtklippen hier omhoog.
Aan de rand van de klip kleeft een bunker, gereed om naar beneden te donderen. De resten van een andere liggen al op het strand. Onophoudelijk knabbelt de zee aan de krijtwand en neemt terug, wat haar miljoenen jaren geleden werd ontnomen.

De krijtafzettingen ontstonden immers 90 miljoen jaar geleden op de bodem van de zee. Het was een periode die gekenmerkt werd door een warm klimaat en een veel grotere uitbreiding van de oceanen dan de dag van vandaag.
Ook Noord-Frankrijk werd bedekt door een ondiepe en warme Krijtzee. Ze vormde het ideale milieu voor coccolieten, microscopisch kleine algen, die bedekt waren met kleine ronde kalkplaatjes, die bij het afsterven van de algen loskwamen en naar de zeebodem zakten.
Daar hoopten ze zich in de loop van miljoenen jaren tot een honderden meters dikke laag op, die nadien door krachten in de aardkorst werd omhooggeplooid.

Een nieuwe periode van onrust in de aardkorst leidde 500.000 jaar geleden in het gebied tussen Dover en Calais tot het ontstaan van een lange smalle groef, die na het afsmelten van de gletsjers op het einde van de laatste ijstijd (voor 10.000 jaar) door de zee in bezit genomen werd. Zo ontstond uiteindelijk het Nauw van Calais.

De plek voor fossielenzoekers

De krijtafzettingen zijn bijzonder rijk aan fossielen van allerlei dieren.
Bij verzamelaars gegeerd zijn vooral zee-egels en primitieve inktvisachtigen: ammonieten (vooral afdrukken) en belemnieten (inwendig skelet).

De fossielen zijn te vinden in het puin aan de voet van de klippen of in de klippen zelf. Vooral na zware zeegang, wanneer de zeebodem behoorlijk werd omgewoeld, zijn goede vondsten geen zeldzaamheid.

Naast fossielen vind je op het strand ook markasietknollen.
Deze grappig ogende donkerbruine knollen of worsten, die door de zee uit het krijtgesteente gespoeld worden, bestaan uit ijzersulfide.

Om de prachtige goudgele straalvormige kristallen te zien, moeten de knollen gehalveerd worden. Sommige 'strandjutters' keren steeds weer naar hun claim terug om verse knollen te zoeken.

Jo uit Beveren is één van hen: 'Na een tijd krijg je er een gevoel voor, waar de beste exemplaren te vinden zijn: vertelt hij en toont ons een handvol buitgemaakte knollen. 'Besproei de opengekapte knollen met haarlak, dan behouden ze jarenlang hun kleur en glans,' verraadt hij nog en verontschuldigt zich dan.
Er is nog werk te doen, binnen een uur komt de vloed op…

Een dag later bezoeken we die 'andere' kaap: Cap Gris-Nez. Ook hier moeten er fossielen te vinden zijn, vooral schelpen van weekdieren, die zo'n 170 miljoen jaar op de zeebodem werden afgezet.
De rotsen bestaan vooral uit zandsteen, mergels en kalksteenbanken.
Minder spectaculair misschien dan de krijtklippen van Cap Blanc-Nez, maar daarvoor is het er wel rustig.

Tips voor strandjutters

  • informeer naar de getijden. Wie te laat vertrekt, riskeert door het opkomend tij verrast te worden!- Let op voor steenslag! Vermijd vlak onder de krijtwand te lopen.
  • Het is verboden (en gevaarlijk) fossielen uit de krijtwonden te hakken. Op het strand mag je wel naar hartelust verzamelen.
  • Neem hamer en beitel mee om fossielen uit het puin te halen. Voor het uitprepareren van het fossiel hou je de beitel verticaal. De trillingen van de hamerslagen zorgen ervoor dat het gesteente rond het fossiel splijt.
  • Houd de beitel niet in de richting van het fossiel, om beschadiging bij uitschieters te vermijden. Gebruik voor het fijnere werk op dezelfde manier een prepareernaald.
  • Sommige 'fossielen' - o.a. verroeste granaten uit W02 - laat je beter liggen.

INFO

Comité Départemental de Tourisme du Pas de Calais, 24 rue Désille, F-62204, Boulogne-sur-Mer;
tel. 00-33-3-21.83.32.59, fax. 00-33-3-21.30.04.81.
www.pas-de-calais.com (surf naar de deelstreek: Calais - Côte d'Opale)