Facebook pagina

Het Vrijbos in Houthulst

Share/Save/Bookmark


   
Beoordeling van bezoekers:
(11 stemmen)
   
   


In de Middeleeuwen strekte zich tussen Roeselare, Ieper, Diksmuide en Torhout een woud van 6 000 ha uit. In de Franse tijd rond 1800 was het intussen gekrompen Vrijbos toch nog groot genoeg om een veilig schuiloord te zijn voor schorremorrie als Baekelandt en gezellen. Pas in het midden van de 19de eeuw kwam er een dorpskom met kerk, klooster, schooltje en kasteel. WO I maakte het bos en nagenoeg alle gebouwen met de grond gelijk. Een gedeelte van het bos werd heraangeplant en tijdens WO II opnieuw aangetast. Wat nog rest zijn 67 ha vrij te bewandelen domeinbos, wat privťbos en ongeveer 200 ha militair domein. De ontmijningsdienst ontfermt er zich over oude oorlogsmunitie. Rond het bos herinneren rechte dreven aan het bos van weleer.
Praktisch


Afstand: 14 km.

Bewegwijzering: geen

Vertrekpunt: kerk van Houthulst

Aard van de weg: verharde bospaden, maar ook verkeersluwe asfaltwegen

Andere wandelideeŽn

Vers van de pers is de 36 blz. tellende brochure ĎOp Vrijbosvoetení. In deze wandelbrochure ontdek je het verleden van het Vrijbos en hoe daaruit het dorp Houthulst groeide. De wandeling is niet bewegwijzerd maar wel heel goed beschreven zodat je samen met het kaartje onmogelijk de weg kwijt kan raken. Te koop bij de gemeente en de toeristische dienst voor 3 euro.

Andere ideeŽn

Praktisch


Afstand: 14 km.

Bewegwijzering: geen

Vertrekpunt: kerk van Houthulst

Aard van de weg: verharde bospaden, maar ook verkeersluwe asfaltwegenVers van de pers is de 36 blz. tellende brochure ĎOp Vrijbosvoetení. In deze wandelbrochure ontdek je het verleden van het Vrijbos en hoe daaruit het dorp Houthulst groeide. De wandeling is niet bewegwijzerd maar wel heel goed beschreven zodat je samen met het kaartje onmogelijk de weg kwijt kan raken. Te koop bij de gemeente en de toeristische dienst voor 3 euro.

Meer informatie

Gemeentebestuur, Markt 1, 8650 Houthulst
Tel 051/46 07 31
Fax 051/46 07 36
www.houthulst.be
Dienst Toerisme, Markt 17, 8650 Houthulst
Tel. 051/46 08 94
Fax 051/46 07 36
toerisme@houthulst.be

© fietstocht: Vakantiegenoegens (Tekst door Anne-Marie Hermans en Marcel Gevaert), 1/9/2004, laatste update: 15/6/2012.