Facebook pagina

Provincie West-Vlaanderen

Share/Save/Bookmark

Nieuwe missie Pasar

Pak je tijd!


Pasar wil iedereen de kans bieden om netto vrije tijd te beleven die je toelaat om te genieten, en die je verrijkt en gelukkiger maakt. De komende jaren zal Pasar volop focussen op dit thema…

 

Strikt genomen is de beschikbare vrije tijd de voorbije decennia toegenomen.

Alleen schort er wat met de beleving van die tijd. Hij moet steeds sneller en beter benut worden. Machines en nieuwe technologieën die het leven aangenamer maken, hebben blijkbaar ook vervelende neveneffecten. Zo creëren smartphones en smartschools een nieuw soort druk op de mensen en hebben die het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn. En tijdbesparende toestellen als de vaatwasmachines, de microgolfoven en de robotstofzuiger verminderen blijkbaar het druk-druk-druk-gevoel niet.

 

Stress!

Mensen intensifiëren hun (vrije) tijd: er moet steeds meer gebeuren in minder tijd en dat zorgt voor stress. Er is dus een probleem met de manier waarop we tijd en vrije tijd beleven. Tijd staat onder druk en mensen raken de grip op hun tijd kwijt. We worden hoe langer hoe meer geleefd, ook in onze vrije tijd. En daar wil Pasar iets aan doen. Daarvoor zijn maatschappelijke maatregelen nodig en is het ook aan elk individu om bewuster en meer gefocust om te gaan met tijd, meer keuzes te maken en te accepteren dat kiezen ook altijd een beetje verliezen is.

 

Pak je tijd en pure tijd

Met Pak*je tijd willen we mensen aanmoedigen om bewuster te leven en om de tijd te nemen die ze nodig hebben voor de dingen die ze belangrijk vinden in hun leven. Het is ook een leuke woordspeling op een pakje tijd: tijd als een pakje of een geschenk. Pure tijd is die tijd die we nu net niet argeloos laten passeren of laten vollopen maar de tijd die we voor onszelf waardevol vinden, die ons gelukkig maakt en tevreden laat leven.

 

Wanneer is vrije tijd echte vrije tijd?

Pasar spreekt ook van pure vrije tijd, tijd die puur is, vrij van alle moetens. Sommigen spreken van toegewijde tijd, tijd die we bewust en met toewijding investere  in iets, of ook nog gefocuste tijd of tijd die we met volle aandacht spenderen. Zo kan televisie kijken zowel pure vrije tijd zijn - een programma dat we echt graag willen zien, een moment van rust in de avond, even niets doen maar passief genieten - als verprutste vrije tijd die we kwijt zijn zonder dat we ervan hebben genoten.

 

Meer info op www.pasar.be/pakjetijd

 

Pasar, iets voor jou?
Vrijwilligers zetten zich in heel Vlaanderen in om een ruim aanbod te doen met gevarieerde activiteiten. We telden vorig jaar in West-Vlaanderen 445 activiteiten in 55 afdelingen met in totaal 42.356 deelnames!


Volgend jaar wil Pasar rond de thematische werking Pasar Actief nieuwe initiatieven nemen en zo een aanvullend aanbod creëren voor iedereen die avontuurlijk aangelegd is en die ervan droomt om samen met enkele vrienden spannende, sportieve en avontuurlijke activiteiten te organiseren.

Wie wil meewerken is welkom!

 

En in het Brugse is Pasar op zoek naar jonge gezinnen die samen leuke momenten willen beleven. Trek jij er graag op uit met de kids? Vind je het fijn als jouw kinderen zich amuseren en jij een ontspannend moment met leeftijdsgenoten kunt beleven? Misschien was je vroeger actief in een jeugdbeweging en mis je het om activiteiten voor en met kinderen te organiseren nu je ‘wat gesetteld’ bent en zelf kinderen hebt?

 

Of zegt het je iets om samen te kamperen? Met de tent of de caravan er op uit trekken en leuke activiteiten in groep beleven? Je houdt er van om een weekend met andere mensen voor te bereiden, een geschikte camping te zoeken, de omgeving te verkennen…?

 

Je bent welkom bij Pasar!

Meer info via els.bonte@pasar.be of 0474 76 55 10.