Bezoek Fort van Walem

100 jaar geleden maakte dit fort deel uit van de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Zo kwam het eind september 1914 mee in het brandpunt van de oorlog te liggen. Op 28 september werd het een eerste maal beschoten door een ‘Dikke Berta’-kanon, opgesteld op de grens van Hombeek en Zemst. De bevolking van Walem werd die dag verplicht geëvacueerd door de Belgische legerleiding. Duitse mariniers hielpen bij het richten vanop de Mechelse Sint-Romboutstoren. Op 29 september was het Duitse leger genaderd tot op 1.200 meter. Op twee dagen tijd werden toen 230 obussen afgevuurd op het Fort. Op 1 oktober trof een obus de munitiekamer en moest de verdediging worden gestaakt. Onder de Belgische soldaten waren er 40 doden en 60 gewonden. Het fort viel in handen van de vijand en de Belgen moesten zich terugtrekken achter de Nete.

Na de val van Antwerpen liet de oorlog de streek verwoest achter. In de jaren die volgden, werden de doden opgegraven, indien mogelijk geïdentificeerd en vervolgens teruggebracht naar de begraafplaatsen van de gemeentes waar ze tijdens hun leven hun wortels hadden gehad.
Ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1930 werd de weg die naast het fort loopt rechtgetrokken. Bij deze werken werd een deel van de gracht gedempt en werd het eiland verkleind. Het gedeelte van de weg dat niet langer gebruikt werd, werd vermoedelijk daarom omgedoopt tot de huidige "oude baan".

Tussen 1960 en 1992, tijdens de koude oorlog, werd het fort gebruikt als coördinatiecentrum van de Civiele Bescherming. Daarna diende het even als noodopvangcentrum voor asielzoekers en kwam het vervolgens leeg te staan. Toen kreeg de natuur vrij spel in het microklimaat binnen de hoge, aarden omwalling. Vleermuizen zochten hun toevlucht in de lange, donkere gangen.

In 2006 nam het stadsbestuur van Mechelen de beslissing om het fort aan te kopen van de Belgische federale overheid, met de bedoeling het door te verkopen aan Natuurpunt. Het eiland met het fort is sinds 2009 eigendom van Natuurpunt en is heel belangrijk als schuilplaats voor vleermuizen.

De Heemkundige Kring Dr. Croquet van Walem wil de geschiedenis van het fort en de verhalen van 1914 in de herinnering houden.  In samenspraak met Natuurpunt werd een lokaal in het fort ingericht als een uniek, permanent memoriaal.

De soldaten die op het fort van Walem of in de onmiddellijke omgeving gesneuveld zijn, krijgen hier een naam en een gezicht. In andere lokalen zorgt de Heemkundige kring voor een tentoonstelling rond de Eerste Wereldoorlog en rond de belegering van het fort. Alles wordt er geduid in zijn historische context en ook de impact op het dorp zelf wordt belicht.

Op vele plaatsen is het fort een ruïne en gevaarlijk om te betreden. Voor bezoekers is het fort slechts beperkt toegankelijk.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 21 september 2019 - 14:00
Praktische info
 • Inschrijving is verplicht en dit kan dmv een mail naar PasarSKW@gmail.com tot 16 september.
 • Het maximaal aantal deelnemers ligt vast op 25 !
 • Bijdrage voor de gids is voor iedereen, lid of geen lid, 3 € ter plaatse te voldoen.
 • Enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.
 • Samenkomst om 14h00 aan de toegangsbrug
 • Beperkte parkeermogelijkheid ter plaatse.

 

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Fort van Walem
Antwerpsesteenweg 270
2800 Walem (Mechelen)

Deelname-informatie

Deelnemers
5 - 25
Deelnameprijs leden
€3.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 3.00
Deelnameinformatie

Iedereen, zowel leden als niet leden, is welkom. Enkel de leden van Pasar Nationaal zijn verzekerd.

Contactpersoon

Contactpersoon
Jan Kersemans
PasarSKW@gmail.com
0473 636 023
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!