Geel, de barmhartige stede. Activiteit geannuleerd wegens het Coronavirus(Geannuleerd)

Activiteit geannuleerd wegens het Coronavirus

Geel, de barmhartige stede

8 tot 10 mei 2020          www.zwerversleuven.be

Geel is een stad in de provincie Antwerpen. Deze Kempense stad is de zevende grootste stad van Vlaanderen en staat ook wel bekend onder de eretitel 'Barmhartige Stede'. Het is niet zo maar een stad zoals velen onder ons zouden durven denken. Rond het jaar 600 zou een heidense koning met een christen vrouw in Ierland hebben gewoond samen met hun enige dochter Dimpna. Zijn vrouw stierf en dat maakte de koning ontroostbaar. Hij keek uit naar een nieuwe vrouw, maar met als voorwaarde dat zij het evenbeeld van zijn overleden vrouw zou zijn. Hij vond ze niet. Uiteindelijk zette hij zijn zinnen op zijn dochter die geweldig geleek op zijn overleden vrouw. Hij vroeg haar meerdere malen ten huwelijk. Dimpna bleek erg geschokt door de walgelijke voorstellen en bleef de aanzoeken weigeren. Hij wou en zou zijn zin krijgen en dreigde met geweld. Om aan de woede van haar krankzinnige vader te ontsnappen besloot Dimpna, samen met haar biechtvader Gerebernus, te vluchten en kwam uiteindelijk in Geel terecht. Dimpna’s vader was het gevluchte gezelschap echter op het spoor gekomen en deed een laatste maal een aanzoek. Opnieuw kreeg hij echter een vastberaden ‘neen’ te horen. Hij werd zo woedend en waanzinnig, waardoor hij zijn dochter eigenhandig onthoofdde. Het waren de toenmalige Gelenaars die de twee martelaren begroeven. De plaats waar dat gebeurde, werd al snel een bedevaartsoord. Dimpna werd meer en meer aanroepen in geval van krankzinnigheid. Aanvankelijk werden de zieken ontvangen en behandeld door de geestelijkheid van de St-Dimpnakerk. Meer dan eens gebeurde het dat de kerk dan dienst deed als verblijf- en slaapplaats voor de zieken. Dat was de reden waarom er een ziekenkamer aan de kerk werd aangebouwd. Toen die te klein werd, ging men een beroep doen op de Gelenaars die in de omgeving van de kerk woonden. Op die manier geniet Geel van internationale bekendheid omwille van de unieke manier waarop er sinds eeuwen psychisch kwetsbare mensen verpleegd worden. Nog altijd worden deze mensen hier liefdevol opgevangen door heel gewone gezinnen. De oorsprong van de gezinsverpleging is dus te zoeken in de verering van de Heilige Dimpna. Zij is ook de beschermheilige van Geel. 

De gezinsverpleging rust op twee pijlers:

- de pleeggezinnen, die zorgen voor kost en inwoon van hun 'gasten',

- en een centraal ziekenhuis, dat zorgt voor de organisatie van de gezinsverpleging en de medisch-psychiatrische behandeling van de patiënten.

In het Gasthuismuseum en in het OPZ krijgen we meer uitleg over de gezinsverpleging en de ziekenzorg. Het OPZ Geel is een openbaar psychiatrisch zorg- en kenniscentrum met een tweedelijnsopdracht. Zij bieden gespecialiseerde zorg aan mensen met een psychiatrische zorgvraag en aan hun omgeving wanneer begeleiding door de eerste lijn o.a. huisarts, gezinszorg, niet meer volstaat.

In onze stadswandeling komen, naast de heilige Dimpna, enkele instellingen en monumenten aan bod die zich doorheen de geschiedenis inzetten voor de gezinsverpleging. Maar ook de architectuur, specifiek de Art-Nouveau, krijgt de nodige toelichting.

Wat voor de familie Binnemans begon met de vondst van een oude fietscarbuurlamp in een vuilbak, groeide uit tot een prachtige lampencollectie. Ze toont je de historiek van de verlichting vanaf de prehistorie tot de elektrische lampen. De wonderlamp van Aladdin vind je er niet, maar wel meer dan duizend lampen in dit knusse en huiselijk 'Lampenmuseum'.

En als kers op de taart trekken we zondagnamiddag naar de vijfjaarlijkse ommegang, waar het verhaal van Dimpna in scene wordt gezet. Zo passeren ook fragmenten uit de Donkere Tijden, de Franse tijd, de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van de Geelse gezinsverpleging, de revue. Vijftienhonderd figuranten nemen daar aan deel. In dit weekend krijgen we een duidelijker beeld van Geel.

Het gezellig samenzijn op vrijdagavond is in de feestzaal Loana. Zaterdagavond hebben we daar het koud en warm buffet en op zondagmiddag krijgen we er nog eens een warme maaltijd.

Parking: Zaal Loana, Kievermont 14, 2440 Geel

Gps-coördinaten: N 51°09’56,5” E 5°01’22,3”

Aankomst: we verwachten jullie op vrijdag 8 mei 2020 vanaf 11uur en voor 13.30 uur of na 17 uur.

Niet vergeten

- fiets voor de verplaatsingen

- wandelschoenen voor de stadswandeling.

- eventueel stoeltje voor zondagnamiddag (stoet)

Er is bij alle bezoeken parkeermogelijkheid voor enkele motorhomes, behalve op zondagnamiddag met de stoet. Opgepast: Hou er rekening mee dat vanaf zondagmiddag veel straten in Geel afgesloten zijn voor de historische stoet en men daardoor moeilijk Geel kan verlaten. We sluiten het weekend pas af na de stoet.

Telefoonnummer tijdens het weekend: Marie-Louise: 0475/804 145

Deelnameprijs: € 63 per persoon: inclusief de bezoeken, gidsen, een koud en warm buffet op zaterdagavond en op zondagmiddag een warme schotel (ter compensatie van het gebruik van de feestzaalparking tot zondagavond) inbegrepen.

Info en inschrijvingen: vanaf 17 maart 2020 bij Marie-Louise op het nummer 02/687 95 10 vanaf 19 uur, met vermelding van aankomst in de voormiddag of avond.

Betaling: We verwachten de betaling, na vooraf ingeschreven te hebben, ten laatste op 5 april 2020 (latere inschrijvers betalen zo vlug mogelijk na inschrijving) op rekening: IBAN: BE35 7340 3844 3937 van Zwervers Leuven - 3000 Leuven - BIC:KREDBEBB, met de vermelding ‘Geel + plaatnummer motorhome’.

Tot in Geel.

Marie-Louise, Ronny en Willy

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
vrijdag 8 mei 2020 - 11:00 tem zondag 10 mei 2020 - 15:00
Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Parking
Kerkstraat 1
2440 Geel

Deelname-informatie

Contactpersoon

Contactpersoon
Marie-Louise De Wit
willy.craps@telenet.be
0475/804145

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!