Witte Bergen wandeling

In Lichtaart wandelen we door een bosrijk gebied en over een glooiend landschap in de omgeving van de Witte Bergen en de Hoge Berg.
Op sommige stroken lijkt het wel alsof je door de Sahara loopt. 

Je wandelt langs de Grote Heide. Deze heidevlakte ontwikkelt zich als voedselbron voor veel bijen. Je komt ook langs een monument ter nagedachtenis van een vliegtuigcrash tijdens WOII. De Kempense Heuvelrug tussen Lichtaart en Herentals is deel van Europees beschermd natuurlandschap. Snepkensvijver, het Zwart Water, het Groot Moerven, het Lavendelven, de Heiberg zijn bijzondere natuurparels en vormen een prachtig landschap. De bodemomstandigheden zorgen er voor een typische vegetatie: in de nattere zones en rondom de vennen vind je o.a. veenmos, dophei, kleine zonnedauw, veenbes en veenpluis. Ook de geurige gagel komt hier voor. Op de drogere stukken is de struikhei goed vertegenwoordigd. Ontdek hier de zeldzame plantensoorten en kom helemaal tot rust.

In het midden van de bossen in Lichtaart staat al bijna een eeuw een herdenkingskruis voor Nestor Bayot, een soldaat uit Lens Saint Servais in de provincie Luik. Op 20 augustus 1914 liep de soldaat op die plaats in een hinderlaag die er door Duitse ulanen (lansiers of soldaten te paard) was gelegd. Toen hij plots oog in oog kwam te staan met de vijand loste hij een paar schoten maar werd dan zelf dodelijk getroffen in het hoofd. Hij viel van zijn paard dat samen met de medesoldaten ongedeerd kon ontsnappen. Een paar dagen later werd Bayot aan de kerk van Lichtaart begraven. In 1919 lieten zijn ouders de stoffelijke resten naar zijn geboortedorp overbrengen. Nestor Bayot was 21 jaar toen hij stierf. Rond 1919 werd op de plaats van het vuurgevecht een kruis opgericht dat nu nog steeds herinnert aan de gruwel van de oorlog.

Een andere leuke plek in deze buurt is het 'Zwart Water', waar veel watervogels naar toe trekken. Vooral in de herfst en winter verzamelen er honderden eenden. In het vroege voorjaar zetten amfibieën als gewone pad, bruine kikker, heikikker, groene kikker en alpenwatersalamander er hun eitjes af in het ondiepe water. Als het volop lente is zijn fuut en dodaars present en zweven verschillende libellen boven het water met het risico achtervolgd te worden door een boomvalk.
In de vogelkijkhut kan je alles observeren. De oevers van het Zwart Water zijn niet toegankelijk vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Een wandelroutenetwerk zorgt ervoor dat je in de omliggende bossen wel goed kan wandelen.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 6 februari 2022 - 14:00
Praktische info

8 km

geen voorafgaande inschrijving

vertrek: Parking Witte Bergen - Diestweg - Lichtaart

gps: 51°13'25.2"N 4°54'08.2"E 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Witte Bergen
Diestweg 1
2460 Lichtaart (Kasterlee)

Deelname-informatie

Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Ronny Willems
ronny-willems@belgacom.net
0479 514535
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!