Centraal fietsregister komt er

De verschillende overheden in ons land slaan de handen in elkaar in de strijd tegen fietsdiefstallen. Deze week sluit de federale regering met de gewesten een akkoord af voor de oprichting van een centraal fietsregister, MyBike. Daarop kan de eigenaar de gegevens van zijn fiets opslaan en aangifte indienen, maar ook nagaan of een tweedehands fiets niet als gestolen werd opgegeven.

In Vlaanderen werden in 2021 naar schatting 29.000 fietsen gestolen (FietsDNA 2022). Uit onderzoek van VIAS blijkt dat slechts 48 % van de fietsdiefstallen ook effectief wordt aangegeven bij de politie. Op initiatief van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) komt er nu ook een nationaal fietsregister, dat gebaseerd is op het Brusselse systeem dat al bestaat onder de naam MyBike.Brussels. Na twee jaar onderhandelen komt er een samenwerkingsakkoord over het register. Dat werd al door de Waalse en de Brusselse regering bekrachtigd en wordt morgen/vrijdag door de federale regering en de Vlaamse regering bevestigd.

Hoe werkt het?

Iedereen zal zijn fiets met al zijn kenmerken via een online platform kunnen registreren. Na registratie ontvang je een gratis sticker met een uniek nummer om op het frame van je fiets te kleven. De sticker kan niet verwijderd worden.

Slaat het noodlot toe en wordt je fiets gestolen, dan kan je via het platform aangifte doen van de diefstal.

Bij de aankoop van een tweedehands fiets kan de potentiële koper de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen is opgegeven. 

Omdat politiediensten toegang hebben tot de databank, kunnen gevonden fietsen dankzij het unieke nummer op de sticker eenvoudig aan de eigenaar gelinkt worden.

Een sterk slot blijft natuurlijk de allerbeste preventie. In het volgende nummer van Pasar Fietsen testen we een aantal sloten uit.