Glaasje wijn op de flank van de berg

Het is zalig wandelen rond en op de getuigenheuvels van Heuvelland in de Westhoek.

De getuigenheuvels in de Westhoek tooien zich met dichte bossen. Op de zuidgerichte hellingen groeien wijngaarden. De Stiltewandeling vanuit Westouter is de meest succesvolle wandeling in de regio. Ook de bewegwijzerde Kemmelbergroute of de Tweebergenwandeling worden enorm gesmaakt.

Bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel is gratis toegankelijk. De expo over het landschap in de Eerste Wereldoorlog is zeker een aanrader. Hier passeert ook de bewegwijzerde Gent – Wevelgem fietsroute waarbij je heel wat hoogtemeters moet verteren.

Bovenop de Kemmelberg, de hoogste heuvel van Vlaanderen als we de Voerstreek buiten beschouwing laten, staat de Belvédère. Je kan de witte toren vrij beklimmen. In de 19e eeuw werd in een kooi onderaan de toren een beer gevangen gehouden als extra attractie. Boven kijk je uit over Heuvelland en zie je de contouren van steden als Ieper en Poperinge. Bij goed weer kan je van hieruit zelfs de Kust zien.

In de sfeervolle brasserie Den Heksenstoel in Loker worden uitsluitend streekgerechten geserveerd. Je kan er niet alleen een keuze maken uit meer dan honderd streekbieren, op de kaart prijken ook verschillende Heuvellandse wijnen. Er zijn negentien wijnbouwers actief binnen het Heuvellandse terroir. Sommige onder hen, zoals Monteberg of Entre-Deux-Monts, kan je ook bezoeken.

Kampeermogelijkheden

Op de flank van de Kemmelberg, op amper 10 kilometer van Ieper, biedt Camping Ypra ruimte aan 300 schaduwrijke plaatsen voor lang- en kortverblijf.

Gepubliceerd op donderdag, juli 15, 2021 door Marijn Follebout

Delen