Manieren om met je camper te besparen in het tankstation

Door de hoge brandstofprijzen dreigt elke trip met de camper een dure aangelegenheid te worden. Maar wie het verstandig aanpakt, kan de impact op de portefeuille verzachten.

De hoge prijzen aan de pomp nopen acht op tien Belgen hun rijgedrag te veranderen. Door trager te rijden, minder bruusk te versnellen of remmen, kortere routes te kiezen en de auto vaker thuis te laten, hopen ze zo de aanslag op hun bankrekening te beperken.

Er bestaan nog andere manieren om te genieten van een uitje met de camper zonder een hypotheeklening te moeten aangaan telkens u een tankstation passeert. Onderstaande tips kunnen je brandstofverbruik met tot 30 procent doen dalen. Tel uit je winst. Je slaat bovendien twee vliegen in één klap, want zo ben je ook vriendelijker voor het milieu.

Onderhoud

  • Zorg voor de juiste bandenspanning

Onvoldoende opgepompte banden zorgen voor meer wrijving op het asfalt, waardoor je vaker moet tanken. Met de juiste bandenspanning gaan je banden bovendien langer mee. In het gros van de tankstations kan je je banden oppompen. Check vooraf wel even de juiste bandenspanning voor jouw camper. Zwaar beladen? Pomp je banden wat harder dan voorgeschreven.

  • Laat je banden uitlijnen

Ook een correcte stand van de banden maakt een flink verschil. Slecht uitgelijnde banden verslijten sneller en doen het verbruik stijgen.

  • Onderhoud regelmatig

Olie en filters vervangen, banden onderhouden: hoe meer je je auto vertroetelt, hoe langer die meegaat en hoe zuiniger die rijdt. Vooral wanneer je je camper voor het eerst sinds lang uit de garage rolt, is een grondige check aangewezen. Al stilstaand verliezen de batterijen hun lading en de banden hun spanning. Kan je dit niet zelf, schakel dan een garagist in.

Rijstijl

  • Laat thuis, die zware voet

Je gaat op vakantie, vanwaar de haast? Wie zijn snelheid met de camper kan beperken, bijvoorbeeld tot 100 kilometer per uur, verlaagt ook het verbruik ervan. Ga er vooraf van uit dat je later aankomt dan gepland, zo geraak je niet gefrustreerd. En bekijk ook onze tips onder ‘vakantiestijl’.

  • Schakel tijdig door

Lagere toeren staat gelijk aan zuiniger.

  • Stilstaan = motor uitschakelen

Uiteraard schakel je je motor uit wanneer je vlug een buurtwinkeltje binnenloopt. Maar ook voor een verkeerslicht, een spoorovergang of een brug loont het de moeite om een fractie brandstof uit te sparen. De meeste nieuwe campers hebben trouwens een start-stopsysteem, dat stoppen en starten vergemakkelijkt.

  • Parkeer achteruit in

Een koude motor slurpt meer brandstof dan een warme. Manoeuvres doe je bij voorkeur met een motor die opgewarmd is. Met andere woorden: bij aankomst, niet bij vertrek.

  • Bol uit

Bijvoorbeeld richting verkeerslicht of rotonde. Dit scheelt niet enkel op brandstof, maar ontziet ook de remschijven.

  • Hou een constante snelheid aan

Idealiter gebruik je daarvoor cruise control, maar ook zonder kan het. Snel optrekken en remmen kan het verbruik doen stijgen met 15 tot 40 procent op snelwegen en 10 tot 40 procent in druk verkeer. Dan is een constante snelheid veel zuiniger.

Belading

  • Laat overbodige spullen thuis

Minder is meer. Moet je echt die lading oude Libelles meenemen uit vrees om zonder leesvoer te komen zitten? Of kan je in geval van nood ter plaatse een krantenwinkel binnenspringen? Laat je die Monopoly, die je al vijftien jaar niet gespeeld hebt, niet beter thuis? En kan je die zak aardappelen van vijftig kilo niet op je bestemming kopen?

Analyseer welke spullen je tijdens je voorbije trips wel dan niet gebruikt hebt en je zal merken dat je de helft perfect kan thuislaten. Heb je bijvoorbeeld een extra kampeertafel nodig of volstaat de picknicktafel op de camping? Wie op reis elke dag in het zadel zit, kan een volgeladen fietsenrek verantwoorden. Maar wie slechts één keer op de fiets kruipt, kan die perfect op de camping huren.

  • Verdeel het gewicht

Een slecht beladen camper kan slingeren of overhellen, wat ‘m minder vlot bestuurbaar en minder zuinig maakt. Zware voorwerpen pak je bij voorkeur dicht bij de grond. Spreid ook zo veel mogelijk het gewicht.

  • Wees je bewust van windvangers

Ja, een surfbord op het dak levert de nodige hartjes op Instagram op. Maar het keldert evenzeer de zuinigheid van je van. Idem met een slordig flapperende dakkoffer. Hoe gestroomlijnder, hoe beter. Om dezelfde reden rijd je best met de ramen gesloten.

  • Loos afvalwater regelmatig

Leeg je tank wanneer je de kans hebt. Hoe meer gewicht, hoe meer brandstof je camper behoeft. Je moet ook niet rijden met een volle drinkwatertank. Neem zoveel mee als je onderweg denkt nodig te hebben en vul bij aankomst op de camping. Ook brandhout voor kampvuurtjes of houtskool voor barbecues kan je meestal op je bestemming kopen.

Vakantiestijl

  • Vermijd verkeer

Traag verkeer werkt niet enkel op ieders zenuwen, het vreet ook benzine. Kies voor tijdstippen waarop er minder verkeer op de baan is. Zo rij je best niet in de spits en vermijd je idealiter wisselweekends. Of opteer je voor minder voor de hand liggende bestemmingen. Sta je voor een verlengd weekend, waarin er veel volk vergelijkbare plannen maakt? Vertrek extra vroeg of doe het net rustig aan.

  • Plan zorgvuldig

Stop snel genoeg bij een tankstation. Om te vermijden dat je later moet gaan rondrijden op zoek naar brandstof. En dat je terechtkomt bij een duurder station. Op Carbu.com kan je prijzen van tankstations met elkaar vergelijken.

  • Vermijd airconditioning

Studies tonen aan dat airco de zuinigheid van auto’s en campers stevig vermindert. Vermijd het gebruik ervan door te rijden op momenten dat je die minder nodig hebt, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds. Kies bij een pitstop bij voorkeur een lommerrijke parkeerplaats en draai de ramen open.

  • Maak minder kilometers

Eens ter plaatse combineer je best trips. Na een daguitstap kan je bijvoorbeeld perfect stoppen aan de winkel om de inkomen voor ‘s avonds te doen. Of ga te voet of met de fiets naar dat gezellige barretje in de buurt.

  • Ga trager

Wellicht onze belangrijkste tip van allemaal. Rush niet door je bestemmingen, maar neem je tijd. Een vakantie is geen snelheidsrace. Ga er niet zomaar na een dag vanuit dat je alles gezien hebt. Blijf dichter bij huis en langer op één plek. Gun jezelf de tijd om in en uit te ademen.

Gepubliceerd op maandag, juni 20, 2022 door Tom Peeters

Delen