Stappenplan om zelf vuur te maken op de camping

Niets gezelliger op de camping dan een knisperend kampvuur. Natuurlijk kan je een aanmaakblokje gebruiken, maar er bestaan ook meer avontuurlijke manieren om de vlam in de pan te krijgen. Kampeertijd ging voor tips te rade bij Mathias Michielsen van Fagus Outdoor.

“Drie aspecten zijn belangrijk bij het maken van vuur, de zogenaamde vuurdriehoek”, zegt Mathias. “Ten eerste zuurstof. Ten tweede ontsteking, de hitte die nodig is om vuur te verkrijgen. En ten derde brandstof, allerlei vormen van organisch materiaal. In de verzameling van dat laatste kruipt best wel wat voorbereiding.”

Voor je begint: veiligheid boven alles

“Doordat Vlaanderen alsmaar droger wordt, kan vuur maken een risico inhouden”, zegt Mathias. Check dus vooraf of het wel toegelaten dan wel aangeraden is. Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos vind je nodige risicocode's, maar vraag het ook even aan de uitbater van de camping. Elke camping hanteert eigen regels.

1/ Gebruik een magnesiumstick

Er zijn verschillende manieren om zelf vuur te maken. De magnesiumstick, te koop in outdoorwinkels, is de meest toegankelijke voor beginners. “Je kan zo’n stick overal mee naartoe nemen en hij werkt altijd, ongeacht de omstandigheden”, zegt Mathias. “Het principe is simpel: de stick bestaat uit een metaallegering, waar je kleine schilfertjes afschraapt. Bijvoorbeeld met een mes. Wanneer die in contact komen met zuurstof, ontbranden ze in heel hete vonken.”

2/ Hoe pluiziger, hoe beter

Vervolgens moeten die vonken in contact komen met organisch materiaal. “Hoe fijner en hoe pluiziger, hoe vatbaarder voor vlammen. Het pluis van lisdodde is daarvoor perfect geschikt, een soort pluimen die vaak naast rivieren groeien.” Naast de schors van berkenboom, een meer gekende optie, werken ook alternatieven als wilgenroosjes of de pluizige bol van distels prima. Van je organisch materiaal maak je best een vogelnestje of een kommetje. Begin zo klein mogelijk. “Er bestaat ook een huis-tuin-en-keukenvariant: watjes van katoen. Zelfs met een tampon kan je een vuur beginnen.”

3/ Verzamel je materiaal in de namiddag

Hoe droger je tondelmateriaal, het spul waarmee je vuur maakt, hoe vatbaarder het is voor warmte. “Daarom verzamel je het best op voorhand. In de namiddag, wanneer de zon een tijdje heeft geschenen, is de natuur op z’n droogst. ‘s Ochtends maakt de dauw daarentegen alles vochtig.”

4/ Drijf geleidelijk de grootte op

“Eens je tondelmateriaal brandt, kan je steeds dikkere brandstof toevoegen”, aldus Mathias. “Opteer eerst voor fijne takjes, zo groot als de stift van een potlood. In de regel heb je minstens een kommetje van twee handen nodig. Maar gooi die niet als bussel op de vlammetjes, want zo verstik je het vuur. Vervolgens gebruik je takjes ter dikte van een vinger.” Enzovoort, totdat je probleemloos grote houtblokken op het vuur kan leggen.

Zelf proberen? 

Fagus Outdoor organiseert weekends waarop je packraften en bushcraft combineert. Packraften is een avontuurlijke manier om een rivier te bedwingen met een opblaasboot die je in je rugzak kan meenemen. Onder bushcraft verstaan we de kunst van het overleven in het bos, inclusief vuur maken.

Gepubliceerd op woensdag, mei 19, 2021 door Tom Peeters

Delen