Zeg niet kamperen tegen bivvyen

In Engeland is het al de kampeertrend van de zomer: bivvying. Bivvyen betekent kamperen zonder tent. Een introductie voor beginners.

Wat is bivvyen?

De term komt van bivouac. Bivakkeren is tijdelijk kamp optrekken. Dat kan in een tent, onder een zeil of onder de blote hemel. Bivvying gaat nog een stap verder. Het is kamperen op z’n simpelst, zonder tent en met een minimum aan materiaal. En geef toe, iedereen die ‘s ochtends wel eens ontwaakte in een zweetjoert, marinerend in hikerszweet van de dag voordien, zal een nacht in open lucht wel appreciëren.

Waarom zou je dat doen?

Waarom niet? Nee, het is meestal geen comfortabele nacht, wel eentje van eindeloos ronddraaien in je slaapzak. En opschrikken bij elk geluid. Wat was die krak? Dat zuchtje wind? Maar bivvying draait niet om nachtrust, wel om avontuur. Om de dassen of egels die aan je snoet komen snuffelen. Het contact met de natuur, al slapend op een bedje van humus en dennennaalden. De sterrenhemel die je kan bewonderen vanuit je bivakzak. De zonnestralen die je ‘s ochtends zachtjes wakker likken. “Je bent geen bezoeker in het landschap, wel een onderdeel ervan”, omschrijft een ervaren buitenslaper dat gevoel.

Wat heb je nodig om te bivvyen?

  • Een slaapzak. Om je warm te houden.
  • Een bivakzak. Een waterdichte isolerende hoes die je rond je slaapzak doet. Zo vermijd je dat je ‘s nachts van de koude uit je slaapzak bibbert. Een bivakzak beschermt je van regen en dauw. Essentieel is dat de bivakzak niet enkel waterdicht is, maar ook ademend. Anders zorgt de condensatie van je warme lichaam alsnog voor nattigheid.
  • Een slaapmat. Die isoleert je van de grond. Afhankelijk van de grootte van mat en bivakzak leg je die in of onder je bivakzak.
  • Warme kleren. De meeste bivakkers zijn van het principe ‘laat geen sporen na’ en maken dus ook geen vuur.
  • Waterdichte zakken of vuilniszakken. Om de rest van je spullen ‘s nachts droog te houden.

Waar kan je bivvyen?

Zoek in de eerste plaats een mooie plek, ergens waar je graag wil ontwaken. Bossen zijn ideaal, omdat ze beschutting bieden tegen de weerelementen. Andere schuilplaatsen, zoals een plekje naast een rotswand of onder een grote boom, kunnen ook. Kies idealiter voor vlakke, droge grond, met een minimum aan stenen en uitstekende wortels, waar je beschermd ligt.

Veel bivvyers houden van een nachtje zonder tent dichtbij huis. Het betekent enkele uren escapisme, een microavontuur, weg van de sleur. Je kan er spontaan opuit trekken wanneer je merkt dat het weer ‘s avonds mild is. In je eigen omgeving ken je vast wel enkele plekjes waar je niemand stoort.

Let wel, wildkamperen is niet toegelaten in België. Vraag de eigenaar van het land dus altijd om toestemming of probeer het eens in een bivakzone.

Gepubliceerd op maandag, juli 19, 2021 door Tom Peeters

Delen