Drie insidertips voor Thüringen

Thüringen lijkt wel speciaal voor wandelaars gemaakt. Martin Luther en Johann Wolfgang Goethe waren hier al te voet onderweg. De ene uit soberheid, de andere op zoek naar inspiratie. Vandaag kunnen wandelaars in Thüringen hun hart ophalen op zo’n 7.000 kilometer wandelpaden. Daaronder ook Duitslands bekendste langeafstandsroute, de Rennsteig. Die route loopt bijna 170 km over de bergtoppen van het Thüringer Woud.

Foto: © Martin Kirchner

Daarbovenop zijn er ook enkele geweldige insidertips voor hikers te ontdekken. Deze drie kozen we voor jullie.

Wijngaarden en kastelen langs de SaaleHorizontale

© Christian Haecker

Deze wandellus trakteert je op hoog oprijzende kalksteenkliffen, steile hellingen vlak naast het pad en telkens weer schitterende uitzichten. Onderweg spot je wijngaarden en kastelen, je waant je soms een beetje in Frankrijk. In mei en juni bloeien duizenden wilde orchideeën in de weiden – ze maken van de wandelroute een kleurrijk spektakel. Voor de hele route heb je ongeveer vier dagen nodig. Wil je dat liever niet, dan kan je prima vanuit de stad Jena dagtochten maken en het Saaledal zo verkennen.

 

 

 

 

Knappe stuwmeren langs de Hohenwarte Stausee Weg

© Martin Kirchner

In het Thüringer Leisteengebergte voert deze route je door het grootste aaneengesloten stuwmerengebied van Europa. Deze wandellus kleurt helemaal blauw: het is de kleur van de leisteenrotsen, het water en vaak ook van de lucht. De rivier en stuwmeren worden omzoomd door donkere wouden, wat sommige wandelaars doet denken aan noordse fjorden. Aan heldere beekjes wonen vuursalamanders. En in het ‘moshuisje’ op de Gnomsberg bij Neidenberga kan je relmuizen zien. Je lokt ze naar buiten met stukjes appel of banaan.

 

 

Kraanvogels langs de Kyffhäuserweg

© Gregor Lengler

In het kleinste middelgebergte van Duitsland, de Kyffhäuser, wandel je door heel gevarieerde landschappen vol leven. In de herfst kan je bijvoorbeeld zien hoe tienduizenden kraanvogels verzamelen bij een stuwmeer. Of ga op zoek naar Keizer ‘Barbarossa’. Volgens de legende slaapt die in de Kyffhäuser. Of dat waar is? Voorlopig heeft hem nog niemand gevonden, ook niet in de Barbarossagrot die langs de weg ligt. Maar aan het reusachtige Kyffhäuser-monument, uit steen gehouwen, kan je hem toch zien - al van ver.

Meer info op ​www.visit-thuringia.com