Campingsector klaar om veilig te heropenen

De campingsector is klaar om COVID-veilig te heropenen. Vier brancheorganisaties uit de kampeersector vragen daarom perspectief op de spoedige heropening in veilige omstandigheden. Hiervoor heeft de sector een veiligheidsprotocol opgesteld.

De sector vraagt aan de overheid dringend groen licht om hiermee aan de slag te gaan. Het water staat de kampeerbedrijven en vakantieparken immers tot boven de lippen. Dat zeggen RECREAD, Kempen Campings, Kompas Campings en PASAR in een gemeenschappelijke verklaring.

De campings, verblijfparken en vakantieparken in Vlaanderen zijn samen goed voor zo’n 50% van de toeristische slaapplaatsen in Vlaanderen*. De verblijfsrecreatie genereert meer dan 500 miljoen euro aan bestedingen en circa 4500 directe voltijdse banen in Vlaanderen**.

Door het seizoensgebonden karakter van de campings en vakantieparken wordt de meeste omzet gedraaid tussen maart en oktober. Bij heel wat van de recreatiebedrijven is de economische en financiële situatie dan ook erg precair. Helaas blijft er voor deze belangrijke toeristische sector nog steeds geen concreet zicht op een heropening.

Veilige buitenbeleving

Ondernemers én gasten snakken naar perspectief. Campings en vakantieparken bieden veel ruimte en buitenbeleving. Dit leent er zich uitermate toe om contacten met andere gasten te vermijden. Hiermee kan straks ook wat druk op het openbaar domein in de steden inzake sociale afstand weggenomen worden. Dit vormt aldus een win-winsituatie. Recreëren in de gezonde buitenlucht kan ook psychologisch goed doen in de lange periode van lockdown.

Sociale afstand

Binnen de sector is er het besef dat de doorgaans drukke gemeenschappelijke voorzieningen zoals horeca, zwembaden en speelterreinen in een eerste fase allicht nog even dicht zullen moeten blijven. Maar in en om vakantiehuisjes, bungalows en kampeerplaatsen kan de gast de regels rond sociale afstand minstens even goed opvolgen als thuis.

Voor bepaalde faciliteiten zoals receptie, sanitair, parking e.a. heeft de sector alvast een pakket veiligheidsmaatregelen klaar. Eigentijdse kampeermiddelen van kampeergasten of de verhuuraccommodatie van de bedrijven hebben overigens eigen sanitair ter beschikking.