Reizen en Kamperen in Europa, met Corona

De corona-epidemie neemt opnieuw toe, op veel plaatsen in Europa.
Toch zijn er nog steeds goede mogelijkheden voor binnenlands en buitenlands toerisme. Wil je graag met de camper, caravan of auto binnenkort op vakantie vertrekken?

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, én de nodige links om up-to-date te blijven. Het virus zelf neemt helaas geen vakantie en is aan een nieuwe opmars begonnen; dubbele voorzichtigheid blijft zeker nodig, ook op je kampeervakantie.

update 10 augustus 2020
Samengevat:
- In ons binnenland:

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk.
Ook daguitstappen met max. 10 personen -kinderen jonger dan 12 niet meegeteld- zijn toegestaan. En er zijn nog een aantal corona-beperkingen, oa qua horeca-voorzieningen. Ook maatregelen van handhygiëne, sociale afstand, mondmaskerplicht in openbare ruimten en quarantaine bij ziekte zijn overal van kracht. Vakanties in de provincie Antwerpen worden ontraden; er is een avondklok.
We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met onze vaste 'bubble' van max. 5 volwassenen (kinderen -12 jr niet meegeteld). Logeren in vakantiewoningen met meer dan 5 personen (excl kinderen) vreemd aan ons gezin is in ons land niet toegestaan. In clubverband is de limiet 50 personen.

- Naar het buitenland?
Veel Europese landen openden hun grenzen voor Belgische en andere toeristen.
Belangrijk blijft om na te gaan of het land van je bestemming al echt toegankelijk is, want dit is in enkele landen niet het geval!
En ook het doorreizen van bepaalde landen op weg naar je bestemming kan nog onmogelijk zijn. De Belgische overheid kan eveneens met een negatief reisadvies het afreizen naar een bepaald land verbieden.
De situatie wijzigt van dag tot dag, en bij lokale heropflakkeringen kan België een reisverbod instellen. Daar hangt dan bij terugkeer in België een verplichte (zelf)quarantaine en virustest aan vast. Dit is de zgn 'code rood' van het ministerie vr Buitenlandse Zaken. Verschillende regio's in Bulgarije, Frankrijk, Roemenië, Spanje en Zwitserland hebben nu code rood.
Sommige landen of streken krijgen van België 'code oranje', die zijn wel nog toegankelijk voor ons, maar bij terugkeer moet je extra waakzaam zijn voor corona-symptomen en quarantaine en virustest zijn aanbevolen. De lijst met landen en/of streken die van ons land code rood of code oranje krijgen wordt gestaag langer, check bij Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bij terugkeer uit het buitenland na een verblijf langer dan 2 dagen, moet iedereen ook dit reisformulier invullen, 2 dagen voor terugkomst.
Reizen buiten Europa zijn vanaf 1 juli heel beperkt mogelijk. 

Reizen in Europa: 'de meeste grenzen zijn open'
- Deze landen zijn nu toegankelijk voor ons:

 • Nederland, muv mensen uit de provincie Antwerpen die ter plaatse eerst in quarantaine moeten 
 • Frankrijk, muv Département Mayenne (code rood)
 • Duitsland is niet meer toegankelijk voor reizigers afkomstig uit provincie Antwerpen, tenzij ze eerst in quarantaine gaan, of een recente (24 u) negatieve coronatest voorleggen. De modaliteiten verschillen naargelang de deelstaat.
 • Luxemburg
 • Zwitserland, muv kanton Geneve (code rood)
 • Oostenrijk 
 • Italië
 • Portugal 
 • Polen
 • Hongarije
 • Spanje, muv de autonome regio van Aragón; de autonome regio van Navarra; de provincie Barcelona en de provincie Lleida in de autonome regio van Catalonië; deze gebieden hebben 'code rood'. 
 • Tsjechië  
 • Slowakije 
 • Zweden

- Deze landen zijn toegankelijk voor ons, onder voorwaarden:

 • IJsland: mits je een virustest laat doen bij aankomst; enkele uren later krijg je per telefoon het testresultaat.  Je moet daarvoor een tracing-app op je telefoon downloaden.
 • Kroatië: Toeristen uit België zijn welkom mits ze de nodige documenten aan de grenspolitie kunnen voorleggen: registreer je reis hiervoor via www.entercroatia.mup.hr  om extra wachttijd aan de grenzen te vermijden. Kroatië krijgt van ons land wel 'code oranje', en de provincie Vukovar-Srijem zelfs 'code rood', daar geldt voor ons een inreisverbod én een test- en quarantaineplicht bij terugkeer uit die streek.
 • Denemarken, mits reservering van accomodatie voor minstens 6 nachten
 • Griekenland, toegankelijk vanaf 1 juli: zowel per vliegtuig, vanover zee als over de weg. Je moet je reis wel 24 u vooraf registreren op http://travel.gov.gr. Verstrenging, vanaf 17 aug is een recente negatieve virustest (max 72 u) nodig.
  Bij aankomst wordt er tot zolang steekproefgewijs getest op Covid-19 virus waarna je verder mag reizen. Bij een positief resultaat wordt je daarna alsnog gecontacteerd om 2 weken in quarantaine te gaan.
 • Cyprus laat reizigers uit België toe die met een recente PCR-virustest (max 72 u) kunnen aantonen dat ze Corona-vrij zijn.

- Deze landen zijn -zo goed als- niet toegankelijk voor ons, tenzij soms wel na een verplichte quarantaine van 10 of 14 dagen
update 7 augustus, situatie kan elke dag wijzigen

 • Ierland, 2 weken verplichte quarantaine bij binnenkomst.
 • Servië
 • Estland: voor Belgen enkel toegankelijk na 2 weken verplichte quarantaine
 • Letland: 2 weken verplichte quarantaine bij aankomst, en dit ingevulde formulier kunnen voorleggen
 • Noorwegen: verstrenging: vanaf 1 aug enkel nog toegankelijk na een verpichte quarantaine van 10 dagen
 • Slovenië: verstrenging: verplichte quarantaine van 14 dagen
 • Litouwen
 • Finland verbied de toegang voor ons vanaf 10 aug. 
 • Verenigd Koninkrijk, vanaf 8 aug. voor Belgen niet meer toegankelijk, tenzij eerst een verplichte quarantaine van 2 weken ter plaatse.
  Je moet je inreis 2 dagen vooraf melden via dit online formulier

Corona-reistips en -verplichtingen:
-
Voor een actueel overzicht van de van de geldende corona-beperkingen in de landen, zie zeer gedetailleerd de officiële website van de EU 'reopen.europa.eu' 
- Om te weten of wij, als Belgen, naar het land of de streek van onze bestemming mogen reizen: check steeds de reisadviezen (per land) - of het vereenvoudigd overzicht, met de kleurcodes groen/oranje/rood - ook voor de landen van doorreis, op de site van Buitenlandse Zaken. Controleer ook of er onderweg doorreisbeperkingen zijn naar je eindbestemming. 
- Bij terugkeer uit een land of streek met ' code rood' moet je gedurende minstens 9 dagen in quarantaine en 1 of 2 virustesten laten afnemen op het juiste moment, om zo verdere virusverspreiding in eigen land te vermijden. Bij terugkeer uit een zone 'code oranje' zijn verhoogde waakzaamheid, 2 weken quarantaine en virustest aanbevolen; uit een zone met code groen: geen bijzonderheden.
- Nieuw sedert 1 augustus:
elke terugkerende reiziger moet nu 2 dagen voor teugkomst het officiële reisformulier invullen.

- Zie VRT-Nieuws voor 2 overzichtkaarten: de regio's met code rood en oranje en  de reisbeperkingen per land.. Een tool van het onderzoekcentrum van de Europese Unie toont meer gedetailleerd het actuele besmettingsniveau in Europa.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert de Belgen in het  buitenland om zich te melden op Travellers Online. Zo weet de overheid in geval van nood welke landgenoten zich waar in het buitenland bevinden en kunnen ze met u in contact treden. 
- Weet dat er zowat overal nog allerlei beperkingen zijn in het openbare leven: mondmaskerplicht, sociale afstand houden, drukte vermijden, handhygiëne, zelfquarantaine bij symptomen, voorzieningen die nog gesloten kunnen zijn, enz. Informeer je goed ter plekke, of contacteer je verblijfsadres voor de nodige informatie uit eerste hand. 
- Besef ook dat ingeval van ziekte onderweg de maatregelen gelden van het land waar je op dat moment bent; zorg vooraf voor een goede reisbijstandverzekering.
Ga daarom ook niet naar een land of streek waarvoor een negatief reisadvies geldt. 

Kamperen opnieuw mogelijk!
Campings en camperplaatsen zijn open, vaak echter met beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus en een heropvlakkering van de epidemie te vermijden.
Denk aan een vermindering van de capaciteit, maatregelen qua sanitair, beperkingen qua animatie, sport- en spelinfrastructuur, qua horeca-voorzieningen enz. Dergelijke maatregelen kunnen verschillen van streek tot streek, en evolueren ook voortdurend.

Een actueel overzicht van de toestand en de corona-beperkingen oa op de campings in de landen vind je bij ACSI.
En ANWB, hanteert een nuttig en informatief 'coronalabel' voor de campings die aan de plaatselijke minimum-coronanormen voldoen en ook andere corona-vriendelijke maatregelen hebben.

Op de camping met Corona, enkele FAQ's:
met dank aan Ludo Elen, Pasar-Camperclub Teuten
• Moeten we reserveren ?
Dat is niet noodzakelijk, maar wel aangewezen in verband met mogelijk chaotische vlucht 'uit ons kot' in de komende weken, maar niet overal kan het.
Het zou best kunnen dat alles vol staat. 
Zorg dus voor enkele alternatieve plaatsen, in de buurt.
• Wat moeten de uitbaters van camperplaatsen en campings doen ?
Elke camping mag zelf zijn regels vastleggen, zover die niet tegen de wetgeving indruisen. Dus als de campinguitbater zegt dat je een mondmasker moeten dragen, dan is dit zo. Volg de onderrichtingen die op de camping/camperplaats gelden.
Informeer bij de infobalie of bij het infobord. De regels kunnen plaatselijk verschillen, en dat is het volste recht van de uitbaters. Hou je hier aan!
• Douches, toiletten, ledigen chemisch toilet, grijs water ?
Volg de plaatselijke onderrichtingen en ...... je eigen veilige buikgevoel.
Neem voldoende mondmaskers en handschoenen mee. Gebruik die zeker bij de toiletten, bij het ledigen van het chemisch toilet, het afvoeren van grijs water, ...
Een goede hygiëne is zeer belangrijk bij het onder controle houden van Corona, want het virus is er nog steeds.
• Zorg voor voldoende watervoorraad:
waarschijnlijk zal je meer moeten douchen in de camper, handen wassen zal meer moeten gebeuren. Het drinkwater kan je best meenemen in flessen en bevoorrading kan in de plaatselijke winkels.
• Let op met het tanken van water, en doe dat op een hygiënische manier:
handschoenen aan en met eigen waterslang als dat kan.