Corona en kamperen in Europa

Er is al geruime tijd geen verbod meer op Europese vakantiereizen, maar onder welke voorwaarden ben ik nu welkom? En hoe reis ik met het Europese corona-certificaat?

De corona-epidemie is nog niet helemaal voorbij.
De omikron-variant is overal in Europa nog aanwezig, het gevaar is niet verdwenen. Reizen blijft een risico voor meer virusverspreiding. 
Daarom zijn er nog altijd reisbeperkingen en maatregelen ter plekke die moeten helpen om verdere virusverspreiding te voorkomen en de pandemie blijvend te bedwingen. 
Kampeer-reizen zijn mogelijk, maar naar het buitenland vaak nog met inreis-voorwaarden, en soms ook met quarantaine- of testvereisten bij terugkeer in België.
De campings en de vakantieparken zijn open, soms enkel na reservatie.

Het Europees coronacertificaat vergemakkelijkt de toegang tot -én de terugkeer uit- je vakantieland, zeker voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Maar de regels kunnen nog steeds verschillen van land tot land, en kunnen ook veranderen. 
De zeer hoge besmettingscijfers zorgen er tevens voor dat je in veel landen ter plaatse nu ook een geldig coronacertificaat moet kunnen voor toegang tot plaatselijke horeca, musea of attracties. En dikwijls eist men hiervoor een coronapas met een vaccinatiebewijs of attest van genezing, een negatieve test alleen voldoet niet meer als toegangsbewijs. 
Informeer je voor je vertrekt!

Meer info over het coronapaspoort 

Het virus zelf neemt geen vakantie; voorzichtigheid blijft nodig, ook op je kampeervakantie.

Hier vind je steeds actuele info voor je gezins-kampeerreizen in ons eigen binnenland en in de ons omringende landen, met de nodige links om up-to-date te blijven.

Laatste update:  januari 22 

Samengevat: 

In ons binnenland

Campings en vakantieparken zijn open, kamperen aan de kust, in het binnenland of in de Ardennen is volop mogelijk. 

Ook daguitstappen in buitenlucht zijn toegestaan. 

Maar er zijn een aantal corona-beperkingen, in de horeca bvb: toegang alleen met geldig coronapas (Covid Safe Ticket), er is een sluitingsuur, mondmaker is verplicht te gebruiken bij verplaatsingen in de zaak, max. 6 personen aan een tafel, of qua zwem- en sportinfrastructuur (oa reserveren kan verplicht zijn).   
Ook voorzorgsmaatregelen van handhygiëne, sociale afstand houden, mondmaskerplicht in openbare ruimten en winkels, mondmaskerplicht en coronapas vereist op evenementen en quarantaine bij ziekte of risicocontact kunnen verplicht zijn.  

We kunnen reizen en kamperen met ons gezin, eventueel aangevuld met extra knuffelcontacten, niet noodzakelijk uit hetzelfde gezin.  Een vakantiehuisje huren kan eveneens.

En naar het buitenland? 

Toeristische reizen binnen Europa zijn toegestaan, maar voorzichtigheid blijft geboden. 
Je zult zowel rekening moeten houden met bepalingen om je vakantieland binnen te mogen reizen, als met verplichtingen eventueel als je terugkeert in België uit een land met hoog besmettingsrisico.
Nu in ons eigen land de besmettingscijfers blijven stijgen kunnen de andere landen de inreis-regels voor ons verstrengen! En eenmaal ter plaatse wordt ook dikwijls het coronapas gevraagd voor toegang tot bvb horeca, skipistes, musea, attracties.

Je kan met het coronapaspoort zonder extra test- of quarantaineplicht vrij je vakantieland inreizen én meestal ook ongehinderd terugkeren naar België, zie: Hoe kan je veilig op reis vertrekken? | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be)
Voor de anderen zonder coronapas zal er wel nog minstens een testverplichting blijven, met een PCR-test van max. 72 u oud, of een sneltest van max 48 u oud. Deze testen zijn betalend.
Wat staat je te doen bij terugkeer? zie: Wat moet ik doen als ik aankom in België? | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be)
Het invullen van de Passenger Locator Form bij terugkeer is voor iedereen die minstens 48 u in buitenland verbleef, met of zonder coronapas, steeds verplicht!

Terugkeren uit je vakantieland

  • Elk land krijgt een kleurcode toegewezen volgens de besmettingsrisico's ter plaatse. Steeds meer Europese landen hebben code rood: het besmettingsrisico is er hoog; groene gebieden zijn relatief veilig om naar toe te reizen, in oranje gebieden is er een matig risico: zie de overzichtskaart van ECDC, of de lijst van de landen en regio's. Landen kunnen de code 'donkerrood'  krijgen als er besmettelijker virusvarianten woekeren. 
    Op deze site lees je wat er van je verwacht wordt bij terugkeer:
  • Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en niet in quarantaine.

  • Kom je uit een rode zone in de Europese Unie of Schengenzone of uit een rood derde land op de witte lijst? (Voor terugkeerders van buiten Europa gelden strengere regels, zie site)
    Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
    Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat ? Heb je geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud of recente -test van van maximum 36 uur oud?
    * Laat je testen op dag 1 of 2 (PCR of snelle antigeen-test RAT, af te nemen bij sommige apotheken) nadat je thuiskomt van je reis. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt.
    * Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR of RAT).
    * Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.
    Heb je een recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud of recente RAT-test van de dag voor of van aankomst?
    * Je moet je niet laten testen op dag 1.
    * Laat je testen op dag 7 (PCR of RAT).
    * Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten. 

  • Terugkeerders uit groene of oranje zones hebben geen test- of quarantaineverplichting.
    Het invullen van een Passenger Locator Form is wel steeds verplicht voor iedere terugkeerder die langer dan 48 u in het buitenland verbleef.

Inreizen in je vakantieland

  • In veel landen zijn we op vakantie welkom onder strikte inreis-voorwaarden: denk aan een verplichte negatieve PCR-coronatest, aan een bewijs van volledige vaccinatie of een bewijs van recent herstel van de ziekte (aantoonbaar op je coronapas), als vrijgeleide bij binnenkomst.
    Sommige landen zijn dan weer strenger dan gemiddeld. 
    De situatie evolueert nog voortdurend, het blijft dus van belang voor alle afreizen op Reopen.Europe en op de website van Buitenlandse Zaken vooraf de geldende inreis-regels van het land waar je naar toe wil of wil doorreizen te checken. Coronapas of niet, elk land beslist onder welke voorwaarden het binnenkomende toeristen ontvangt. Op de website Reopen.Europe check je dat eenvoudig door je reisplan -met doorreislanden!- in te voeren.
  • Het kan zijn dat je aangewezen blijft op het bewijs van een gepaste PCR-test of sneltest (antigeentest). Voor zo'n reis-tests ga je naar een privé-labo of naar een ziekenhuislabo of testcentrum voor reizigers ( lijst ), niet naar je huisarts. De snelle antigeentest (RAT) kan ook bij bepaalde apotheken.
    De (betalende) PCR-reizigerstest aanvragen kan op Mijngezondheid.belgië.be, inloggen met je identiteitskaart of Itsme-app, voor het aanvragen van zo'n test voor een kind de Kids-ID van dat kind. 
    De testuitslagen zullen alleen digitaal beschikbaar zijn, zo'n 24 a 36 uur na de afname. Denk bij het reserveren na over het juiste testtijdstip, niet te vroeg (de testuitslagen zijn maar een beperkte tijd geldig), maar ook niet te laat.
    Het resultaat van je PCR-test kan je raadplegen op myhealthviewer.be of via de CovidSafeBE-app.  

Eenmaal ter plaatse:

Bij Buitenlandse Zaken zie je per land ook de coronamaatregelen ter plekke: de doorreisverboden, mondmaskerplicht, avondklok, horeca-beperkingen, edm. 
De campings zijn, zo goed als allemaal, open, je checkt dat best bij ANWB-reisadviezen per land, in de rubriek 'Faciliteiten'. In Oostenrijk bvb eisen ze soms een geldige coronapas voor toegang tot de camping, of in Frankrijk voor toegang tot de gemeenschappelijke voorzieningen. 
Oostenrijk en sommige Duitse deelstaten eisen nu voor toegang tot alle horeca, skiliften, accommodaties en indoorattracties een coronapas met vaccinatiebewijs of herstelbewijs; een recente PCR- of sneltest wordt niet meer aanvaard.