Tweedehands camper kopen

'Mijn vriend en ik willen ons een camper aanschaffen. Onlangs vonden we onze droomcamper die aangeboden werd door een koppel die de camper van de hand doet wegens persoonlijke redenen. Nu weten wij niet of we dit kunnen vertrouwen of niet. Is het beter dat wij onze camper bij een erkende dealer kopen? Zijn er addertjes onder het gras als we particulier kopen?'

Koop je bij particulieren? Maak dan duidelijke afspraken op papier en doe een volledige check-up van de camper, zowel materieel als papieren.

Het grootste nadeel bij een particuliere aankoop is dat de verkoper niet moet voldoen aan een garantieplicht. Bij een dealer is dit verplicht één jaar. De dealer rekent deze indekking tot garantieplicht ook in in zijn verkoopsprijs, waardoor je bij een particuliere verkoop dezelfde camper soms goedkoper zult vinden. Maar stel dat je na het afsluiten van de verkoop van de oprit wegrijdt en je valt in panne, dan zijn alle kosten die eraan verbonden zijn voor de koper.

Kijk ook goed alle boord documenten na! Is er een geldig en blanco keuringsbewijs aanwezig? Is het gelijkvormigheidsattest aanwezig? De formulieren Deel 1 en Deel 2? En ook de papieren van het onderstel (Fiat, Ford, …) en de camperfabrikant?

Doe ook een controle op eventuele vochtschade. Dit ruik je meestal al als je de camper binnenstapt. Neem desnoods een vochtmeter mee. Vraag zeker om een testrit te mogen doen. Zo voel je al snel aan hoe soepel de motor loopt en of er niet te veel storende elementen opduiken. Ben je nog niet zeker? Vraag of de verkoper samen met jou naar een dealer wil rijden voor een check-up. Wie niets te verbergen heeft doet dit zonder meer.

Maak tenslotte een document op met staat van het voertuig, chassisnummer, kilometerstand, enz. Bij eventuele gebreken, indien jullie overeenkomen dat dit nog ten laste is van de verkoper, neem dit tevens mee in de verkoopsovereenkomst.

Gepubliceerd op woensdag, februari 10, 2021

Delen