Kontich

Vooraf

In 2008 was Pasar (vroeger Vakantiegenoegens) al 25 jaar actief in Kontich-Waarloos. Op 19 oktober 2008 werd dit plechtig gevierd in de Altenakapel. Dat jaar veranderde de vereniging van naam.

In deze tekst spreken we eerst over de eerste 25 jaar en we verkozen hier om de vroegere benaming Vakantiegenoegens in deze tekst te blijven gebruiken.

De geschiedenis van VAKANTIEGENOEGENS

De start

Tijdens het werkjaar 1982 – 1983 besloot het ACW van Kontich, toen onder voorzitterschap van Jeanine Blockx, om de werking uit te breiden met een plaatselijke werkgroep Vakantiegenoegens.  Op het vlak van toerisme in eigen streek was er toen immers nog zo goed als niets gerealiseerd.

Een eerste poging in het voorjaar van 1983 om Vakantiegenoegens-Kontich boven de doopvont te houden mislukte nog even. Op 24 oktober 1983 werd er een tweede poging door de regio-verantwoordelijke, Herman Gorremans ondernomen en ditmaal met succes. Die avond stond Vakantiegenoegens-Kontich in de startblokken en werden de eerste plannen gesmeed. Jean De Wachter was voorzitter en bleef meer dan 26 jaar lang de drijvende kracht in een team bestuursleden.

Al gauw werd er een jaarprogramma voor 1984 opgesteld.

De allereerste en tevens legendarische activiteit vond plaats op 25 februari 1984. Het was een treinreis naar Brussel met een bezoek aan de artisanale geuzebrouwerij Cantillon en in de namiddag een bezoek aan de Marollen.Ondanks de bittere koude van die winterdag waren er 64 deelnemers. Van een start gesproken.

En daarna …

In de beginperiode van ons bestaan was het tasten en zoeken. Maar het bestuur slaagde er al vlug in om van Vakantiegenoegens-Kontich een goed draaiende organisatie te maken.

Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, besloot het bestuur al zeer snel om een diversiteit aan activiteiten te brengen. Op het programma stonden zowel wandelingen als fietstochten, bezoeken, busuitstappen en weekends. Ook een Gezellig Samenzijn met een etentje en een drankje stond op de agenda, want een jaar afsluiten met een feestje is altijd tof. Op deze wijze kon iedereen zijn gading vinden in de aard van zijn of haar bevoorrechte activiteit. Deze gedachte is tot op de dag van vandaag gebleven.

In 1998, bij het 15-jarig bestaan, werden drie wandelingen door Kontich uitgestippeld en bewegwijzerd.

Jean De Wachter wist zich steeds omringd door een enthousiaste ploeg medewerkers. Hij ging problemen niet uit de weg en vond steeds de gepaste oplossing. In vormingscursussen en door ervaring uit de eigen afdeling werden de bestuursleden professioneler in het organiseren van de activiteiten.

Het ledenblad KreoKo verscheen 22 jaar lang met 4 uitgaven per jaar.

De moderne communicatie

Sinds vele jaren vind men ons ook op het Internet. Sinds 2004 kan men op onze website alle informatie over ons verenigingsleven terugvinden.

Het aantal bezoekers aan onze site bewees dat dit een goede investering was.

Eindcijfers “Vakantiegenoegens”

Dat Vakantiegenoegens-Kontich leeft en successen heeft geboekt bewijzen volgende cijfers:

Op het einde van 2008 hadden in totaal 17.576 personen aan onze 483 activiteiten deel genomen.

 

Naamsverandering naar PASAR

Sinds de naamwijziging van Vakantiegenoegens naar Pasar, op 18 mei 2008, heten wij nu “Pasar-Kontich”. Dit wijzigt niets aan onze doelstelling : realiseren en promoten van toerisme in eigen streek !

Het ledenblad Pasar Ko vervangt na 22 jaar de Kreoko. Het tijdschrift heeft 4 uitgaven per jaar.

25 jaar afdeling Kontich-Waarloos

Het 25ste jaar van de afdeling was een feestjaar. Alle activiteiten werden gezocht uit deze die een groot succes kenden in het verleden.

Op 19 oktober 2008 vierden we ons 25- jarig bestaan in de Altenakapel. Onze genodigden werden verwend met een hapje en een drankje terwijl zij intussen de tentoonstelling rond 25 jaar Vakantiegenoegens-Kontich bewonderden. Het werd een waardig afsluiten van de eerste 25 jaar  van onze vereniging.

De tweede voorzitter

Op het eerste Ontmoetingsfeest (de opvolger van het Gezellig Samenzijn) op 12 december 2009 gaf Jean De Wachter letterlijk de fakkel van het voorzitterschap door aan Swa Verschoren.

 

Na 26 jaar als voorzitter laat Jean een gedreven groep van 7 bestuursleden achter. Onder zijn leiding werden er 506 activiteiten ingericht voor 18.438 deelnemers.

Het mooiste plekje van Kontich

Verkiezing

In 2009 werd ook in Kontich een verkiezing gehouden van het mooiste plekje van de gemeente. Het natuurreservaat Oude Spoorweg (33,8%) en Groeningenhof (20,8%) haalden net niet de titel.

Het Kapllekensbos (officieel Langbos) in de zuid-oostelijke punt van Kontich, dicht bij de spoorweg en onbereikbaar per auto, werd wel met 45.5% van de stemmen verkozen.

Geschiedenis

Het Kapellekensbos  bestaat, eind 2009, uit een weideachtig en bosachtig gebied waarin twee kapellen (bogenkapel en pilarenkapel), doorsneden door de Babelkroonbeek.

In april 2010 werd een Pasarbord neergezet (zie in de fotogalerij). Een receptie, in bijzijn van het gemeentebestuur, onder een stralende zon, besloot deze inhuldiging.

Op zondag 13 september 2013 werden de BABBELSE PLASSEN, vlak bij het mooiste plekje plechtig ingehuldigd. Het overstromingsgebied van de Babelkroonse beek behoedt het centrum van Lint van overstroming. Het gebied komt onder beheer van Natuurpunt. Lokale landbouwers worden mee ingezet. Sindsdien heeft dit retentiebekken zijn nut al menigmaal aangetoond.

Op zondag 17 november 2013 werd het LANGBOS terug in ere hersteld. Natuurpunt heeft een beheersovereenkomst kunnen afsluiten met de eigenaar van de gronden. Er werd 1,4 ha nieuw bos aangeplant. Een nieuwe trage weg omsluit de plassen.

De gemeente Kontich stemde, tijdens het jaar 2013, in om het plekje rond de boskapellen om te toveren in een “buitengewoon”plekje. De gemeente stelde zich kandidaat voor de provinciale vermelding. Op 19 oktober 2014 kreeg het “Mooiste Plekje van Kontich” plechtig de titel van “Buitengewoon Plekje” van de regio Landschapspark Zuidrand.

Begin 2019 werden de Babbelse Plassen en Langbos erkend (nr E454) als privaat natuurgebied als deel van de Grote Boshoek.

30ste jaar afdeling Kontich-Waarloos

In 2013 vierden zowel Pasar Nationaal als de afdeling Kontich een speciale verjaardag.

In Brussel werd het 75-jarig bestaan luisterrijk gevierd.

In Kontich bliezen we 30 kaarsjes uit.

Er was eerst een verjaardagswandeling in de Antwerpse wijk Zurenborg met als afsluiter een gratis stuk verjaardagstaart. Bij het Ontmoetingsfeest in december zorgden wij voor drie overheerlijke taarten als dessert na de feestmaaltijd.

Droevige gebeurtenis

Op maandag 6 januari 2014 overleed ons bestuurslid Roger Goossens.

Roger was er als één van de eersten bij toen de afdeling Kontich van Vakantiegenoegens (tot 2008 de benaming van Pasar) in 1983 werd gesticht. Meer dan dertig jaar lang stond Roger mee aan het roer om onze afdeling te brengen waar ze nu is. Hij is het bestuurslid dat het meest aantal jaren actief is binnen onze afdeling.

Roger was onze kenner van alles wat met de geschiedenis van onze omgeving te maken had. Als lid van AVRA (Antwerpse vereniging voor Romeinse archeologie) heeft hij veel kennis over de vroegere bewoning in onze provincie. Als gewezen Brusselaar was Roger dé man om ons de bossen rond Brussel te laten verkennen. Hij leidde vele wandelingen in het Zoniënwoud. Enkele daarvan behoren tot onze eigen legendarische wandelingen.

Activiteiten.

Op dinsdag 6 augustus 2019 vierden we de 700ste activiteit van de afdeling Kontich bij het dinsdagavondfietsen.

Deelnemers

Op dinsdag 6 augustus 2019 reed de vierentwintig-duizendste deelnemer aan een activiteit van de afdeling Kontich mee bij het dinsdagavondfietsen.

Bezoekers

Op zaterdag 21 januari 2017, tijdens het bezoek aan de Wintertuin van de Urselinen in Onze-lieve-Vrouw Waver, was Herman De Jongh de 2 500 ste deelnemer aan een bezoek.

Busuitstappers

Op 22 september 2012 was Lydia Lefever de 750ste deelnemer aan een busuitstap.

Fietstochten

Bij de eerste dinsdagavondfietstocht op13 juni 2017 reden we de 250ste tocht van de afdeling Kontich Waarloos.

In 1992 begonnen de dinsdagavondfietstochten.

Fietsers

Tijdens de dinsdagavondfietstocht op 19 juni 2018 was de 8 000ste deelnemende fietser van de partij

Wandelingen

We waren met 23 wandelaars in Oelegem op 26 maart 2017 bij de 150ste wandeling van de afdeling Kontich Waarloos

Wandelaars

Op 21 januari 2018 wandelde de 6 000ste deelnemende wandelaar mee bij de winterwandeling in Duffel

Cijfers over de afdeling

Het vorige werkjaar

In december 2021 busden we 153 Pasar Ko’s. Door het gebruik van internet moeten we de volgende edities slechts op 39 exemplaren afdrukken.

Er waren 137 Kontichse gezinnen lid van Pasar.

Pasar Kontich heeft slechts 11 activiteiten ingericht in het voorbije werkjaar. Door Corona werden er toch wel 7 activiteiten afgelast.

129 fietsers reden mee bij 9 fietstochten

41 wandelaars stapten mee bij 2 wandelingen

We verstuurden 14 nieuwsbrieven. Het aantal abonnees bleef 96

 

Alle jaren samen

Op het einde van 2021 noteerden we voor de 38 jaren dat de afdeling Kontich bestaat:

716 Activiteiten met 24 312 deelnemers

86 Bezoeken met 2 625 deelnemers

24 Busuitstappen met 767 deelnemers

44 Culturele activiteiten met 1 274 deelnemers

285 Fietstochten met 8 622 deelnemers

48 Ontspanningsactiviteiten met 1 893 deelnemers

60 Samengestelde activiteiten met 1 930 deelnemers

3 Sportactiviteiten met 42 deelnemers

6 Vieringen met 1 009 deelnemers

163 Wandelingen met 6 241 deelnemers

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!

Onze partners

Intersoc

Campings in Vlaanderen

Goboony

Vlaanderen

Corsendonk Hotels & Clubs

Kompas Camping