Lekkers uit de Loirestreek

La Douce France: met lekkere geitenkaasjes – Crottin de Chavignol – en witte bonen – mogettes de Vendée – maak je twee heerlijke recepten voor onderweg in Le Pays de la Loire.

Recept 1: Papillot met Crottin de Chavignol

Zo heerlijk eenvoudig kan het zijn: Franse kaasjes, groenten en een vel bakpapier op de BBQ en met een stokbroodje erbij wordt smullen.

Zo maak je het

  • Verwarm de bbq voor.
  • Snij vier stukken alumiumpapier van ongeveer 30x30 cm.
  • Leg op elk stuk bakpapier een handvol courgetteplakjes en kerstomaten.
  • Leg op elk bedje van groenten een geitenkaasje.
  •  Besprenkel elke papillot met een eetlepel olijfolie en honing.
  • Strooi Provençaalse kruiden, zout en peper over elke papillot.
  • Vouw de pakketjes halfdicht zodat de kaas kan bakken.
  • Plaats de pakketjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 15-20 minuten op de BBQ.
  • Serveer met een stuk brood.

Voor 4 personen

  • 4 Crottin de Chavignol
  • courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 150 g kerstomaten, gehalveerd
  • 4 el olijfolie
  • 2 kl honing
  • 2 kl Provençaalse kruiden

Peper en zout

Recept 2: Ragout van witte bonen

Een hartig, maar licht vegetarisch eenpansgerecht met een Frans tintje: ideaal voor onderweg.

Zo maak je het

  • Verhit de olie in een grote zware koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en paprika  toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat sudderen, vaak roerend, tot de groenten volledig zacht zijn, ongeveer 30 minuten. • Voeg fijn geraspte knoflook en tomatenpuree toe en kook, vaak roerend, tot de tomatenpuree diep rood begint te worden, ongeveer 3 minuten. Roer de bouillon erdoor en breng aan de kook.
  • Laat sudderen tot de vloeistof iets is ingedikt. Voeg de tomaten toe en laat sudderen tot de tomaten zacht zijn.
  • Werk af met parmezaanse kaas en peterselie. Serveer op een toast.

Voor 4 personen

  • 3 middelgrote uien, gehakt
  • 1 rode paprika, gehakt
  • 120 ml extra vierge olijfolie, plus extra
  • Zout en peper
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 10 g tomatenpuree (ongeveer 2 theelepels)
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 blikken witte bonen of verse mogettes bonen (1 nacht geweekt)
  • 960 ml groentebouillon
  • 150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

 

Gepubliceerd op vrijdag, april 19, 2024 door Els Sirejacob

Delen