3x glampen

9 minuten leestijd
Kamperen, da’s back to basics. Rugzak mee, slapen in een tentje, weinig comfort… En da’s heerlijk. Al is een beetje luxe af en toe wel fijn. Ook als je gaat kamperen. En kijk: dan ga je glampen! Da’s een ideale mix van kamperen, natuur en luxe.
reportage

Micro-avontuur in Martelange

Het is al lang wetenschappelijk bewezen: de natuur helpt je om stress uit je systeem te krijgen. Ze nodigt je uit om langzamer te leven, om je tempo te vertragen. Het is in die traagheid dat je niet alleen opnieuw jezelf vindt, maar ook verbinding met je lief, je partner, je kampeergezel. En als dat kan zonder een gevecht met tentharingen, een natte ondergrond, bonen in tomatensaus uit blik en een ijskoud kattenwasje uit een teiltje, dan wordt jezelf loskoppelen van de dagelijkse sleur nog gemakkelijker en kan je ontdekken wat echt belangrijk is. En waar doe je dat dan? We gaan het proberen in het betoverende Martelange, in het zuiden van de provincie Luxemburg.

Hier, midden in het Haute Sûre Forêt D’Anlier, ligt Nutchel, een oase die ons uitnodigt om weer in harmonie met de natuur te leven. Het Anlier-woud, gedomineerd door majestueuze loofbomen, is een beschermd gebied met een overvloedige biodiversiteit. Met zijn uitgestrekte 833 vierkante meter is dit het grootste natuurpark in de provincie Luxemburg. Hier ontmoet ongerepte natuur schilderachtige dorpjes, uitgestrekte bossen wisselen af met vruchtbare akkers. Hier is het heerlijk wandelen en fantastisch fietsen.

Dit is glamping: je hoeft zelf geen fietsen op je fietsrek te sjorren. Nutchel biedt een grote selectie fietsen aan. De keuze is groot: van moderne en goed onderhouden mountainbikes voor avontuurlijke sportievelingen tot de nieuwste elektrische mountainbikes voor fietsers die minder getraind, maar net zo enthousiast, zijn. Is kleintje mee? Er zijn ook gewone e-bikes, inclusief kinderzitjes. Helm op en Strava-ready vertrekken we op onze zoemende e-bikes, op naar het onbekende. De geuren en geluiden van het bos zijn een balsem voor de ziel. Een fantastische route met adembenemende uitzichten zorgt ervoor dat je gedachten in no time lichter worden, zelfs met spikkels modder in je gezicht.

Terug in de cabin wacht er een heerlijke barbecuemand. Na een verfrissende douche trekken we comfy kleren aan, dan mag de barbecue het werk doen. We genieten van eerlijk vlees van de lokale slager, eerst sissend op het rooster, dan heerlijk gebakken op ons bord. Na onze fietstocht en dat lekkere eten is het tijd voor hot tub. Het water is een zalige 38 graden, ideaal om te ontspannen en die vermoeide fietsspieren te laten recupereren. Terwijl de zon achter de bomen ondergaat, spotten we een dartelende eekhoorn, die springt van boom naar boom. Ultieme sereniteit. Fysiek én mentaal belanden we in complete zen-modus. Vermoeid maar voldaan kruipen we onder de warme dekens.

De volgende dag lijken de weergoden ons minder gunstig gestemd, op het eerste gezicht toch. Regenweer, daar worden kampeerders niet blij van. Kijk, bij dit weer onthult de cabin haar gezelligheidstroef. Een korte wandeling om houtblokken op te halen voor onze houtkachel zorgt snel voor een aangename warmte. Een grote raampartij beslaat een volledige muur van de cabin: de regendruppels er racen elkaar naar beneden. Het knetterende hout in de kachel zorgt voor rust. Hét uitgelezen moment om languit bij het raam te liggen met een boek. De regen klettert tegen het raam, de kachel straalt een warme gloed uit en ik verdwaal in mijn gedachten. Zo dommel ik in een zoete slaap. Een voorteken? Bij het ontwaken herinneren we ons de s'mores die we bij aankomst kregen. Voor we het weten, roosteren we zachte marshmallows boven het vuur en maken we heerlijke marshmallow-chocoladekoekjes. Het scrabblebord doet gretig mee: ‘gezellig’ is goed voor 19 punten en de absolute winnaar.

Deze cabine spoort je aan om je creativiteit de vrije loop te laten. In mijn pen kruipen is nog nooit zo makkelijk geweest. We nemen een trage dag, genieten van elkaars gezelschap en maken een wandeling in de regen. Martelange biedt tal van wandelroutes met gemakkelijk begaanbare paden voor wandelaars van elk niveau. In dit weer komen we geen andere zielen tegen en wanen we ons alleen in het uitgestrekte bos. O, wat is de wereld groot… Bij terugkomst is het etenstijd. Onze warme cocon-sfeer wordt versterkt dankzij de uitgebreide raclettemand van Nutchel. We eten ons buikje rond, lezen elk wat in ons boek en zoeken de warmte verder op in het knusse bed.

Een midweekverblijf blijkt ideaal om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Het indrukwekkende landschap dwingt je om stil te staan en na te denken over wat er werkelijk toe doet. Dankzij dit micro-avontuur zijn onze batterijen volledig opgeladen en kunnen we er weer met een goede moed tegenaan.

 

Bij het kasteel van Dunas

 

In de schaduw van het majestueuze kasteel van Duras ligt een slow cabin met de naam Heiwa: dat betekent ‘rust’ in het Japans. Verscholen tussen de bomen, omgeven door velden en vijvers, rust de cabine er vredig in eenzaamheid. Prachtig.

Deze slow cabin is een liefdesbrief aan zowel mens als natuur, het streeft naar een positieve invloed op allebei... De cabine is volledig off-grid, wat betekent dat ze helemaal zelfvoorzienend is. Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd, terwijl de energie afkomstig is van zonnepanelen op het dak. Het resultaat?  Een minimale impact op het milieu en een maximaal effect op je mind. De badkamer is voorzien van ecologische handdoeken en biologisch afbreekbare zeep, het wordt aangemoedigd om alleen deze producten te gebruiken. Bovendien beschikt de cabine over een Scandinavisch toilet, waarmee we vriendelijk worden herinnerd aan de overdreven waterconsumptie van de mens, een boodschap waar we absoluut achter staan.

De cabin is een eerbetoon aan rust en eenvoud. En haar ligging is ronduit subliem: de omgeving is een oase van kalmte, je vertraagt vanzelf.  Bij het ontwaken worden we getrakteerd op een panoramisch uitzicht. Wat is er aangenamer dan wakker worden te midden van zo’n natuurpracht? Een voorzichtige fazant trekt een spoor over het met ochtenddauw bedekte veld.

De vogels zingen ons uit bed, terwijl dauwdruppels glinsteren in de gouden ochtendzon. We staan vroeg op, zetten koffie boven de vuurkorf en besluiten om een wandeling te maken in natuurdomein 'Het Vinne’ in Zoutleeuw, slechts een kwartiertje fietsen van de cabin. We wandelen rond het meer, omringd door wetlands, rietvelden en weelderige begroeiing. Tussen de appelbomen en langs de uitgestrekte watervlakten genieten we van een gezonde picknickbox van Noens, de eetwinkel van de Smaakmakerij van chef Daan Dams. Tijdens onze wandeling houden we halt aan verschillende strategisch geplaatste uitkijkpunten. Perfect om even op adem te komen, het landschap op te nemen. In de laatste volgelkijkhut spotten we een grote zilverreiger. We zijn vogelspotters geworden, wie had dat ooit gedacht? Tevreden keren we terug naar de cabin.

Wie kamperen zegt, zegt koken boven het kampvuur. Voor de slow cabin staat een grote vuurkorf met een barbecue-rooster klaar, waar we aan de slag gaan met het barbecuepakket van eetwinkel Noens. Voorgesneden groenten, gemarineerd vlees en vis in bakjes zorgen ervoor dat we in no time een verfijnde maaltijd bereiden. Slow Cabins biedt ook een 'Ovun' aan, een alles-in-één BBQ die ook dienst kan doen als pizzaoven en rookoven.

Na het diner valt de nacht als een donkere sluier over onze Heiwa. Geen lichtvervuiling hier… Dankzij de afgelegen locatie wordt de nachtelijke hemel een adembenemend schouwspel. We kijken naar de sterren, dat geeft een ongelooflijk gevoel van kalmte en rust. Het knetterende kampvuur, de geluiden uit het bos op de achtergrond en de koele nachtlucht versterken die vredige sfeer nog. De grootsheid van het universum wordt tastbaar. We kunnen niet anders dan diep ontzag en verwondering voelen. Deze trip geeft ons de kans om echt te ontspannen en verbinding te maken, zowel met elkaar als met de natuur.

 

In het paradijs: Warredal

Diep verscholen in Limburg, aan de grens van Maaseik, ligt Warredal. Wat in 2011 begon als een bescheiden brasserie van de familie Schelfout, ontpopte zich al snel tot een hippisch centrum met bijbehorend Adventure Park. De honger naar avontuur was onverzadigbaar, want in 2018 kreeg het vakantiedomein zoals we het nu kennen gestalte. Vijf jaar later is Warredal een vaste waarde geworden voor jong als oud, of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur.

Bij aankomst worden we begroet door ongenadige regen. Maar elk nadeel zijn voordeel. De knisperende houtkachel en de gezellige inrichting transformeren de betoverende boscabine in een warm en gezellig toevluchtsoord. Na een smakelijke pasta-box zoeken we ons bed op, want morgen belooft een zonnige dag vol actie en avontuur te worden.

We ontwaken bij het ochtendgloren, genieten van de verrukkelijke ontbijtmand en vertrekken met goed gevulde maag op stap. Ons avontuur start met een wandeling in het natuurpark 'Bergeveren'. Deze voormalige grindgroeve is getransformeerd tot een natuurlandschap met glinsterende meren, waar de natuur weer ademruimte krijgt. Terwijl we door het dennenbos wandelen, worden we begroet door enkele vrij rondlopende wilde paarden. Natuurvereniging 'Limburgs Landschap' heeft voor het natuurbeheer namelijk ingezet op grote grazers. Stevige schoenen zijn hier een must, want de wandeling voert ons door waterplassen en het avontuurlijke Ruige Laarzenpad. Enkele steile hellingen brengen ons naar uitkijkpunten hoog in de lucht. De frisse lucht, het weelderige groen en de wilde paarden in hun eigen ecosysteem wekken een diep gevoel van verbondenheid met de natuur op.

Na onze wandeling is er weinig tijd om uit te blazen, want Warredal’s Klimpark wacht op ons. Verdeeld over vijf parcours met verschillende hoogtes en moeilijkheidsgraden, kunnen zelfs de jongsten (vanaf 4 jaar) hun innerlijke Tarzan z’n gang laten gaan. We trekken een klimgordel aan en beginnen aan ons avontuur. We balanceren over smalle touwbruggen, zwaaien via de zipline van boomtop naar boomtop en klauteren over netten hoog boven de grond. Tijdens onze avontuurlijke reis tussen de bomen kent onze moed geen grenzen. We sluiten af met een zipline op een hoogte van 20 meter, die 200 meter van de ene kant van het park naar de andere voert. De wind raast door je haren, je hartslag versnelt. Ja, het leven is opwindend hoog boven de grond, waar de lucht ruikt naar avontuur en de horizon vol mogelijkheden ligt.

We hebben risico's genomen, angsten overwonnen en ons zelfvertrouwen geboost. Na een dag vol fysieke inspanning stromen de endorfines door je body. We sluiten onze dag af met een uitgebreide barbecue met lokaal vlees, samengesteld door het toegewijde team van Warredal. De sappige vleesgerechten worden vergezeld van royale pastasalades en verse groentjes.

De volgende dag verkennen we natuurpark Negenoord-Kerkeweerd. Dit voormalige grindwinningsgebied wordt nu bewoond door wilde Konikpaarden en Galloway-runderen. Niet alleen grote grazers hebben hier hun plek gevonden. Dankzij talrijke waterpartijen herbergt dit gebied een overvloed aan zeldzame vogelsoorten. Zelfs bevers helpen een tandje mee. Al deze dieren dragen bij aan een mozaïek van open plekken, bloemrijke weiden en bosjes. Hier vinden we fauna en flora terug die je bijna nergens anders in Limburg tegenkomt.

Warredal, met zijn mix van natuurlijke pracht en avontuurlijke activiteiten, werd een onvergetelijke ervaring. Het is een oase van rust en adrenaline, waar je jezelf kan verliezen in de schoonheid van de natuur en tegelijkertijd je grenzen kan verleggen met spannende avonturen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer