Camperen, kwanta kosta?

Reizen met de camper wordt vaak gezien als een goedkope manier van reizen, maar is dat wel zo? De kosten van een vliegtuigreis met hotel kan je vaak vrij goed inschatten. De prijs van de tickets, het hotel en de eventuele huurauto zijn vooraf duidelijk en je weet eveneens welke maaltijden inbegrepen zijn. Reken daar dus nog wat budget voor uit eten gaan en souvenir-shoppen bij en je weet hoeveel je reis zal kosten. Bij een camper-reis zijn de kosten wat abstracter, maar met de tips van Alongtheroad, kom je al een heel eind!

Camper huren

Een camper huren is vaak de grootste hap uit het budget. Toch is het handig om, bij de eerste camperreizen, te huren. Zo weet je hoeveel luxe je onderweg nodig hebt, hoe groot je ideale camper moet zijn en of het belangrijk is om zelfvoorzienend te zijn. Websites als Yescapa en Goboony maken het huren laagdrempeliger. Zij zorgen ervoor dat ook particulieren hun camper kunnen verhuren en fungeren als een soort airbnb voor campers. 

Het is vaak ook interessant om eens uit te rekenen wat de voordeligste optie is. Vliegen en een camper huren in het land van bestemming, of een camper huren in België en zelf rijden. Wanneer je zelf een camper bezit is zelf rijden bijna altijd de goedkoopste optie binnen Europa. 

Bereken je route 

Met de routeplanner van ViaMichelin bereken je eenvoudig je reiskosten naar je bestemming. Je,vult hier de gegevens van je voertuig in, samen met je reisvoorkeuren (bijvoorbeeld snelste route, vermijden van tolwegen,…) en krijgt een compleet overzicht van alle kosten. De kosten worden opgesplitst in tol, brandstofkosten en de kosten voor een eventueel vignet. Als je echt heel precies te werk wil gaan, kan je zelfs de brandstofprijzen van andere landen aanpassen, de slijtage van je auto laten berekenen, alsook rekening houden met het geschat verkeer. 

Voordelig slapen

Als je gebonden bent aan campings voor sanitair, is het belangrijk om ook een gemiddelde prijs per overnachting te budgetteren. In Europa betalen gezinnen rond de 50 euro per nacht op een camping, maar dit hangt sterk af van de bestemming. Kroatië en Italië zijn dure kampeerlanden, terwijl je in Zweden of Duitsland een stuk goedkoper af bent. Als je zelfvoorzienend bent, kan je makkelijk besparen op overnachtingskosten. Je bent dan in de mogelijkheid om op parkings, gratis camperplaatsen of bij locals te kamperen. Afhankelijk van de plaatselijke regels kan je ook wildkamperen. Dan heb je je uitzicht voor het kiezen, en dat ook nog eens helemaal gratis. 

Tip: kamperen bij een lokale boerderij is vaak budgetproof. Je koopt wijn of andere lokale producten aan een voordelige prijs en mag in ruil daarvoor overnachten op hun domein. Vaak krijg je er nog een fijne rondleiding bovenop! Portugaleasycamp en France Passion zijn organisaties die dit faciliteren, maar wij stellen deze manier van overnachten ook zelf voor in andere landen, met succes. 

Eten moet je toch 

Het voordeligste aan kamperen is dat je je keuken op wielen bij hebt. Zo hoef je niet meer uit te geven aan eten dan thuis en is uit eten gaan optioneel. Het is ook altijd een goed idee om op te zoeken of het op je vakantiebestemming duurder of net goedkoper is om te winkelen. Afhankelijk daarvan kan je kiezen om je boodschappen lokaal te doen, of al een deel mee te nemen vanuit België. Onze ervaring leert dat het in andere Europese landen vaak niet duurder is dan bij ons, met uitzondering van alcohol en vlees. Wij maken altijd eerst onze eigen voorraadkast leeg. Zo gaan we verspilling tegen en hoeven we de eerste (reis)dagen al niet naar de winkel. 

Onverwachte kosten 

Zoals bij elke reis, brengt ook een camperreis soms onverwachte kosten met zich mee. Zo kan autopech je parten spelen. In at geval moet je vaak niet alleen de kosten aan de camper betalen, maar ook een hotel of B&B in de buurt zoeken. Bespaar daarom niet op een goede reisverzekering met pechbijstand. 

Handige budget-apps voor op reis

  • Travelspend - deze app is perfect om eenvoudig al je gemaakte kosten, alsook je voorzien budget in te geven. Zo kan je bekijken of je binnen budget blijft en heb je achteraf ook een mooi overzicht van je uitgaven per categorie (bvb: eten, vervoer, uitstapjes,…). 
  • Splitwise - deze app helpt je om bij te houden wat jij of je medereizigers betaald hebben en op een vereenvoudigde manier schulden te vereffenen. Het voordeel aan splitwise is dat je ook verschillende valuta kan instellen. Ideaal voor als je onderweg mensen ontmoet. 
  • Valutaconverter - deze nononsense-app doet wat hij belooft: hij helpt je verschillende valuta’s naar elkaar omrekenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De app kan ook offline gebruikt worden. 
Gepubliceerd op maandag, september 25, 2023 door Alongtheroad.be

Delen