De ultieme hoofdlamptest voor kampeerders

Geen kampeertrip zonder hoofdlamp. Tenzij je gaat kamperen onder de middernachtzon heb je een betrouwbaar lampje nodig - om je tent op te zetten wanneer je na een wandeltocht aankomt in de duisternis, om in een donkere tent te zoeken naar spullen of om ‘s nachts naar toilet te wandelen. Maar waar dien je op te letten bij de aankoop? Pasar testte drie hoofdlampen en brengt licht in de duisternis.

Petzl Tikkina: klein maar o zo fijn

Eerst even kleur bekennen: ik ben al jaren verknocht aan deze hoofdlamp. Mijn laatste Petzl Tikkina kocht ik in 2015, nadat ik een eerder exemplaar vergat in een junglehut op een Indonesisch onbewoond eiland. De rek is er intussen een beetje uit - letterlijk dan - maar verder spreekt het voor de Tikkina dat die zoveel jaren later nog altijd geen dienst weigert.

Qua lichtsterkte is deze hoofdlamp de minste van de drie. Nieuwe modellen van Petzl halen 300 lumen en schijnen tot 65 meter ver, de mijne zit daar een stuk onder. Mijn Tikkina heeft ook maar twee lichtsterktes (drie bij nieuwe modellen) en géén rood licht - net als de twee andere geteste hoofdlampen trouwens. Maar voor hetgeen ik ‘m als kampeerder nodig heb, volstaat het ruimschoots.

De batterijen zitten in het lampje vooraan. Daardoor sukkel je niet met externe batterijen die je aan de hoofdband moet hangen - bij de Ledlenser H7R Core en Silva Trail Runner Ultra is dat wel het geval. Voor mij is dat belangrijk: wanneer ik ‘s avonds op mijn rug in de tent lig te lezen, wil ik dat er niets in de weg zit aan de achterkant van mijn hoofd. De Tikkina zit zo comfortabel op mijn hoofd dat ik soms vergeet dat ik ‘m aanheb - een gevoel dat ik bij de andere twee nooit ervoer. Lichtgewicht en compact, zo heb ik m’n hoofdlampjes tijdens het kamperen het liefst.

In tegenstelling tot de geteste modellen van Ledlenser en Silva werkt mijn Tikkina enkel op AAA-batterijen. Dat heeft als voordeel dat ik langere tijd off-grid kan, zonder me zorgen te moeten maken over de capaciteit van de powerbank die ik meeneem. Met nieuwe batterijen gaat de Tikkina erg lang mee - ik heb de batterijen nooit meer dan eens per jaar moeten vervangen. De nieuwere versies van Petzl bieden trouwens wel de optie om een aparte heroplaadbare batterij te kopen die perfect in het lampje past. Tot slot is het mooi meegenomen dat de producten van Petzl er immer stijlvol en kleurrijk uitzien.

Ledlenser H7R Core: krachtpatser

Mijn eerste reactie: wat een kanjer! Het gewicht van de Ledlenser H7R Core bedraagt 259 gram, bijna drie keer zo veel als de Petzl Tikkina. Dit is geen voer voor wie licht op pad wil. Nu heeft die omvang ook wel z’n voordelen. De H7R Core profileert zich als de krachtpatser onder de hoofdlampen. Met een gigantische lichtsterkte - 1000 lumen op de hoogste stand, aanzienlijk krachtiger dan de Petzl Tikkina - brengt hij licht in de grootste duisternis. De gepatenteerde focusring laat me ook toe om snel en eenvoudig te schakelen tussen lichtstanden - in een handomdraai switch ik van een fijne, scherpe straal die 250 meter verder een boom of een dier in de schijnwerpers kan zetten naar een breed, diffuus licht dat de hele tent oplicht.

Voor gewoon kamperen is dat evenwel een tikje overdreven, alsof je een mug te lijf gaat met een bazooka. Zelfs in de woestijn van Jordanië, waar ik de hoofdlamp voor het eerst gebruikte, had het met een beetje minder ook wel gelukt. Pas maanden later ontdekte ik de echte kracht van deze H7R Core tijdens een mountainbiketocht die uitliep tot ver na zonsondergang. Normaal heb ik een belabberd dieptezicht in het donker, maar met de H7R Core op mijn hoofd groeide mijn zelfvertrouwen met elke pedaalslag. Meer dan tijdens het kamperen bewijst deze Ledlenser dus zijn waarde tijdens het beoefenen van snelle sporten, zoals mountainbiken of skiën.

Een heroplaadbare batterij voedt de H7R Core. Volledig opgeladen gaat die - mits spaarzaam gebruik - redelijk lang mee. Niet zo lang als de wegwerpbatterijen in de Petzl Tikkina, maar voldoende om een week lang te kamperen zonder bij te hoeven laden. De heroplaadbare batterij kan je ook vervangen door AAA’tjes: zo hang je niet vast aan de ene batterij in je toestel en kan je voldoende reserve meenemen voor langere avonturen. Helaas zit de vrij omvangrijke batterij achteraan je hoofd - niet echt praktisch bij het lezen in de tent. Deze joekel zit dus niet langer standaard in mijn kampeerrugzak.

Silva Trail Runner Ultra: allrounder voor lopers én kampeerders

Vooreerst even dit: Silva richt zich met deze hoofdlamp in de eerste plaats op lopers.  Tijdens een wandeltocht in IJsland ontdekte ik niettemin dat de hoofdlamp eveneens geschikt is voor kampeerders. In feite zit de Silva Trail Runner Ultra ergens tussen de Petzl Tikkina en de Ledlenser H7R Core in. Niet zo klein en licht als die eerste, niet zo uit de kluiten gewassen als die laatste. Een sterker licht als de eerste, maar een pak minder dan de laatste. Dat maakt deze hoofdlamp allround inzetbaar.

Om te beginnen het gewicht: dat varieert van 125 gram tot 141 gram. Het verschil zit ‘m in het type batterij dat je gebruikt. De goedkopere basisversie van Silva werkt op drie AAA-batterijen, maar je hebt ook de mogelijkheid om te werken met heroplaadbare batterijen. Zo wil Silva lopers veel flexibiliteit geven. Het enige nadeel: de verschillende batterijen zitten in een ander omhulsel. Geen probleem als je als loper voor elke sessie kiest welke optie die dag het beste is. Minder leuk als je als kampeerder beiden moet meenemen.

Wel handig: je moet de batterij niet noodzakelijk aan je hoofdband hangen. Via een kabeltje kan je die evengoed in je broekzak steken - vooral nuttig wanneer je bij koud weer je batterij probeert te sparen. Dit maakt de hoofdlamp veel lichter (55 gram zonder batterij) en flexibeler, een groot voordeel tegenover de ietwat logge Ledlenser H7R Core. In IJsland hing ik de batterij achteraan de hoofdband, dat blijft toch minder comfortabel dan mijn Petzl Tikkina. Over de levensduur heb ik niet te klagen: na een week kamperen was het einde nog niet in zicht. Dat einde kondigt de Silva Trail Runner aan door even rood op te lichten wanneer je het lampje uitzet, in andere gevallen gebeurt dat in het groen.

De maximale lichtsterkte bedraagt 400 lumen - ruim voldoende tijdens het kamperen. Voor de tent volstaat de laagste stand. Met een gebundelde lichtstraal kon ik in IJsland vanaf de toiletten mijn tent vijftig meter verderop perfect zien staan. Net als de lamp van Ledlenser kan je die van Silva gemakkelijk reguleren. Ik ging nog niet boslopen met deze lamp, maar vermoed dat de lichtsterkte ook voor die activiteit volstaat: lopen gaat namelijk een stukje trager dan mountainbiken, waardoor 1000 lumen wellicht overdaad is.

Conclusie

Zowel Petzl Tikkina, Ledlenser H7R Core en Silva Trail Runner Ultra hebben hun eigen sterktes en zwaktes. En in verschillende omstandigheden of voor verschillende activiteiten durf ik elkeen van deze hoofdlampjes weleens bovenhalen. Maar eerlijk is eerlijk: voor simpele kampeertrips of andere reizen met de rugzak blijft de compactheid, het lichtgewicht en het gebruiksgemak van de Petzl Tikkina onovertroffen. Wat mij betreft het ideale huis-, tuin- en campinglampje. Van zodra je eisen hoger of specifieker worden, komen Ledlenser H7R Core en Silva Trail Runner Ultra in beeld als alternatieven.

Gepubliceerd op dinsdag, oktober 3, 2023 door Tom Peeters

Delen