Mini-caravan, maxi-ervaring

Zo’n druppelcaravan ziet er schattig uit, maar valt die mee in de praktijk? Jeroen Evens nam de proef op de som bij een trip naar de Champagnestreek.

De hamvraag: is het wel handig om met een mini-caravan te gaan kamperen? Is het wel duurzaam qua (extra) verbruik? En is zo’n klein caravannetje handig om mee te manoeuvreren? 

Op naar de regio rond Gent, waar Pieter van verhuurbedrijf Droplife al stond te wachten met een druppelcaravan van Kulba. Een unieke mini-aanhanger van Estlandse makelij. Op een kwartiertje was alles in orde, van het papierwerk, tot de uitleg en het aanhangen van de grijze druppel. En trok ik vervolgens richting het zuiden.

Test 1

Ik moet toegeven dat het verbruik van mijn bestelwagen inderdaad wel enkele liters (per 100 km) hoger lag, maar het rijden met de caravan ging in principe wonderwel. Zelfs toen ik in Reims aankwam, waar het draaien en keren was… Het aan- en afkoppelen bleek ook kinderspel en in no time stond het speciaal uitziende gevaarte klaar om te gebruiken. De nieuwsgierige blikken van omstaanders?  Die nam ik er graag bij, want een mens slaapt nu eenmaal graag in een comfortabel tweepersoonsbed in een gezellige, met LED-verlichte cabine. De binnenkant is best ruim, plaats kom je dus niet te kort. De slaapervaring? Kon  niet beter. Oké, test 1: meer dan geslaagd.

Test 2

Op dag 2 stond een nieuwe uitdaging klaar. Ik trok naar het drassige platteland van de Champagnestreek (Montagne de Reims), met landbouwpaadjes, vele putten en hopen slijk. Maar zelfs hier deed de druppelcaravan het best goed. Toegegeven, achteruit rijden is geen eitje en vereist wat training, maar korte bochten en slingerende wegen waren geen enkel probleem. Let wel dat je je schoenen uitdoet of schoonmaakt vooraleer je binnenstapt, anders wordt het binnen snel een modderpoel. Ik plaatste de mini-caravan op een tamelijk drassig zandstuk tussen de wijnranken en bracht de nacht weer in alle rust door. Ook is het een leuke extra om op een heldere nacht via het dakraam naar de sterren te kunnen turen. Test 2? Geslaagd!

Test 3

Eén ding had ik nog graag willen uitproberen: als je de achterklep (via de buitenkant) opentrekt, dan staat er een helemaal afgewerkte keuken, met elektrische frigobox en al. Super voor de doorwinterde kampeerder! Maar ik vroeg me af… Ga ik die wel echt gebruiken? Ik moet bekennen dat ik dat niet heb gedaan. Het was al erg vroeg donker, vaak regenachtig en altijd koud. Test 3 was dus minder geslaagd.

Conclusie?

Na het avontuur met de druppelcaravan kan ik alleen maar concluderen: de trip was meer dan geslaagd. Hij is erg makkelijk op te zetten, manoeuvreert best makkelijk en je slaapt als een koning in een erg gezellige cabine. Je rijdt en manoeuvreert vlot. Nadelen zijn dan weer het hogere verbruik – daar kom je niet onderuit – en het feit dat je ‘m misschien het best meeneemt in het halve jaar dat het weer meevalt. Toch charmeert dit druppeltje, en daar zit het fraaie design zeker voor iets tussen.

5 goede redenen waarom een druppelcaravan een meevaller is

1. Compact comfort

Een druppelcaravan biedt een gezellige, originele en comfortabele slaapplaats zonder de omvang en het gedoe van een grotere caravan of camper. Het is een relatief gemakkelijk manoeuvreerbare optie die alle basisvoorzieningen (bed, keuken, frigobox) biedt voor een ontspannen kampeerervaring.

2. Dicht bij de natuur

Het formaat en de eenvoud van een druppelcaravan zorgen ervoor dat je dicht bij de natuur kan staan, of het nu tussen de wijngaarden of aan de oever van het Lac Du Der is. Het stelt kampeerders in staat om volledig op te gaan in de omgeving.

3. Grote flexibiliteit

Een druppelcaravan is gemakkelijk te verplaatsen en op te zetten, zelfs als je alleen reist, wat betekent dat je spontaan kan besluiten om te vertrekken om nieuwe locaties te gaan ontdekken. Deze mobiliteit is perfect voor de avontuurlijke reiziger, die graag de vrijheid heeft om te verkennen. Het bespaart je tijd en stress, waardoor je meer kan genieten van je vakantie.

4. Vier seizoenen

De caravan is ontworpen om comfortabel te zijn in verschillende weersomstandigheden, wat betekent dat je zelfs tijdens de koelere herfstmaanden kan genieten van kamperen, zonder de ongemakken van een tent. Maak wel goed je schoenen schoon vooraleer je binnenstapt!

5. Duurzaamheid

Deze manier van kamperen heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan grotere caravans of campers. Ze zijn lichter, wat minder brandstofverbruik betekent, en vaak gemaakt van duurzame materialen, ook het model van Droplife, waar wij mee rondreisden.

 

 

Gepubliceerd op vrijdag, december 15, 2023 door Jeroen Evens

Delen