Sentiers d’Art: kamperen in kunst

Jij wil graag gaan wandelen en kamperen, maar je wederhelft droom van kunstmusea en galeries? Door de Naamse Condroz-Famenne slingeren zich de Sentiers d’Art, kunstpaden langs meer dan honderd kunstwerken. In zeven ervan mag je ook bivakkeren.

Vanuit Ciney maakt het langeafstandspad een lus van 144 kilometer door het golvende landschap van de Condroz, een aaneenschakeling van bospaadjes over langgerekte heuvelkammen en beekvalleien, veldwegen door weiden en akkers en doortochten door ingeslapen dorpen. Ook kortere lussen behoren tot de mogelijkheden.

Onderweg kom je meer dan 100 landschapskunstwerken tegen. Elk jaar integreert het lokale kunstcollectief Vagabond’Art nieuwe werken in het landschap, vaak gemaakt door gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Die gebruiken daarvoor enkel natuurlijke materialen - hout, rotsen, gebladerte, hooi - waardoor de werken vergankelijk zijn.

(c) Maison du Tourisme Condroz-Famenne

In zeven van die kunstwerken kan je bivakkeren. Het zijn ‘poëtische schuilplaatsen’ die de wandelaar een rudimentair onderkomen bieden. Denk aan een schuilhut met een slaapruimte en een panoramisch platform, een hobbithuisje met een turfdak, een houten cocon die wat wegheeft van een gekapseisde roeiboot of een kubus van houten stammetjes rond een eik.

De slaapplekken zijn enkel bedoeld voor wie de Sentiers d’Art bewandelt en verblijven volgen de principes van een bivakzone. Dat wil zeggen dat je er enkel tussen vijf uur ‘s avonds en negen uur ‘s ochtends mag rondhangen. Nergens is er een toilet, toegang tot water of een plek om vuur te maken, dus je verblijft er helemaal zelfvoorzienend.

Meer info over de lussen en de bivakgebieden op de website van Sentiers d’Art.

Gepubliceerd op vrijdag, december 16, 2022 door Tom Peeters

Delen