Diamantroute Kempen

Tussen de Kleine en de Grote Nete ligt een fraai stukje Kempen, waar de diamantbewerking vanaf het einde van de negentiende eeuw bloeide en decennialang van vader op zoon werd doorgegeven.  Jan Eduard Claes wordt vaak aangeduid als de eerste diamantslijper in de Kempen. In 1885 richtte hij een slijperij op in Nijlen en al vlug volgde een heuse industrie welke welvaart bracht in de streek. De aanleg van het electriciteitsnet versnelde de uitbouw van de nijverheid in het gebied.  Vele slijperijen stelden velen werkmannen in te werk welke de streek deed opbloeien.
Eind jaren '60 en vooral '70 en '80 keerde het tij.  De verhuis van de productie naar lageloonlanden, de technologische vernieuwingen en de verhoogde overheidscontrole in eigen land betekenden het einde van plattelandsnijverheid. 

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 19 mei 2024 - 10:00
Praktische info

We vertrekken op  de parking naast de Nete in Duffel.  Gemakkelijkste route langs Antwerpen. Op de E 17 na de Kennedytunnel neem je alslag rechts naar E19 Mechelen. Na de Craeybeckstunnel rijdt je verder zuidwaarts. Na de parking voor auto's en vrachtwagens neem je de volgende afslag Rumst. Op het einde naar links.  Aan het ronde punt met dufficoat nog rechtdoor. In het centrum aangekomen, links aanhouden en aan de lichten links afslaan. De weg vervolgen op de kasseibaan met de kerk rechts van jou, en even verder is de parking rechts.

Afstand van de rit: ongeveer 65 km.

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Antwerpen
Lokaal of vertrekplaats
Parking in Duffel
Gust V.D.Lindenlaan 23 2570 Duffel
2570 Duffel

Deelname-informatie

Deelnemers
2 - 50
Deelnameprijs leden
€1.50
Deelnameprijs niet-leden
€ 3.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Van Puyvelde Eric
evanpuyvelde@gmail.com
+32497673494
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!