65 jaar kampeerplezier met Pasar

Kompas Camping
2 minuten leestijd

Wist je dat kamperen pas in de tweede helft van vorige eeuw ingeburgerd raakte in Vlaanderen? Daar speelde Pasar - vroeger Vakantiegenoegens -  een grote rol in. De vereniging ijverde vanaf de jaren 1950 voor betere kampeerterreinen en stond mee aan de wieg van verschillende campings. Zoveel jaar later zijn die campings immens populair en telt Pasar tientallen lokale kampeerclubs. Een korte geschiedenisles in vijf jaartallen.

actua
  • Kamperen

1958: Oprichting kampeerclub

In de jaren ’50 waren slecht uitgeruste kampeerterreinen eerder de norm dan een uitzondering: een doorn in het oog van Kampeerclub Vakantiegenoegens. Noem ze gerust de pioniers van het kamperen in Vlaanderen…  De kampeerclub stelde bij haar oprichting in 1958 drie doelen: opkomen voor de belangen van kampeerders, kamperen promoten en voor hun leden kampeeractiviteiten organiseren en hen informeren.

1970: Eindelijk een kampeerwet

Al van bij het begin ijverde Kampeerclub Vakantiegenoegens voor betere campings in Vlaanderen. De kampeerwet uit 1954 voldeed niet langer om de stormachtige evoluties in de jaren ’60 te kunnen volgen. In 1970 kwam er een nieuwe wet onder impuls van Vakantiegenoegens, maar die leverde niet de verwachte resultaten op. Lokale besturen deelden zonder veel controle vergunningen uit aan campinguitbaters en traden zelden of nooit op bij overtredingen van de wet. De sector verweet Kampeerclub Vakantiegenoegens een ideaalbeeld van campings op te hangen, dat niet rendabel was. 

1973: Van de eerste camping…

De kampeerclub besloot dan maar zelf een camping te beginnen. In 1973 richtte de kampeerclub onder naam van de vzw Info Camping een eigen camping op in Bertrix, in het hart van de Belgische Ardennen. De modelcamping had als doel kamperen te promoten als volwaardige vorm van toerisme. Daarbij hechtte Info Camping veel belang aan veiligheid, ruimte en rust, met extra aandacht voor een gezinsvriendelijke sfeer.   

2003: … naar Kompas Camping

Rond de eeuwwisseling beheert IC-Camping vzw – het voormalige Info Camping – vier campings in ons land. Na Bertrix werden er in 1978 en 1981 campings geopend in Nieuwpoort en Oudenaarde. In 2002 krijgt IC-Camping de opdracht van het ACW om ook camping Zon en Duin in Westende uit te baten. Een jaar later verandert IC-Camping van naam en wordt de vereniging Kompas Camping vzw.

2024: Kamperen aan het zeetje

De campings in Bertrix en Oudenaarde zijn ondertussen niet meer in beheer van de vzw. De andere twee Kompas Campings in Nieuwpoort en Westende geven wel nog altijd de toon aan onder de Vlaamse gezinscampings. Met all-in formules, avontuurlijke speeltuinen, een gevarieerd animatieprogramma en ruimte voor sportieve recreatie genieten heel wat gezinnen van een fijne kampeervakantie. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer