5x Bivak in het wild

6 minuten leestijd
Avontuurlijk aangelegd? Zin in natuur? Dan is bivakkeren helemaal je ding. En het is helemaal gratis! Het is de ideale formule voor langeafstandswandelaars en -fietsers, maar evengoed voor gezinnen die er graag opuit trekken. Naar bivakzone Steenberg in het Meerdaalwoud, bijvoorbeeld.
reportage

Bivakkeren benadert het dichtst het wildkamperen in het wild, maar dat is in Vlaanderen verboden. De meeste bivakzones in Vlaanderen worden uitgebaat door het Agentschap voor Natuur en Bos. Je vindt ze vooral in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In de Vlaamse Ardennen werden alle bivakzones van Natuur en Bos opgedoekt na aanhoudende overlast. Er zijn in die regio wel nog een paar privé-initiatieven te vinden.

Puur natuur…

De best scorende bivakzones zijn die waarbij je diep moet doordringen in de natuur om ze te vinden, zoals bivakzone Steenberg in het Meerdaalwoud bij Oud-Heverlee. Een aftakking (GR-variant) van de GR 512 Brabantse Heuvelroute (173 km) en de Streek-GR Dijleland (167 km) leidt rechtstreeks naar deze fraaie bivak met vuurkring, pomp en ecotoilet. Er is plaats voor drie tenten, waarvan één op een houten platform.

… en een wijndomein

Wij zoeken de bivakzone op via een wandellus (15 km) op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Startend aan het station van Sint-Joris-Weert volgen we de knooppunten 106 – 107 – 108 – 100 – 19 – 124 – 123 – 125 – 110 – 127 – 111 – 758 – 128 – 129 – 134 – 105 – 106. Je kan de wandeling ook starten op de onthaalparking De Speelberg (Weertse Dreef 16, Sint-Joris-Weert) aan knooppunt 108. Je blijft nagenoeg de hele tijd in het Meerdaalwoud, behalve in de omgeving van wijndomein Chardonnay Meerdael rond knooppunt 124 waar wij even van uitgestrekte vergezichten genieten. Nu eens stappen we door diep uitgesneden dellen, kleine beekvalleien ontstaan in de laatste ijstijd, dan weer volgen we brede dreven die alsmaar rechtdoor het bos lopen. Die dreven werden in de 18de eeuw aangelegd met het oog op de bosontginning. Het leukste zijn de mysterieuze kronkelpaden door het bos. Je weet nooit wat zich achter de volgende bocht bevindt… Ooit was dit uitgestrekte bos eigendom van de hertogen van Arenberg. Omdat ze in WO I de kant van de Duitsers kozen, hun land van herkomst, werden hun Belgische eigendommen na de oorlog door de staat in beslag genomen.

Even voorbij knooppunt 19 manen de wit-rode tekens van de Grote Routepaden met daarop de naam ‘Variant’ en een tekening van een tent en pomp ons aan rechts het pad te verlaten. We dwarsen een grote weide met in het midden een vuurkring en aan de rand een ecotoilet. Voorbij de omheining liggen drie door hagen afgebakende zones waar de tenten kunnen opgesteld worden. We zijn moederziel alleen en horen alleen het gefluit van vogels. Om de magie nog groter te maken, komen plots drie reeën uit het struikgewas tevoorschijn. Ze richten hun kop op als we een beweging maken en zetten het meteen op een lopen. In deze omgeving trek je je letterlijk even terug.

Met bivakzone Het Spoor is er nog een tweede kampplaats in de zuidelijke rand van het Meerdaalwoud. Die bereik je door aan knooppunt 128 de dreef verder zuidwaarts te volgen en aan het eerste kruispunt rechts de Sint-Joris-Weertstraat in te slaan. De kampzone bevindt zich in de boomgaard achter Het Boshuis. Er is geen waterpomp. Je hebt er een mooi uitzicht op de omgeving.

1. De enige in West-Vlaanderen

Achter de kerk van Doomkerke bij Ruiselede ligt het landschapspark Disveld. Hier kan je mits reservatie op info@ruiselede.be één nacht overnachten. Het is de enige bivakzone in West-Vlaanderen, met dank aan de schepen van Toerisme die toevallig ook wandelfanaat is. Je kan er BBQ’en en water tappen aan de kraan aan de kerkgevel. De plek ligt op het traject van de GR 129 Dwars door België. Doomkerke wordt omzoomd door bossen en heide. Een mooie stiltewandeling (8,8 km) op het wandelnetwerk Bulskampveld vertrekt aan de kerk en doet een reeks natuurgebieden aan. Volg de knooppunten 37 – 36 – 57 – 58 – 68 – 67 – 16 – 69 – 18 – 25 – 71 – 70 – 21 – 20 38 – 37.

Coördinaten: N 51° 04’ 16”  E 3° 21’ 28”

2. Verborgen in een bosje

Het Meetjesland telt vijf bivaklocaties, verspreid over het zuidelijke deel van de Streek – GR Uilenspiegel (160 km). Een goed verborgen plek is die van Onderdale bij Ursel. De bivakzone ligt in een nat jong bos vlakbij het vliegveld van Ursel. Je vindt er een waterpomp en ecotoilet, maar je mag er geen vuur maken. Een aangename wandeling (13 km) door dit deel van landschapspark Drongengoed is er eentje met start aan de kerk van Ursel. Je volgt knooppunten 84 – 75 – 74 – bivakplek – 72 – 71 – 70 – 69 – 90 – 89 – 94 – 95 – 96 – 87 – 86 – 23 – 84. Na knooppunt 74 wordt de weg onverhard. Neem er het eerste pad rechts naar de bivak. Reserveer via http://bivakzones.camping.dev/nl.

Coördinaten: N 51° 08’ 23”  E 3° 28’ 25”

3. Slapen in werelderfgoed

De bivakzone van Wortel Kolonie wordt omringd door bos. Je vindt er een vuurkorf en een toilet, maar geen waterpomp. Om deze bivak te bereiken, stap je vanaf bezoekerscentrum De Klapekster (knooppunt 1) de Molendreef in richting het centrum van Wortel.  Na 300 meter ga je rechtsaf.

De Koloniën zijn erkend als UNESCO werelderfgoed. Dit waren tot begin 19de eeuw heidegronden die door arme gezinnen en later ook landlopers werden ontgonnen. Een mooie route om de omgeving te ontdekken is het grensoverschrijdende Laarzenpad (aangeduid met laarsjes) vanaf bezoekerscentrum De Klapekster. Als je een meerdaagse tocht voor ogen hebt, kan je je wagen aan de Streek-GR Kempen die op een boogscheut van de bivakplek passeert. Reserveer je overnachting via bivakzones.camping.dev/nl.

Coördinaten: N 51° 24’ 14”  E 4° 49’ 06”

4. De populairste van Vlaanderen

Bivak Het Vinne in Zoutleeuw is open van 1 april tot en met 30 september. Reserveer snel via bivakzones.camping.dev/nl, want het is een heel populaire plek aan de rand van natuurgebied Het Vinne. De GR 128 Vlaanderenroute passeert op een boogscheut. Een gevarieerde wandeling die zowel provinciedomein Het Vinne als het centrum van Zoutleeuw aandoet, is de Halewijnwandeling (11,5 km) op het wandelnetwerk Getevallei via de knooppunten 307 – 306 – bivakplek – 344 – 345 – 346 – 347 – 310 – 36 – 35 – 31 – 3 – 37 – 38 – 30 – 30 – 32 – 33 – 309 – 308 – 307. Volg na knooppunt 306 de bordjes met ‘paalkamperen’.

Coördinaten: N 50° 50’ 43”  E 5° 07’ 58”

5. De fruitigste van allemaal

Haspengouw telt vijf bivakzones. De mooiste is misschien wel de Speelboomgaard in Groot-Loon. Je hoeft er niet te reserveren. Tussen half april en half mei bloeien de bloesems van de hoogstamboomgaard. In juni kan je er kersen plukken en vanaf september het andere fruit. Je vindt er een ecotoilet en vuurput. Overdag is het een populaire pleisterplek voor picknickers. De Streek-Gr Haspengouw en de GR 128 Vlaanderenroute passeren hier, net als heel wat fietsroutes. De met een gele balk bewegwijzerde landschapswandelroute (13 km) doet de Speelboomgaard en het doorkijkkerkje Reading Between the Lines aan.

Coördinaten: 50° 47’ 28”  E 5° 21’ 15”

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer