“Als wij samen gaan Kemperen!”: kamperen in de Kempen in de lift

2 minuten leestijd
Net als overal in België boomt het kampeertoerisme in de Kempen. Vzw Kempen Campings, een vereniging van uitbaters uit de regio, meldt een verdubbeling van het aantal overnachtingen.
actua
  • Kamperen

Een artikel in Gazet van Antwerpen heeft het over een groei die al twee jaar aanhoudt. Zo boekte Camping Houtum in Kasterlee in 2019 nog 11.500 overnachtingen, in 2021 waren het er al 27.500. Welke redenen liggen aan de basis van die groei?

1/ Corona

Een open deur die eraan moet geloven: omwille van de pandemie kiezen mensen vaker voor vakanties dichtbij en in het groen. We kamperen ook meer buiten de schoolvakanties. “We zien niet echt een seizoensstart meer”, zegt Vic Van Eyck van Camping Houtum in Gazet van Antwerpen. “Tussen 2019 en 2021 verdubbelde het niveau.” Eigenaars van een camper of huurders van chalets of blokhutten, glampeerders: allemaal verkiezen ze hun hoekje van de camping waar ze coronaproof vakantie kunnen vieren.

2/ Betere campings

De tijd is voorbij dat kampeerders al content waren met een lapje verdord gras, een beschimmelde douche met lauw water en een bakje verlepte noedels als avondmaal. Campinguitbaters doen er alles aan om hun gasten te verwennen. Glamping is al langer een hype - op sommige campings slaap je luxueuzer dan in een hotel - maar ook ‘gewone’ kampeerformules komen niet meer weg met voorzieningen die niet in orde zijn. “Op veel Kempense campings waait een frisse wind”, beaamt Kris Quaghebeur, voorzitter van de vzw, in Gazet van Antwerpen. “Vaak met jonge ondernemers die willen investeren, positief denken en opportuniteiten zien.”

3/ De provincie zet er zich achter

Met een kampeerpact zet de provincie Antwerpen nadrukkelijk in op kamperen in de Kempen. Vzw Kempen Campings zet daar mee de schouders onder, door het reservatiesysteem te verbeteren en combiformules met naburige steden uit te werken. Zo wil Quaghebeur de Kempen als binnenlandse toeristische bestemming op hetzelfde niveau als de kust of de Ardennen hijsen.

4/ De Kemping

Kamperen is hip, getuige ook programma’s als De Kemping, waarin Tijs Vanneste met werkzoekende jongeren een camping uitbaat. Zeg nu zelf: als een vettig Dessels accent en genoeg vuur om Groenland te ontdooien je niet overtuigt om die tent van de zolder te halen, dan niets.

Meer info over kamperen in de Kempen: https://www.kempencampings.be/

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer