Buiten sneeuw, binnen pure gezelligheid

3 minuten leestijd
Steeds meer campings blijven in de winter open. Kampeerders ontdekken nieuwe gezelligheid en samenhorigheid die bij soms extreme omstandigheden hoort. Maar eigenlijk wordt het met de nieuwe generatie caravans nooit zó extreem: in vierseizoenscaravans zit je altijd knus en comfortabel.
praktisch
  • Kamperen

Een speciale wintercaravan zoals gebouwd door de Scandinavische merken Kabe of Polar is voorbereid op temperaturen tot wel -40°C. Dikke isolatie en een dak dat grote sneeuwlasten kan torsen, zijn daarin gecombineerd met slechts kleine ramen. Alle uitrusting en leidingen liggen binnen de geïsoleerde verwarmde ruimte, zelfs de afvalwatertank. Dakluiken zijn er nauwelijks, maar toch is de ventilatie geoptimaliseerd. Vocht gaat er snel uit en koude lucht komt er nauwelijks in.  

Meer zuidelijk gesitueerde caravanfabrikanten bouwen voor vier seizoenen ontwikkelde caravans. Je herkent ze veelal aan de naam, zoals LMC Scandica, Dethleffs Scandinavia of Caravelair Artica. Het zijn topmodellen met als overeenkomst een uitgebalanceerd uitgebreid verwarmingssysteem en goed geventileerde meubels. Maar ook goedkopere caravans komen de winter door. Eventueel met de kachel een standje hoger en af en toe een bevroren waterleiding. 

Bevroren waterleiding? 

’s Winters kan water bevriezen in de afvoerleidingen onder de vloer. Om wateroverlast door ophopend water binnen te voorkomen kan je die buizen onder de caravan vaak eenvoudig lostrekken van de uitloop door de vloer. Onder die uitloop kan je dan een emmertje zetten. De ijsklomp die daarin ontstaat kan je makkelijk uit de emmer krijgen. Je kan de afvoerleidingen helemaal verwijderen voor je op wintervakantie gaat, of even los laten tot je weer naar huis vertrekt. Het kan niet bij elke caravan zomaar. Vraag het bij twijfel aan de dealer.   

Kleine ramen 

Een venster is een gat in de goede isolatie van de opbouw. Hoewel de moderne uit twee schalen opgebouwde acryl caravanramen goed isoleren, zal bij vorst langs de randen en kozijnen condensvorming ontstaan. Dat wijst op koudebruggen en die zijn daar eigenlijk ook niet te voorkomen. Maar hoe kleiner de ramen, hoe kleiner het verlies aan warmte. Middengroepen bieden daarom ’s winters meer zitcomfort dan een zitgroep tussen en onder ramen voor- of achterin. 

Vloerverwarming 

Warmte stijgt, dus zonder vloerverwarming blijft de vloer ijskoud. Veel caravanfabrikanten bieden vloerverwarming als optie aan. Het levert een grote bijdrage aan het comfort, dus doen! In de meeste caravans is daarnaast een kachel met luchtverwarming ingebouwd. Een ventilator verspreidt opgewarmde lucht via een buizenstelsel en ventilatieopeningen door de caravan. De uitstroomopeningen zijn altijd laag gepositioneerd. ’s Winters kan je niet zonder een van deze twee systemen, anders dringt vorst via de vloer toch de caravan binnen.  

Hoge isolatiewaarde 

Caravans hebben een wanddikte van drie centimeter. Zweedse wintercaravans meestal ongeveer vier centimeter. Een gering verschil maar de isolatiewaarde is dan al veel groter. Dikker isolatieschuim heeft een hogere isolatiewaarde dan piepschuim. Met schuim geïsoleerd is een dak of wand sterker en beter bestand tegen vocht. Sommige merken bieden die betere isolatie als optie aan in een winterpakket. Je caravan wordt dan speciaal op die manier gebouwd. Blijft je caravan overwinteren in een sneeuwrijk gebied, dan is een sterk en liefst ook ‘beloopbaar’ dak nodig om de grote sneeuwlast te kunnen dragen. 

Geventileerde meubels 

Om condensvorming te voorkomen is optimale verspreiding van de warmte in en achter kasten en meubels noodzakelijk. In een voor wintergebruik geoptimaliseerde caravan zijn die dan ook goed geventileerd. Onder, achter en boven meubels kan dan warme lucht circuleren. Afstandsschotten maken dat achter kussens en langs matrassen mogelijk. Constateer je toch ergens condens, dan is luchtverwarming makkelijk naar die uithoek uit te breiden. Soms is een gaatje prikken in een luchtbuis al voldoende om het probleem op te lossen. 

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer