De Condroz-Famenne: even mooi als de Ardennen, maar zonder het volk

2 minuten leestijd
De glooiende Condroz-Famenne spreidt zich uit over de provincies Henegouwen en Namen. Ciney is de hoofdplaats van deze dunbevolkte regio. Je kan er uren wandelen zonder een ziel tegen te komen. Dat komt omdat de Condroz-Famenne het moet afleggen tegen de Ardennen in populariteit. Toch kan je hier ook van alles beleven.
reportage
  • Kamperen

Slapen in een kunstwerk

De Sentiers d’Art is een 141 kilometer lange wandellus met 42 landschapskunstwerken op de route. Deze prachtige wandeling doet alle hoogtepunten van de regio aan, inclusief de mooiste panorama’s en eeuwenoud erfgoed. Elk jaar, tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren, komen er werken bij. In zes ervan kan je zelfs slapen, zoals in de Trisekele nabij Gesves. Bij deze zes kunstschuilplaatsen werd ook een bivakzone ingericht. De wandeling is bewegwijzerd met een rode driehoek met opschrift ‘Sentiers d’Art’. Ook kortere routes zijn mogelijk.

De Condroz-Famenne wordt doorsneden door zalige mountainbikeroutes, zoals die in de Vallei van de Bocq (25 km), met start in Hamois. Volg de gele pijlen door deze bosrijke vallei met pittoreske dorpjes en prachtige uitzichten. Je kan de vallei trouwens ook per toeristentrein verkennen.

Lopers halen hun hart op in Somme-Leuze. Vanuit het dorp worden vier trailroutes bewegwijzerd die je offroad tot diep in het bos brengen.

Pure smaken

De Condroz-Famenne is bij uitstek een landbouwstreek. Geen verrassing dus dat veel landbouwers voor de korte keten kiezen. De laatste jaren groeide het aanbod van vaak vergeten groenten alsmaar aan. In de Condroz-Famenne gaan ze voor pure smaken en dat inspireerde ook de vele bistro’s en restaurantjes. Het provinciedomein Chevetogne telt maar liefst vijf restaurants. In Le Héron kan je bijvoorbeeld heerlijke lokale schotels eten, terwijl je geniet van uitzicht op de vijvers. Je kan er ook twee natuurmusea bezoeken en prachtige wandelingen maken op het uitgestrekte domein. Er staan tientallen vakantiehuisjes waar je met een groep of met je gezin terechtkan.

Kampeermogelijkheden

De regio telt drie campings, alle verzorgd en midden in de natuur. In Hogne vind je bijvoorbeeld Camping Le Relais. Deze groene camping is het hele jaar door open en voorzien van ruime staanplaatsen en alle comfort. In de zomer is er animatie. In de vijver mag je zwemmen. De camping ligt op het snijpunt tussen de Condroz-Famenne en de Ardennen.

Meer weten over de streek? Check www.condrozfamenne.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer