Een koelkast in je caravan

2 minuten leestijd

Hun caravan is piepklein, maar Ilse en Simon wisten er toch maar mooi een ingebouwde koelkast in te maken. Met dank aan hun eigen creativiteit én YouTube.

praktisch
  • Kamperen met de caravan
  • Kamperen

Ilse Dijkstra (47): ‘We kochten dit caravannetje van een oude man, die hem ooit zelf gebouwd heeft. Bob – zoals we hem noemen - weegt amper 250 kilogram, waardoor hij perfect achter mijn Fiat 500 kan hangen. Hij kon wel een opknapbeurt gebruiken, dus zijn we beginnen pimpen. De vorige eigenaar had een losse koelbox in de caravan staan, maar dat vond ik maar niks. Omdat we toch een nieuw keukentje gingen bouwen, hebben we er dan maar meteen een ingebouwde koelkast van gemaakt. Een bovenlader, wat handig is als je weinig plaats hebt. In de Facebookgroep ‘Pimp je caravan NL’ deelde ik foto’s van de herinrichting van Bob. We kregen zoveel positieve reacties dat ik nu zelfs caravans pimp voor andere mensen. Zo fijn!’

Stap 1

Kies een elektrische koelbox met ventilatie aan de zijkant. Omdat de kastruimte beperkt is, hebben we de koelbox gestript. Met een multitool kan je de buitenkant er gemakkelijk afhalen. Zorg dat je de PUR-isolatie zeker laat zitten. Vijl of frees de vorm wat bij als dat nodig is. Ook het dikke, hoge deksel hebben we ‘verdund’. Heb je genoeg plaats in je kast, kan je de koelbox ook in zijn oorspronkelijke vorm inbouwen.

Stap 2

Maak een plankje in de kast waar de koelbox op komt te staan. Meet nauwkeurig af: de koelbox moet netjes onder het werkblad passen.

Stap 3

Teken een opening in het werkblad en bouw een houten frame rond het deksel van de koelbox dat precies in die opening past. Ilse experimenteerde – met wat hulp van filmpjes op YouTube – met het buigen van hout omdat ze graag afgeronde hoeken wilde, maar dat is geen must. Bekleed het afgeplatte deksel met hetzelfde materiaal als het werkblad. Ilse gebruikte vinyl met houtlook.

Stap 4

Bevestig een ringluik aan het deksel, zodat je de koelbox gemakkelijk open en dicht kan doen. Dat kan ook met een simpele deurknop - zoals Ilse eerst voorzien had - maar een ringluik is net iets handiger, omdat je dan ook iets bovenop het deksel kan zetten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer