3 x meimaand, fietsmaand

3 minuten leestijd

Fiets jij het hele jaar door of haal je je stalen ros pas opnieuw van stal in de lente? Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie gezellige fietsfestivals in mei, waaronder een nieuwkomer waarvoor je best tijdig inschrijft.

Foto: © Jan D'Hondt Ateljé D 2022

actua
  • Uitstappen en vakanties

Ssst… hier wordt gefietssst!

Op de A12 van Antwerpen naar Brussel zie je brouwerij Duvel Moortgat liggen. ‘Ssst… hier rijpt den Duvel!’, fluistert de reclametekst op de gevel. Dat de streek rond de brouwerij véél stiller is dan de snelweg, is ontdek je tijdens Duvel on Tour. Het fietsfestival doet niet één, maar twee legendarische brouwerijen aan. Ook de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck hoort bij de Duvel-Moortgat-groep.

Welk biertje drink je het liefst na je fietstocht, een kloeke Duvel of een fris bolleke? Onderweg je dorst lessen kan ook, bij wat ‘kwalitatieve bevoorradingspunten’ worden genoemd. Wie zijn deelnemerskaart bij alle controleposten laat afstempelen, maakt kans op een jaar gratis Duvel, of 365 flesjes. Daarmee kan je je vrienden al eens trakteren.

Als deelnemer kan je kiezen uit vier fietslussen. Duvel Mini (45 km) verkent het idyllische Klein-Brabant rond de brouwerij, de Bollekesroute (40 km) trekt vanuit Antwerpen naar de Voorkempen. Op de Duvel Classic (87 km) en de Duvel Tripel Hop (115 km) wordt je inspanning dubbel beloond: je kan afstappen bij beide brouwerijen. 

1 mei, brouwerij Duvel, Breendonk en stadsbrouwerij De Koninck, Antwerpen.

Zangeressen in modderland

‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’, schreef Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj over de Tweede Wereldoorlog. Ook de Groote Oorlog in de Westhoek wordt meestal vanuit een mannelijk perspectief bekeken. Modderland Fietsfestival stuurt de beeldvorming bij en laat tien vrouwelijke artiesten aan het woord over de littekens in het landschap.

Ze schreven songs geïnspireerd door oorlogssites, die ze in situ komen vertolken tijdens het fietsfestival. Aan iedere editie – het festival krijgt een tweede luik in 2024 – nemen vijf internationale zangeressen deel. Zin om erbij te zijn? Schrijf je dan tijdig in. Iedere dag vertrekken er drie groepen van maximaal 45 deelnemers, onder begeleiding van een ervaren gids.

De fietstochten vertrekken bij het Muziekcentrum Dranouter en leren je de oorlogslittekens in het Heuvellandse landschap lezen. Verwacht een heuvelachtige rit van twee uur en half. Een e-bike is aangeraden als hellingen je afschrikken. Na het festival kan je de thematische fietsroutes van Modderland op eigen houtje fietsen via de Erfgoedapp. Je kan je rit combineren met de andere expo’s of evenementen van het project Landscapes/Feel Flanders Fields, dat je het herdenkingslandschap van de Westhoek laat beleven.

19 tot 21 mei, Muziekcentrum Dranouter

Rennen en trappen voor het goede doel

De Bokkenrijders waren roversbenden die Limburg onveilig maakten in de achttiende eeuw. Ze sloegen zo snel toe dat de slachtoffers geloofden dat ze op supersonische bokken door het luchtruim kliefden. Hun nazaten hebben betere intenties tijdens Bokkerieje. Door mee te fietsen verdien je zelfs je sporen als pedaalridder, want de opbrengst gaat naar het goede doel. 

De bewegwijzerde routes tonen je de mooiste plekjes van het Maasland en de Kempen en leiden langs Bokkenstallen, waar plaatselijke verenigingen hapjes en drankjes verkopen en je trakteren op muziek en animatie. Je betaalt er met de Bok, een munteenheid die maar één keer per jaar in omloop is.

Nieuw is dat je dit jaar ook kan rennen voor het goede doel. Kies voor 1,6 km, 6 km of 12 km en loop een gemoedelijk rondje in Maaseik, Aldeneik en Heppeneert. Alle deelnemers zijn winnaars, want er is geen tijdsregistratie.

20 en 21 mei, fietsvertrek mogelijk bij de Bokkenstallen in Maaseik, Gruitrode, Opoeteren en Stokkem.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer