Fietsen langs de Samber in 4 stops

Ze heeft ons hart gestolen: de Samber. Deze grootste en belangrijkste zijrivier van de Maas is prachtig, met haar wilde oevers en rijke fauna en flora. De Samber ontspringt op Frans grondgebied in Picardië. Bij ons stroomt ze via Charleroi naar Namen waar ze in de Maas vloeit. Van de 193 km liggen er 105 op Waals grondgebied. Langs haar oevers is het heerlijk vlak, omgeven door hellingen en schilderachtige natuurlijke taferelen. Zalig om te fietsen! Slow travel ten top…

2

Stop 1: Thuin

Stop even in dit heerlijk middeleeuws stadje aan de samenvloeiing en de Biesmelle. In lang vervlogen tijden was dit het centrum van de bootindustrie. Toeristische bootjes en bootrestaurants zorgen voor de herinnering hieraan. Wandel eens binnen in het Ecomuseum en kom er alles te weten over de binnenvaartschippers. Je wordt er gecharmeerd door het belfort dat Unesco-werelderfgoed is, de smalle straatjes en de verbazingwekkende hangende tuinen.  Zin in een uitdaging? Fiets de helling op en je wordt beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over de vallei.

Stop 2: Lobbes

Al fietsend langs de overs van de Samber, zie je haar al staan: de Collegiale Saint-Ursmerkerk. Dit is de enige kerk in België die dateert uit de Karolingische periode. Gebouwd aan het begin van de 9e eeuw door de monniken van de abdij van Lobbes, heeft dit imposante bouwwerk zijn stijl behouden., al werd het hier en daar verzacht met Maaskunst.

Stop 3: Abdij van Aulne

Breng een bezoekje aan de indrukwekkende ruïnes van de voormalige Abdij van Aulne; Ze liggen wat scholen aan de bosrijke oever van de Samber op het grondgebied Thuin. Hoewel de abdij aanvankelijk werd opgericht als een Benedictijnenklooster, werd het in 1147 een Cisterciënzerabdij. Heb je een oog voor fotografie? Dan kom je hier zeker aan je trekken!

Stop 4: De sluiswachtershuisjes

De pittoreske sluizen hebben allemaal iets unieks, met een eigen stijl. Bij elke sluis vind je een sluiswachtershuisje. Ze dragen allemaal een nummer en worden gekenmerkt door een typische architectuur.

 

Ook zin in een fietstochtje door de provincie Henegouwen? In Pasar Fietsen van november 2023 vind je volop inspiratie in de volledige reportage over de secret fietstrip van Bergen en Binche naar Charleroi.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!