Op stap met de garnalenvissers

2 minuten leestijd

Als je Noordzee zegt, zeg je grijze garnalen. Kelly Mortelmans plande een lange fietstocht aan zee om te genieten van al het lekkers dat de Belgische kust te bieden heeft… en eindigde in Oostende, bij de traditionele garnalenvissers te paard.

reportage
  • Fietsen

Als ik hoor dat we met de Oostduinkerkse paardenvissers op pad mogen, ben ik opgewonden… en een beetje nerveus.  Ik heb alleen nog maar foto’s gezien van de stoere zeebonken op hun al even indrukwekkende trekpaarden. En inderdaad: de drie struise paarden en hun berijders in gele oliejekkers boezemen ontzag in terwijl ze de zeedijk op rijden. Nog meer wanneer ik merk dat eentje van hen een vrouw is. Nele houdt net als collega-visser Stefaan van paarden. Haar man Chris heeft een passie voor vissen, zelfs zijn netten en de gevlochten manden maakt hij zelf. ‘Toen ik kinderen kreeg, stopte ik met voetballen en begon ik met paardrijden. We kochten een eerste trekpaard, maar daar ging Chris al gauw mee vissen.  Dus kochten we er nog maar eentje bij.’

Ik spring mee op de kar en ben onder de indruk van het gemak waarmee de Brabander door het mulle zand ploegt. Het is eb en de zee is een heel eindje weg. 'Tja, zo’n paard weegt ongeveer een ton en heeft een immense kracht’, aldus Nele, die met gemak het robuuste dier naar de branding stuurt. Ook haar tienerdochter zit overduidelijk trots en ontspannen bij mama Nele op de kar. Ze knikt hartstochtelijk wanneer ik haar vraag of ze ook paardenvisser wil worden. ‘Natuurlijk, ik hou ervan mee te helpen en binnenkort ga ik zelf met een paard in zee.’ Ik vind ons ritje over het strand al spannend, dit kleine meisje heeft duidelijk meer lef.

Naast het water worden de trechtervormige sleepnetten bevestigd, met houten planken die de netten openhouden. Achteraan zijn de mazen kleiner, zodat alleen de grote garnalen achterblijven. Dan navigeren de drie moedige vissers de koudbloedpaarden de klotsende golven in. Er staat een strakke wind, maar dat lijkt hen niet te deren. Ze genieten overduidelijk! Wanneer ze met hun vangst het strand opdraven, stromen mensen en vogels toe.

‘Voor dit visje moet je opletten, het is een pieterman. Hij graaft zich in onder het zand en kan je lelijk steken’, informeert Nele de nieuwsgierige toeschouwers, terwijl ze de giftige vis met een tangetje beetpakt. Na het zeven worden de grote garnalen in de manden gekiept, alle ongewenste gasten gaan terug de zee in. Ik kijk toe en geniet van deze pure mensen, die hun passie met ons delen.  Het licht is ondertussen van een adembenemende schoonheid, ik word er stil van. 

Lees de volledige reportage over de Kustfietsroute in Pasar Fietsen van april 2023

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer