REISWIJZER. Fietsen langs de Berlijnse Muur

Ooit verdeelde de Muur Berlijn in tweeën, nu kan je er langs de Mauerweg 160 km lang door een recent stuk geschiedenis fietsen. Zo leer je een bijzonder Berlijn kennen…

Tekst Tom Peeters
Foto’s Michael Dehaspe

ERHEEN

Berlijn is perfect per trein te bereiken. Vanuit Brussel deden we er een kleine zeven uur over, met overstap in Keulen. Mits flexibele data en tijdig boeken vind je via www.bahn.de al tickets van minder dan 40 euro. Reis je liever ‘s nachts? Sinds mei 2023 bolt er drie keer per week een nachttrein van Brussel via Antwerpen en Amsterdam naar Berlijn. In de vroege avond stap je in België in, tegen het ontbijt sta je uitgeslapen in de Duitse hoofdstad.

FIETSEN IN BERLIJN

De Mauerweg is 160 kilometer lang, wij deden er vier dagen over. De route is consequent aangegeven met grijze bordjes. Hun plaatsing - ter hoogte van de bordjes met straatnamen - leidt soms evenwel tot gemiste afslagen. In dat geval is een gpx handig, op de website van Berlijn kan je de bestanden downloaden. Uitgebreide info over de Mauerweg, inclusief wegbeschrijvingen, kaarten en achtergrondinfo, vind je in het boek Berlin Wall Trail van Michael Cramer - beschikbaar in het Duits en het Engels. Bij de toeristische dienst vind je inspiratie voor andere fietstochten in en rond Berlijn (Engelse tekst).

Wij reden op prima fietsen van Berlin on Bike, een verhuurbedrijf dat opereert vanuit de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg. Het verhuurt gewone (€15/75 per dag/week) en elektrische fietsen (€40/200), maar ook kinderfietsen, fietstrailers, telefoonhouders, bagagetassen en fietskaarten. Daarnaast organiseert Berlin on Bike gegidste tochten - vooral in de stad (Berlijnse hoogtepunten, de Muur, alternatief Berlijn en straatkunst), al is alles bespreekbaar. Er zijn dagelijks tours in het Nederlands, Duits en Engels.

2

Eten

Het horeca-aanbod varieert van buurt tot buurt. In het centrum kan je op elke straathoek terecht, maar in sommige buitenwijken of meer landelijke gemeenten (Schönefeld, Teltow, Dallgow-Döberitz) blijft de route soms langere tijd weg van hoofdstraten met cafés of restaurants. Bekijk voor elke etappe best even de mogelijkheden, plan waar je gaat lunchen of neem een picknick mee. Wij aten onderweg onder meer op volgende plekken:

Zollpackhof
Elisabeth-Abegg-Strasse 1, Berlijn.
zollpackhof.de/

 Biergarten aan de Spree waar je aan de typische houten tafels kan genieten van Neuremburgworstjes, ovenaardappelen met zure room en ijskoud bier. Krachtvoer, quoi.

New Outlaw
Lieselotte-Berger-Straße 33, Berlijn.
facebook.com/newoutlawberlin
Vriendelijke Griekse uitbaters serveren ontbijt (Grieks, Duits of iets anders), Griekse tapa’s en lekkere pizza.

El Bandito
Sachtlebenstrasse 18, Berlijn.
el-bandito.de/

Kwestie van in het schurkenthema te blijven. Mexicaans restaurant met uitgebreide cocktailkaart, quasi pal op de Mauerweg.

Bistro XXL
Brandenburger Strasse 9, Potsdam.
www.facebook.com/profile.php?id=134661766591243
Je kan Berlijn niet verlaten zonder de Duitse specialiteit bij uitstek te eten: döner kebab. Voor de vegetariërs zijn er zéér lekkere halloumiwraps.

Giardino
Am Meedehorn 2, Potsdam.
restaurant-giardino-potsdam.business.site/

Omgeven door meren en het groene Köningswald ligt dit tuinterras waar Italiaanse Albanezen bruschetta, pizza, tiramisu en gekoelde Apfelschorle serveren.

Slapen

Overnachten langs de Mauerweg vergt wat improvisatie. Niet elk stadsdeel heeft namelijk evenveel overnachtingsmogelijkheden - zo sliepen we in Schöneberg in een luchthavenhotel - en niet elk hotel is even fietsvriendelijk. Maar met wat kunst- en vliegwerk kan het wel, wij sliepen hier:

Hotel Oderberger
Oderberger Strasse 57, Berlijn.
hotel-oderberger.berlin

Charmehotel in een voormalig badhuis - het zwembad is behouden, net als details als de originele houten deuren en zelfs de zeephouders. Op een boogscheut van Berlin on Bike.

Holiday Inn Airport.
Hans Grade Allee 5, Berlijn.
ihg.com/holidayinn/hotels/nl/nl/berlin/bersa/hoteldetail
Standaardhotel en conferentiecentrum in de buurt van de luchthaven. Mogelijkheid tot avondeten - handig als je niet meer de fiets op wil. Lekker en uitgebreid ontbijtbuffet.
MAXX Hotel
Allee nach Sanssouci 1, Potsdam.
hrewards.com/de/maxx-hotel-sanssouci-potsdam
Ruime, luxueuze kamers, al is vooral de locatie, net buiten de poort van Park Sanssouci, een fameuze troef.

Pension Sperlingshof
Sperlingshof 28, Dallgow-Döberitz.
radreisen-radtouren-berlin-brandenburg.de/hotel-pension-sperlingshof/unser-haus/

Fietsvriendelijk pension aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. De uitbaters verhuren (e-)fietsen en kunnen helpen bij het organiseren van (meerdaagse) fietstochten.
 

Doen

Gedenkstätte Berliner Mauer

Indrukwekkende herdenkingsplek voor de Berlijnse Muur, een soort openluchtmuseum waar je onder meer kan bijleren over de inventieve manieren waarop Oost-Berlijners wisten te ontsnappen naar het westen. Dit is, naast de East Side Gallery, ook de plek waar nog het grootste stuk intacte Muur staat.

Cecilienhof

In een park in Potsdam staat dit paleis in de stijl van een Engels landhuis. Gebouwd door de laatste Duitse kroonprins (diens vrouw heette Cecilie) maar vooral bekend als de plek waar Truman, Churchill en Stalin na de Tweede Wereldoorlog aan tafel zaten om het Derde Rijk te verdelen. De beroemde ronde tafel kan je nog altijd bewonderen.

Park Sanssouci

Enorm uitgestrekt landgoed vol gebouwen neergezet in opdracht van Frederik de Grote, die zich hier zonder zorgen (sans soucis) wilde terugtrekken. Het bekendste, Slot Sanssouci, is een zomerpaleis in (pot)sierlijke rococostijl. Verwacht veel fonteinen en wijnranken.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!