REISWIJZER. Fietsen langs de Berlijnse Muur

4 minuten leestijd

Ooit verdeelde de Muur Berlijn in tweeën, nu kan je er langs de Mauerweg 160 km lang door een recent stuk geschiedenis fietsen. Zo leer je een bijzonder Berlijn kennen…

Tekst Tom Peeters
Foto’s Michael Dehaspe

praktisch
  • Fietsen
  • Uitstappen en vakanties
Berlijn

ERHEEN

Berlijn is perfect per trein te bereiken. Vanuit Brussel deden we er een kleine zeven uur over, met overstap in Keulen. Mits flexibele data en tijdig boeken vind je via www.bahn.de al tickets van minder dan 40 euro. Reis je liever ‘s nachts? Sinds mei 2023 bolt er drie keer per week een nachttrein van Brussel via Antwerpen en Amsterdam naar Berlijn. In de vroege avond stap je in België in, tegen het ontbijt sta je uitgeslapen in de Duitse hoofdstad.

FIETSEN IN BERLIJN

De Mauerweg is 160 kilometer lang, wij deden er vier dagen over. De route is consequent aangegeven met grijze bordjes. Hun plaatsing - ter hoogte van de bordjes met straatnamen - leidt soms evenwel tot gemiste afslagen. In dat geval is een gpx handig, op de website van Berlijn kan je de bestanden downloaden. Uitgebreide info over de Mauerweg, inclusief wegbeschrijvingen, kaarten en achtergrondinfo, vind je in het boek Berlin Wall Trail van Michael Cramer - beschikbaar in het Duits en het Engels. Bij de toeristische dienst vind je inspiratie voor andere fietstochten in en rond Berlijn (Engelse tekst).

Wij reden op prima fietsen van Berlin on Bike, een verhuurbedrijf dat opereert vanuit de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg. Het verhuurt gewone (€15/75 per dag/week) en elektrische fietsen (€40/200), maar ook kinderfietsen, fietstrailers, telefoonhouders, bagagetassen en fietskaarten. Daarnaast organiseert Berlin on Bike gegidste tochten - vooral in de stad (Berlijnse hoogtepunten, de Muur, alternatief Berlijn en straatkunst), al is alles bespreekbaar. Er zijn dagelijks tours in het Nederlands, Duits en Engels.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer