REISWIJZER. E-biken in Bern

4 minuten leestijd

E-biken in Bern is hot. De basis vormt een netwerk van vijf szenische Radwanderrouten, schilderachtige e-bike routes, die de mooiste hoekjes rond Bern verbinden. Vier zijn al klaar, de vijfde wordt in de lente van 2023 geopend. Erik Van de Perre ging alvast op verkenning.

praktisch
  • Fietsen
  • Uitstappen en vakanties

ERHEEN

● Auto: Brussel-Bern: 650 km. Voor Zwitserse snelwegen geldt een vignetplicht (CHF 40).

● Trein: van Brussel-Zuid spoor je in ca. 7 uur (2 keer overstappen) naar Bern. De handigste verbindingen voeren via Straatsburg en Basel (SBB) of via Keulen en Mannheim. Retourticket vanaf € 140.

● Fietstransport op de trein: De e-bike kan op de meeste IC- en regionale treinen mee. Voor internationale treinen gelden strengere regels. Hier moet de e-bike in de regel in een fietshoes (135 x 85 cm bij Thalys, 120 x 90 cm bij ICE of TGV) worden vervoerd. In de praktijk betekent dat dat het voor- en/of achterwiel moet worden gedemonteerd, wat bij een e-bike niet altijd evident is. Een en ander hangt bijvoorbeeld af van de plek waar de motor is aangebracht.

VERVOER TER PLAATSE

● Postbus

Tijdens het zomerseizoen (mei-oktober) rijden in toeristische regio’s postbussen (Postauto) met fietsenrekken aan de achterkant voor 5-6 fietsen en fietskarren voor 16-20 fietsen. Op andere lijnen kan de e-bike soms in de bagageruimte worden vervoerd. Losse kaartjes en fietsdagkaarten zijn online te koop. Je moet de fiets zelf laden.

postauto.ch/velo

● Trein

De e-bike kan ook mee op de trein. Informeer wel of voor het geplande traject een reservering voor de e-bike nodig is.

bls.ch/velo

sbb.ch/velo

● Openbaar vervoer in Bern

Vraag in je hotel naar het Bern Ticket. Daarmee kun je voor de duur van je verblijf in de hele agglomeratie Bern (zone 100 en 101) gratis met het openbaar vervoer reizen.

bern.com/de/bern-ticket

 

E-BIKE HUREN

1 Rent a bike

Bahnhof SBB – Gepäckschalter (bagagebureau),

Bahnhofplatz 10a, Bern rentabike.ch

Het huurcontract geeft ook recht op gratis vervoer van de e-bike met bus (Postauto) en trein. Prijsvoorbeelden: 1 dag CHF 38, 1 week CHF 173.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer