REISWIJZER. E-biken in Bern

E-biken in Bern is hot. De basis vormt een netwerk van vijf szenische Radwanderrouten, schilderachtige e-bike routes, die de mooiste hoekjes rond Bern verbinden. Vier zijn al klaar, de vijfde wordt in de lente van 2023 geopend. Erik Van de Perre ging alvast op verkenning.

ERHEEN

● Auto: Brussel-Bern: 650 km. Voor Zwitserse snelwegen geldt een vignetplicht (CHF 40).

● Trein: van Brussel-Zuid spoor je in ca. 7 uur (2 keer overstappen) naar Bern. De handigste verbindingen voeren via Straatsburg en Basel (SBB) of via Keulen en Mannheim. Retourticket vanaf € 140.

● Fietstransport op de trein: De e-bike kan op de meeste IC- en regionale treinen mee. Voor internationale treinen gelden strengere regels. Hier moet de e-bike in de regel in een fietshoes (135 x 85 cm bij Thalys, 120 x 90 cm bij ICE of TGV) worden vervoerd. In de praktijk betekent dat dat het voor- en/of achterwiel moet worden gedemonteerd, wat bij een e-bike niet altijd evident is. Een en ander hangt bijvoorbeeld af van de plek waar de motor is aangebracht.

VERVOER TER PLAATSE

● Postbus

Tijdens het zomerseizoen (mei-oktober) rijden in toeristische regio’s postbussen (Postauto) met fietsenrekken aan de achterkant voor 5-6 fietsen en fietskarren voor 16-20 fietsen. Op andere lijnen kan de e-bike soms in de bagageruimte worden vervoerd. Losse kaartjes en fietsdagkaarten zijn online te koop. Je moet de fiets zelf laden.

postauto.ch/velo

● Trein

De e-bike kan ook mee op de trein. Informeer wel of voor het geplande traject een reservering voor de e-bike nodig is.

bls.ch/velo

sbb.ch/velo

● Openbaar vervoer in Bern

Vraag in je hotel naar het Bern Ticket. Daarmee kun je voor de duur van je verblijf in de hele agglomeratie Bern (zone 100 en 101) gratis met het openbaar vervoer reizen.

bern.com/de/bern-ticket

 

E-BIKE HUREN

1 Rent a bike

Bahnhof SBB – Gepäckschalter (bagagebureau),

Bahnhofplatz 10a, Bern rentabike.ch

Het huurcontract geeft ook recht op gratis vervoer van de e-bike met bus (Postauto) en trein. Prijsvoorbeelden: 1 dag CHF 38, 1 week CHF 173.

2

Eten

1. Restaurant Rosengarten

Alter Aargauerstalden 31b, Bern

rosengarten.be

Reserveer hier ’s avonds een tafeltje op het terras, aan de rand van het gelijknamige park. Het uitzicht op de Aare en Bern is geweldig! Op de kaart staan traditionele en mediterrane gerechten met een moderne touch.

2. Möösli Märit

Möösliweg 7, Herrenschwanden

moeoesli.ch

Kruidenierswinkel met talloze streekproducten. Een aanrader voor fietsers: de Chutzenturm Picknick. Die moet min. 24 uur van tevoren worden besteld.

3. Bogen 17 Kiosque

Wohleibrücke, Wohlen bei Bern

bogen17.ch

Dit Beizli (Zwitsersduits voor café) is een prima plek om een e-bike tocht op de Fernsichtroute Frienisberg af te sluiten, hetzij met een drankje in de schaduw, een zonnebad op de ligweide of een duik in de Aare.

4. Hofladen Pfandersmatt

Pfandersmatt 4, Burgistein

pfandersmatt.ch

Boerderijwinkel met een ruime keuze van eigengemaakte producten en andere streekproducten: beef jerkey, gebak, vruchtensap, kaas enz. Heerlijk: de droge worst van eigen runderen.

5. Panorama Restaurant Viva

Bernstraße 1, Rüeggisberg

restaurantviva.ch

Sappige steaks en traditionele Zwitserse gerechten, zoals Suure Mocke, rundvlees dat 14 dagen in een marinade van rode wijn, rode wijnazijn, uien, rapen, look en kruiden is ingelegd, en nadien 12 uur lang zachtjes suddert. Fenomenaal uitzicht op de besneeuwde toppen van de Berner Alpen.

Slapen

1. Hotel Jardin

Militärstraße 38, Bern

hotel-jardin.ch

Fietsvriendelijk hotel in het noordoosten van de stad met een rustige ligging, vlak bij een park. Met tram 9 ben je in 10 min. in het centrum. Voor fietsers zijn er veel voorzieningen: van een goed uitgeruste fietskelder tot een ‘powerontbijt’. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 210.

2. Gasthof Löwen

Dorf, Riffenmatt

loewen-gasthof.ch

Familiaal hotelletje in een klein bergdorpje, met eenvoudige, maar betaalbare kamers. Het restaurant (seizoensgerechten en ruime keuze Zwitserse wijnen) is top. Een leuk adresje om je tocht op de Sagenroute Gantrisch te onderbreken. Tweepersoonskamer met ontbijt € 120.

Kamperen

1. TCS Camping Bern Eymatt

Wohlenstraße 62c, Wohlen bei Bern

Bit.ly/camperenberneymatt

Deze camping ligt tussen het bos en de Wohlensee (Aare), en telt 120 staanplaatsen voor campers. Daarnaast verhuur van bungalows en pods (kleine houten huisjes met afgerond dak). Busverbinding met het centrum van Bern. Seizoen: april tot eind oktober. Staanplaats (2 pers.) vanaf € 46.

2. Camperplaats Bim Wald

Bim Wald 14, Langenbühl

Bit.ly/camperplaatsbimwald

Kleine camperplek met 4 staanplaatsen bij een oude boerderij. De rustige ligging aan de rand van het bos, met uitzicht op de bergen, is een troef. Prima uitgangspunt voor e-bike tochten, de Sagenroute Gantrisch ligt vlakbij. Een klein zwembad zorgt voor verkoeling. Staanplaats (2 pers.) € 20.

Doen

Zytglogge

Bim Zytglogge 1, Bern

bern.com

Rondleiding: april-okt. dag. 14.15 u, nov.-maart za. 14.15 u (26.-31. dec. dag. 14.15 u)

De middeleeuwse klokkentoren staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een rondleiding (50 min.) ervaar je alles over de geschiedenis van dit unieke uurwerk van 1530. Ook het uitzicht op de oude binnenstad is geweldig.

Chutzenturm

Rungelenbaum, Seedorf

24/24 toegankelijk

De Chutzenturm staat op het hoogste punt van de Frienisberg (820 m). De 45 m hoge uitzichttoren biedt een fenomenaal uitzicht. Bij zeer helder weer is zelfs de Mont Blanc te zien – 140 kilometer verderop!

Emmentaler Schaukäserei

Schaukäsereistraße 6, Affoltern im Emmental

emmentaler-schaukaeserei.ch

In de showkaasmakerij wordt het verhaal van de emmentaler op ludieke wijze verteld. Een meester-kaasmaker toont hoe uit rauwe melk een van de beroemdste kazen ter wereld ontstaat. Met een

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!