REISWIJZER. Fietsen langs de Westkust

De Westkustroute voert je naar de zee in De Panne, doorheen duin- en natuurgebieden in Koksijde, langs de IJzermonding met jachthaven in Nieuwpoort en via het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken fiets je door de polders naar de historische stad Veurne.

Tekst Frederic Eelbode

Erheen

  • Trein: Vanuit Gent-Sint-Pieters kan je rechtstreeks naar Veurne, Koksijde en De Panne sporen. Nieuwpoort is vanuit Oostende bereikbaar met de kusttram.
  • Auto: Nieuwpoort ligt op 130 kilometer van Brussel, reken op een reisroute van anderhalf uur, exclusief files.

Meer info

2

Eten

Het Galjoen

Watersportlaan 11, Nieuwpoort

Te midden van de boten in de jachthaven kan je op de eerste verdieping gastronomisch genieten in Galjoen Rest’Ooh. Op de gelijkvloerse verdieping kan je een gezellige hap eten of gewoon iets drinken in Galjoen Bistr’Ooh.

Bière sur mer

Zeedijk 27, Sint-Idesbald

Bieren uit alle hoeken van het land staan op de kaart van dit café met zeezicht. Ook in de keuken trekken ze graag een flesje open om te verwerken in grootmoeders gerechten.

Julia Fish and Oyster Bar
Arthur Vanhouttelaan 2, Sint-Idesbald
julia-baaldje.be/julia
Dit hippe visrestaurant in ‘Baaldje’ is een eerbetoon aan overgrootmoeder Julia. De kok werkt alleen met dagverse verse vis, aangekocht op de veiling. Je kan er à la carte eten en gerechtjes delen.

Brasserie Christophe

Grote Markt 24, Veurne
brasseriechristophe.be

Een vleugje Parijs op de Grote Markt van Veurne. Chef Christophe roert in de potten, zijn vrouw Fabienne ontvangt de gasten. Je vindt er de typische brasseriekeuken en streekgerechten uit de Westhoek.

Doen

Westkustfietsroute

www.visitwestvlaanderen.be/nl/westkustfietsroute

Bewegwijzerde fietsroute van 48 kilometer langs de Westkust en het hinterland achter de IJzer. Je doet er gemiddeld een uur of drie over, maar vergeet vooral niet van je fiets te stappen om van de natuur en cultuur onderweg te genieten.

Natuurgebied IJzermonding

Halvemaanstraat, Nieuwpoort

Dit is de enige plek in ons land waar een rivier rechtstreeks in de Noordzee uitmondt. Het zoete water van de IJzer vermengt zich er met het zilte zeewater, wat een unieke fauna en flora oplevert. Het is ook een pleisterplek voor zeehonden. Alleen met gids te bezoeken.

Beaufort beeldenpark

Beaufort is een driejaarlijkse kunsthappening die sinds 2003 plaatsvindt langs de dijken, stranden en duinen van de Vlaamse kustlijn. Uit de voorbije edities kochten de kustgemeenten verschillende kunstwerken aan, hieruit ontstond een permanent beeldenpark.

Sint-Niklaastoren

Appelmarkt, Veurne

visitwestvlaanderen.be/nl/sint-niklaastoren

Dankzij het project Horizon 2025 kan je op verschillende plekken in West-Vlaanderen gratis van adembenemende uitzichten genieten. In Veurne kan je op heldere dagen de volledige Westhoek aanschouwen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!