Trappen & tappen: fietsen met een glaasje Oostenrijkse wijn

Fietsen en wijn, het lijkt geen ideaal huwelijk? Toch: je kan die twee met mate – pun intended - combineren. Je zou het misschien niet verwachten, maar in Oostenrijk kan je rustig vlak fietsen én heerlijke wijn van daar drinken. Je leest er alles over in de Pasar reisspecial Camper en Kamperen van 2024.

Tekst Koen Driessens

2

Fietsen in Alpenland Oostenrijk? Nee, je hoeft echt niet altijd stevig te klimmen of met de mountainbike op pad gaan. Je kan mooie fietstochten maken op een zo goed als vlak parcours, bijvoorbeeld langs de rivier de Mur. De Murradweg of R2 (van Radweg of ‘fietspad’), die we in deelstaat Stiermarken gedeeltelijk reden, is een van de uitgestippelde en bewegwijzerde Radtouren die je in Oostenrijk kunt rijden.

De route langs de Mur gaat ruim 450 km lang lichtjes aflopend van bron tot monding (in de Drava of Drau), van het Nationaal Park Hohe Tauern in Salzburg via Slovenië tot Legrad in Kroatië. Het deel in Oostenrijk is de R2, die niet alleen door het Murtal loopt, maar ook de grote stad Graz aandoet en verder naar de Sloveense grens het Thermen- en Vulkanland ingaat, waar hij deel uitmaakt van de Weinlandroute, een lus door de Oostenrijkse wijnstreek.

Heb je de smaak van vlak fietsen in Oostenrijk te pakken, waag je dan eens op de Donau-route, die van het Duitse Passau tot het Slowaakse Bratislava de machtige rivier volgt, uiteraard via Wenen. En dat kan op zowel de noord- als de zuidoever.

Meer langeafstandsroutes in etappes vind je op www.radtouren.at/nl.

Wijnen, wijnen, wijnen

En dan dat glaasje wijn… Oostenrijk staat niet bepaald bekend als wijnland, hoewel het zonnige zuiden van het land mede dankzij de vulkanische herkomst van de ondergrond zeer geschikt blijkt voor wijnbouw.

Stiermarken heeft een mediterraan klimaat en er worden vooral witte wijnen geproduceerd. In het uiterste zuidoosten van de deelstaat, waar de glooiende vulkaanheuvels bedekt zijn met bijna 2000 hectaren wijngaarden, is de druivensoort sauvignon blanc massaal aanwezig, maar je vindt er ook riesling, muscat en chardonnay. Het bekendste wijnhuis is Neumeister uit Staden.

Breng zeker eens een bezoek aan St. Anna am Aigen: je hebt in het hoger gelegen dorpje een mooi zicht op het omringende wijnland. En drink er bij een tocht over de Weinlandroute een fris glaasje Traminer. Prosit!

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!