Kamperen in De Gaume

6 minuten leestijd

Niet veel vakantiedagen over, wél toe aan een minivakantie? Dan is een lang weekend weg met je camper ideaal. Deze keer neemt camperfan Patrick je mee naar de Gaume, een stukje Provence in België. Enne… natuurlijk is deze uitstap al even geknipt voor een midweek weg, als dat in je agenda past.

reportage
  • Kamperen

Op twee uur rijden van Brussel beland je in een stukje België waar de zon net iets harder haar best doet, en waar de huisjes baden in de kleur van honing… De Gaume, in het zuidelijkste puntje van Wallonië, is het best bewaarde geheim van België. Hier ligt ook het prachtige dorpje Torgny, dat de meeste zonne-uren van ons land kent! Deze streek is heel anders dan de rest van de Ardennen. Dit lijkt eerder een Belgische variant van de Provence: het Ardens massief verandert hier in een glooiend landschap van bos en groen platteland. En het warmere microklimaat zorgt mee voor die zuiderse uitstraling!

Op de nationale feestdag wil de traditie dat wij de kinderen naar het KSAkamp brengen. Dit jaar gaan ze naar de Oostkantons. Handig, want wij hebben de maandag erna ook vrij, dus kunnen we een lang weekend met ons tweeën naar de Ardennen. Op donderdagavond laden we alvast de camper.

Vrijdag

Een prachtig landschap en een rustige nacht in Houffalize

Op vrijdagochtend 21 juli gaan we op pad richting kamp. Na de openingsformatie moeten de ouders opzouten. De camper in richting Gaume dus, het is al na achten. Omdat we zo moe zijn, maken we een eerste stop in Houffalize, aan de brouwerijsite van Achouffe, na een vijftigtal kilometer door het prachtige landschap zwalpen. De camperplaats – twee kiezelparkings bij de oude brasserie – is makkelijk bereikbaar. Er zijn geen voorzieningen, maar je kan er zalig rustig overnachten. Het gezellig drukke terras oogt aanlokkelijk. We besluiten er de plaatselijke specialiteit te gaan drinken: het La Chouffe-kabouterbier. Een uur later kruipen we onder de wol en vallen we in slaap bij het gekabbel van het riviertje.

Zaterdag

Orval in de Gaume: bier, hooiboeren en bruine koeien

We starten de dag met een uitgebreid ontbijt in de camper. Gelukkig hebben we alles bij ons, want hier valt niets te rapen. De zon schijnt volop, veel mensen parkeren hier en trekken eropuit op wandelschoenen. Wij ook dus. Er zijn hier heel wat prachtige routes!

Na een bezoekje aan de La Chouffeshop vertrekken we naar Orval in de Gaume, zo’n vijfentachtig kilometer verder. Dit is diep Ardennen: bosrijk,
glooiend, hooiboeren, bruine koeien. 

We passeren het cimetière militaire de l’Orée de la Forêt, een mooie herdenkingsplek van de slag om Rossignol, waar 1107 Franse soldaten sneuvelden in augustus 1914.

De Fransen hebben er een mooie, rustgevende plek gecreëerd. Daarbij stilstaan in dit zonnetje brengt je helemaal tot rust. Je voelt hier dat je dicht bij de Franse grens bent.

Orval dankt zijn naam aan de gravin die haar ring terugvond in de bek van een forel.

In Orval merk je meteen dat dit een soort bedevaartsoord à la Westvleteren is. Er is redelijk wat parking en veel volk in en rond de abdij. Je krijgt wat je verwacht van de ronkende naam Orval: een prachtig geconserveerde ruïne en daarnaast de perfect gerestaureerde abdijsite, waar veel te zien is. De abdij werd gesticht in 1070, en na de verwoesting tijdens de Franse revolutie werd ze in 1926 heropgebouwd. De naam Orval vindt zijn oorsprong in de mythe van een Italiaanse gravin, die haar gouden trouwring terugvond in de bek van een forel: ‘or’ voor goud, en ‘val’ voor vallei met bron. Monniken die trappist brouwen, dat spreekt tot de verbeelding. We nemen een paar Orvallekes en een blok trappistenkaas mee voor straks.

We genieten aan de camper nog wat van de zon voor we vertrekken naar de camping in Tintigny, zo’n vijftien kilometer van hier. In een zeldzaam supermarktje slaan we wat voorraad in en we vinden er de plaatselijke specialiteit ‘pâté Gaumais’, een taartje van gistdeeg, gevuld met gemarineerd varkensvlees. Voor we ons op de camping installeren, wandelen we even rond om te zien of we hier echt willen overnachten. Deze
driesterrencamping van Bestcamp ligt aan de Semois. Een kindvriendelijke camping, met animatie, een zwembad… en veel volk.

Aan de overkant zien we een ruime weide met campers erop. We nemen er een kijkje en het blijkt een rustige, leuke plek te zijn. Je kunt hier staan waar je wil en er is zelfs elektriciteit. Deze camperplaats nemen we. Al snel zitten we onder de luifel te genieten van ons pasteitje, een Orval en blokjes oude kaas. Ik ga tot aan de receptie die achter een grote haag verstopt ligt, tussen stacaravans. De camping hiernaast leeft volop, aan onze kant is het chill. Zalig. Na twaalven trekken we de camper in voor een aflevering House of Cards op Netflix.

Zondag

Tintigny & Torgny, de zuidelijkste wandeling van België: check!

Na een ontbijt met heerlijke broodjes van de camping hiernaast vertrekken we naar Torgny, het hart van de Gaume. We willen graag de zuidelijkste wandeltocht van België op ons conto schrijven: La Torgnolaise. Ze is bewegwijzerd met rode rechthoekjes. We vertrekken bij ‘L’ermitage de Torgny’. We komen voorbij het ‘croix des aisements’ – een stokoud kruis uit 1580! –, lopen door ‘le Bois de la Côte’ en krijgen de watermolen van Radru te zien. We bestijgen de ‘cuesta bajocienne’ (of de derde helling), met uitzicht over Belgische én Franse dorpjes. Er zitten een paar stevige klimmen tussen, maar de panorama’s zijn stuk voor stuk de moeite waard.

We zijn met z'n tweetjes, dus gunnen we onszelf wat verwennerij.

We keren naar Torgny terug langs ‘le Bois Géline’, langs natuurreservaat Raymond Mayné en langs wijngaard ‘Poirier du Loup’. ’s Middags besluiten we onszelf eens te verwennen en te gaan eten bij La Grappe d’Or, nu we maar met zijn tweeën zijn. Een driegangenlunch voor 38 euro, dat is een schappelijke prijs. Het gebouw is een prachtige Gaumese hoeve uit de negentiende eeuw. Het eten is verfijnd, de bediening relaxt en vriendelijk. Een aanrader!

In de namiddag wandelen we nog een stukje door het reservaat, gewapend met de verrekijker, in de hoop speciale insecten en vogels te zien. Cicaden en bidsprinkhanen spotten we niet, maar wél heel wat prachtige vlinders en ook wouwen.

Daarna geven we onze benen wat rust op een van de gezellige terrasjes, en dan is het tijd om een staanplaats op te zoeken. Omdat er in Torgny geen te vinden is, rijden we maar terug naar Tintigny.

Ook een vleugje Provence opsnuiven in de Gaume?

1

Camperplaats in Houffalize - Achouffe

Waar? 2 camperplaatsen bij de oude brouwerij
Prijs: gratis 
Pluspunten: 

  • rustig - mooie omgeving
  • ondergrond is oké
  • dicht bij brouwerij voor rondleiding of wandelingen in de buurt

Minpunten:

  • geen faciliteiten
  • geen bakker of winkel
2

Camping de Chênefleur - Tintigny

Waar? Norulle 16, Tintigny
Prijs: vanaf €17
Pluspunten: 

  • mooie omgeving
  • kindvriendelijk (animatie, zwembad)

Minpunten:

  • nogal druk

Chênefleur.

3

Camping Aux Deux Eaux - Tintigny

Waar? Rue du Monument 19, Tintigny
Prijs: vanaf €7
Pluspunten:

  • mooie omgeving 
  • ruime kampeerweide
  • faciliteiten als elektriciteit, kleine sanitaire unit, camperservicepunt (afgiet, vers water, chemic afgiet)

Minpunten:

  • buurcamping kan nogal druk zijn

Aux Deux Eaux.

4

Camping Camp and Go

In Spa hebben wij niet overnacht, je kan in de stad trouwens niet met de camper overnachten. Wel is er op 4 kilometer de vernieuwde camping ‘Camp and Go’, vroeger ‘Spa d’Or’. Het is een nette etagecamping met een fijn uitzicht. Pasar Kamperen zal met hen een samenwerking aangaan. Meer daarover in één van de volgende edities van Campertijd.
Waar? Stockay 17, 4845 Sart-lez-Spa

Camp and Go.

Maandag

Een weldadig tripje naar de thermen

Dit is de laatste dag van ons verlengde weekend. Omdat het regent, laten we ons plan om naar Virton te gaan – de hoofdstad van de Gaume –varen. We rijden tot in Spa, bij regen toch een beetje vergane glorie. Na een korte wandeling gaan we zwemmen en relaxen in de thermen. Heerlijk warm water, binnen en buiten, saunafaciliteiten… Het deed deugd. Het is er makkelijk (betalend) parkeren met de camper. Dit zwembadtripje is niet zo goedkoop. ’s Avonds rond acht uur home sweet home in Limburg, aan de oevers van de Maas.

 

Tekst Patrick Palmers - Foto's Patrick Palmers, Maison du Tourisme de Gaume 

Dit artikel is verschenen in het zomernummer ( juli - augustus) van 2017.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer