Kilometers wandelplezier in de vallei van de Grote Nete

2 minuten leestijd
De Kempen zijn zo stil? In de vallei van de Grote Nete geldt dat cliché dubbel en dik!
reportage
  • Kamperen

Hoeve ’t Bergske in Hulshout ligt op het einde van een doodlopende straat aan een kromming van de Grote Nete. Het is een populaire taverne en stopplaats voor wie via het wandelnetwerk Kempense Netevallei het oude cultuurlandschap verkent. In 1975 vonden hier de opnames plaats van ‘Pallieter’, naar de roman van Felix Timmermans. Regisseur Roland Verhavert wist zijn locaties goed uit te kiezen.

Verder stroomafwaarts ligt het geïsoleerde dorpje Gestel. Het centrum is officieel erkend als stiltegebied. Rondom de Lambertusplaats staan mooi gerenoveerde 18e -eeuwse woningen. In de hoek van het plein serveert koffiehuis De Klappeistaak vers gebak. In de zomer kan je er in de tuin zitten. Gestel ligt aan wandelknooppunt 75 en is een populaire startplek voor wandelingen.

Trotse eiken

Dwars door het dorp passeert de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Diamantroute (53 km) die de Grote Netevallei verkent. In deze regio waren vroeger nogal wat diamantslijpers actief en heel wat erfgoed verwijst nog naar dat ambacht.

Rondom de meanderende Grote Nete stap en fiets je door hooilanden, ruigtes, wilgenstruwelen en eeuwenoude stukjes bos waar trotse eiken de omgeving domineren. Af en toe tref je ook een moeras, daar waar de Grote Nete voor de komst van de dijken een zijarm had. Deze afgesneden armen worden laken genoemd.

Kampeermogelijkheden

Een mooie pleisterplek is het domein rondom het Hof ter Laken in Booischot. Het kasteel aan de oever van de Grote Nete gaat terug tot de 12e eeuw en werd in neo-Vlaamse renaissancestijl heropgebouwd. De monumentale lindedreef leidt naar de ingang van het kasteel. Het park is vrij toegankelijk en ook fietsers kunnen via de centrale dreef een passage maken.

Familiecamping Hof van Eeden ligt in Westerlo. Tent, camper en caravan zijn er het hele jaar door welkom. Op de groene camping bevinden zich een taverne en frituur. Naast de zwemvijver is een wit zandstrand. Er is ook een zwembad met ligweide en in het kinderbad zorgt een fontein voor verfrissing. De ruime speeltuin werkt als een magneet voor kinderen. In de zomer wordt er animatie voorzien.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer