Roadtrip van de maand: het noorden van Spanje

2 minuten leestijd
Of je nu met camper of caravan rijdt, dan wel een tent en slaapzakken in de koffer van je auto gooit, iedereen houdt van een roadtrip. Maar niet alle wegen rijden naar Rome. Integendeel, de keuze is enorm. Elke maand doen wij een optie uit de doeken. Deze maand: het noorden van Spanje.
reportage
  • Kamperen

Het noorden van Spanje is de ‘groene kant’. Je roadtrip begint in San Sebastián. Foodies, opgelet: het is heel verleidelijk om te blijven plakken in de vele bars die pinxtos serveren, de lokale variant van tapas. Daarna volgen de hoogtepunten elkaar in een razend tempo op. Of je nu aan de kusten blijft plakken, of het hinterland binnenkart, overal valt een heleboel te ontdekken.

Aan de maritieme kant wisselen gouden zandstranden en vissersdorpjes van wacht met rotsachtige baaien en dramatische kliffen, zoals die van Praia das Catedrais. Bij eb lijken de rotsformaties wat op de zuilen van gotische kathedralen, vandaar de naam. In het binnenland tref je veel geschiedenis en cultuur. Kloosters, stadswallen, kathedralen en stenen boerderijen: het noorden van Spanje heeft het allemaal. Historische steden als Burgos en Léon zijn verbonden door de stoffige paadjes van de camino francés, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Onderweg kan je geregeld je stapschoenen aanbinden. In de Picos de Europa, waar de bergen afgewisseld worden met weilanden, fotogenieke dorpjes, meren en wilde landschappen. Of in de Bardenas Reales, een woestijn geboetseerd door weer en wind. In deze Spaanse Grand Canyon spot je schorpioenen en vale gieren. Voldoende water meenemen is de boodschap als je niet wilt eindigen als vieruurtje van die laatste. De trip eindigt in Fisterra, voor veel pelgrims de échte afsluiter van de camino. Totdat Columbus zijn boten de verkeerde kant uitstuurde, dachten Europeanen dat dit het “einde van de wereld” was. Na deze tocht voelt dat ook zo.

Kampeermogelijkheden

Roadtrippers vinden onderweg voldoende plekken om hun camper of caravan te parkeren of hun tentje op te werpen. Aanraders zijn onder meer deze camping te midden van de Picos de Europa, deze camperplaats in Galicië en deze rustige camping in de buurt van een meer. Vind nog meer overnachtingsplaatsen voor de camper in het Baskenland, La Rioja, Cantabrië, Asturië of Galicië. Campings in Spanje staan hier opgelijst.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer