Tips om te beginnen met fastpacking

2 minuten leestijd

Nieuwe trend in de buitensportwereld: fastpacking, een combinatie tussen trailrunning en ultralicht wandelen over lange afstanden.

praktisch
  • Wandelen

Noem het gerust langeafstandwandelen, maar dan sneller. Want meestal loop of jog je tijdens fastpacking, soms stap je snel door. Ideaal voor wie snel verveeld geraakt tijdens lange wandelingen op GR-paden. Het grootste voordeel is namelijk dat je meer ziet op korte tijd. Doordat je snel beweegt, geraak je ook gemakkelijker weg van de massa’s.

Toch is fastpacking niet hetzelfde als ultralopen. Het is geen race en je draagt ook alles wat je nodig hebt om te kamperen op je rug. Daarbij beperk je je wel tot het absoluut essentiële, kwestie van je lading zo licht mogelijk te houden. Sta je te trappelen om het te proberen? Ga aan de slag met deze tips:

Een goede voorbereiding is essentieel

Check het weerbericht, plan je maaltijden en pak het juiste materiaal in. Maar bereid je ook voor op mogelijke problemen. Ook al probeer je licht te vertrekken, toch laat je dat EHBO-kitje en voldoende laagjes kleding beter niet thuis.

Overlaad je rugzak niet

De grootste fout is om te veel in te pakken, want dat belast je schouders. Het kernidee van fastpacking is net dat je enkel het essentiële meeneemt. Kies voor een lichte rugzak, best zonder extern frame. De meest extreme fastpackers mikken op een basisgewicht - dus zonder eten en drinken - van niet meer dan een kilo of vijf. Al is alles onder de acht kilo meer dan oké. Hoe kleiner je rugzak, hoe lager het risico dat je teveel meeneemt.

Kies de juiste kleding...

Tenzij Frank Deboosere extreem weer voorspelt, opteer je best voor een lichte set kleren - een atletisch shirt, een loopshort, de nodige basislagen, een wandelbroek en een extra laagje voor ‘s avonds. Vermijd katoen. Fastpackers lopen doorgaans op loopschoenen of trailrunners die voldoende grip bieden. Zware wandelschoenen zijn niet wendbaar genoeg voor zo’n onderneming.

... en bepaal hoe je gaat slapen

Een lichtgewichttent, bivvybag of tarp zijn allemaal valabele opties.

Weet waar je je water kan bijvullen

Water weegt veel, maar is essentieel bij elke trip. Probeer op voorhand te weten te komen waar je je drinkfles kan bijvullen.

Ga niet te ambitieus van start

Begin eerst te lopen zonder rugzak, liefst over veeleisend terrein. Test daarna je materiaal uit tijdens kortere trips, bijvoorbeeld een weekend. Pas dan kan je aan het echte werk gaan denken.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer