3 x Musea in Mons

3 minuten leestijd

Heb je een museumpas? Dan is Bergen is een feest! In deze musea kan je ook gratis binnen.

actua
  • Uitstappen en vakanties
Bergen

Silex’s, het museum van de vuursteenmijn

De neolithische vuursteenmijnen van Spiennes zijn erkend als UNESCO werelderfgoed. De site ligt amper 6 kilometer van Mons. De ondergrond van Spiennes lijkt op een kaas met gaten: honderden jaren aan een stuk heeft de prehistorische mens hier vuursteen uit de ondergrond gehaald. Sommige van die putten zijn tot 16 meter diep. De oudste mijnen zijn meer dan 6400 jaar oud. Silex’s, het museum over deze archeologische site, staat middenin een akkerlandschap. Vanuit het onthaalpaviljoen ga je op ontdekking door de wereld onder je voeten. Er zijn nog steeds archeologen aan het werk. Je ziet ze live bezig tijdens je bezoek. Opgravingen brachten niet enkel duizenden vuursteenscherven boven, maar ook afgewerkte bijlen, messen en zelfs verschillende menselijke skeletten. Het museum is nog open tot 6 november, waarna het even een winterslaap neemt tot begin april. Als je niet zolang kan wachten, kan je een wandeling maken rond de site. Check daarvoor de website.

Rue du Point du Jour, Spiennes (Mons)
Elke dag open van 10 tot 16 uur, tenzij op maandag.
www.silex.mons.be

Museum van de Doudou

Al sinds 1349 wordt de zondag na Pinksteren in Mons het gevecht tussen Sint-Joris en de draak herdacht. Het ‘Feest van de Doudou’ is zelfs door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Voor Mons is dit hét feest van het jaar. Het is zo belangrijk voor de stad dat er een eigen museum voor werd opgericht. Het museum van de Doudou gaat veel verder dan een voorstelling van de jaarlijkse processie: er wordt ook duidelijk gemaakt waarom inwoners van Mons zich zo met het feest identificeren. De gevechten tussen Sint-Joris en de draak worden visueel verbluffend in beeld gebracht. Het museum bevindt zich in de voormalige 17de-eeuwse Berg van Barmhartigheid achter het monumentale stadhuis van Mons.

Grote Markt, Mons

Elke dag open van 10 tot 18 uur, behalve op maandag.

www.museedudoudou.mons.be

Museum voor Moderne Kunsten

Het BAM staat voor Beaux-Arts Mons. De faience- en porseleincollectie van de in 1885 overleden geldschieter Henri Glépin vond er een vast plekje. Het BAM is al lang niet meer het gebouw dat net voor de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd: het is een architecturale moderne parel, waarbij de 10.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte optimaal wordt benut. Het zijn vooral de tijdelijke tentoonstellingen in het BAM die de aandacht trekken. Onlangs opende een expo over de schilder, beeldhouwer, graficus en keramist Joan Miró. De 90-jarige Catalaan overleed in 1983 en liet een indrukwekkend oeuvre achter. De expo zet zijn meesterwerken tentoon en gaat na hoe zijn creatieve proces verliep. Er worden ook persoonlijke voorwerpen tentoongesteld die ook de mens achter de meester laten zien. De expo over Miró loopt tot 8 januari 2023.

Rue Neuve 8, Mons
Elke dag open van 10 tot 18 uur, tenzij op maandag

www.bam.mons.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer