3x culturele hoofstad in 2023

2 minuten leestijd

In 2023 kent Europa opnieuw drie culturele hoofdsteden: in Griekenland, Roemenië en Hongarije. 

actua
  • Uitstappen en vakanties

Elefsina – bij de Oude Grieken

Tegenwoordig is de Griekse havenstad een centrum van industrie maar drieduizend jaar geleden was Eleusis (de Oudgriekse naam) een belangrijke cultusplaats. Vanuit Athene, dat zo’n twintig kilometer verderop ligt, ging een processie naar het heiligdom waar de godin Demeter vereerd werden tijdens feesten met geheimzinnige gebruiken. Elefsina plant voor dit culturele jaar 465 evenementen op 30 plaatsen. Als je dit jaar een trip naar Athene plant, trek je dus best een dag uit om zelf de Mysterieën van Eleusis te gaan ontdekken.

2023eleusis.eu

Veszprém – muziek bij het meer

De stad zelf mag dan misschien geen belletje doen rinkelen, de omgeving des te meer. Het Hongaarse Veszprém ligt namelijk vlakbij het Balatonmeer dat dankzij de zandstranden, het warme water en de glooiende heuvels met wijngaarden een populaire vakantieplaats is. Veszprém zelf heeft ook wat troeven en die vind je vooral in de burchtwijk, die gebouwd is op de hoogste heuvel. Langs de hobbelige kasseistraatjes liggen barokke huizen, een bisschoppelijk paleis en verschillende musea. Veszprém kreeg in 2019 de Unesco-titel City of Music dus je kan je dit jaar ook aan extra veel concerten verwachten.

veszprembalaton2023.hu

Timişoara – na de revolutie

Terrasjes, pastelkleurige huizen, een barokkerk, gras, bloemen en prachtige oude lantaarns: als je op Piata Uniiri -het Unieplein- staat, kan je je moeilijk inbeelden dat hier nog niet zo heel lang geleden een van de grimmigste momenten uit de Roemeense geschiedenis heeft plaatsgevonden. Het was namelijk precies hier dat de revolutie tegen dictator Ceausescu begon. Ondertussen is Roemenië al 15 jaar lid van de Europese Unie en mag Timişoara dit jaar uitpakken met het moois dat de culturele stad te bieden heeft.

timisoara2023.eu

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer