4 foto-expo’s van wereldklasse

4 minuten leestijd

Beep beep, Fashion! Nog tot het eind van de paasvakantie kan je naar vier grote expo’s van internationale topfotografen gespecialiseerd in mode, film en popmuziek. Pasarreporter Gert Corremans bundelt ze in een overzicht.

(Foto: Peter Lindbergh)

actua
  • Uitstappen en vakanties

Humoristisch: Anton Corbijn (tot 16 april)

Als zoon van een predikant, son of a preacher man dus, was Anton Corbijn voorbestemd om rockfotograaf te worden. Hij liet U2 stuurs kijkend poseren bij de Joshua Tree, mat het synthpopbandje Depeche Mode een stoer imago aan en regisseerde een film over Joy Division, de new-wavepioniers van de zwartgalligheid. Kortom, in ruig rockland werd niet gelachen. Of toch? In de videoclip van Enjoy the silence sjouwt een als koning verklede Depeche Mode-frontman Dave Gahan minutenlang met een strandstoel door de bergen. Ronduit hilarisch als je het ons vraagt, en ook op de expo IKONEN in de Handelsbeurs in Antwerpen ontdek je een humoristische, zelfrelativerende Anton. Voor de reeks a. Somebody vermomde hij zich als overleden rocksterren. Solliciteert hij naar de cultstatus van zijn idolen of steekt hij de draak met zichzelf? De street credibility van Anton Zappa of Elvis Corbijn is op zijn zachtst gezegd nogal wankel.

Ernstig: Peter Lindbergh (tot 14 mei)

In januari 1990, luttele weken voor Enjoy the Silence als single uitkwam, pakte Vogue uit met de magazinecover die het tijdperk van het supermodel lanceerde. De Duitse fotograaf Peter Lindbergh schoot het beeld. Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista en Tatjana Patitz poseerden als sterke, vrije vrouwen en zouden het ook naast de catwalk tot wereldster en rolmodel schoppen. Lindbergh nam zijn vak als fotograaf bijzonder ernstig, maar voelde ook de tijdsgeest haarscherp aan. Big hair, make-up, push-upbeha’s… de exuberante stijl van eighties had afgedaan, de nineties zouden naturel zijn of niet zijn. Lindbergh gomde de vlekjes, kuiltjes of littekens van zijn modellen niet meer weg en speelde hun natuurlijke schoonheid uit. De maquillage zat in de beelden zelf, in de contrastrijke, tot in de details verzorgde zwart-witfotografie. De modefotograaf overleed onverwachts in 2019, kort nadat hij Greta Thunberg had gefotografeerd voor Vogue. Untold Stories, de expo die je in het Vanderborchtgebouw in Brussel kan bekijken, is zijn visueel testament. Hij selecteerde zelf nog de 150 beelden die zijn lange carrière samenvatten.

Extravagant: Rankin (tot 14 mei)

John Rankin Waddell, beter bekend als Rankin, zou de look en de vibe van de nineties en nillies bepalen. De Britse cultfotograaf stond in 1991 mee aan de wieg van het legendarische pop- en modemagazine Dazed & Confused. Zijn specialiteit: vrije, ongewone, vaak ook extravagante foto’s van beroemdheden uit de mode-, film- en muziekwereld. Fotoshoots moesten fun zijn, vond Rankin, en buiten de lijntjes kleuren, zodat sterren als David Bowie, Kate Moss, Björk, Robert Downey Jr., Debbie Harry of Michael Stipe hun imago vergaten en samenspanden met de fotograaf. Dat leverde iconische beelden op, die je kan gaan bekijken op de expo Rankin. The Dazed Decades in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Misschien herken je sommige foto’s nog wel. Dazed & Confused verzette ook de bakens van de jongerencultuur en bestreed voordelen rond gender, huidskleur of seksuele voorkeur door mensen in al hun verscheidenheid in beeld te brengen.

Nostalgisch: Terry O’Neill (tot 10 september)

Of je nu popzangers, filmsterren of supermodellen fotografeert, ergens moet je de mosterd halen. Op naar het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht voor een postume meet & greet met Terry O’Neill (1938-2019). De Britse fotograaf is een van de pioniers van de celebrityfotografie. Hij startte zijn carrière in de jaren 1960. The Beatles en The Rolling Stones traden toen nog op voor gillende meisjes; Sean Connery en Ursula Andress schitterden in de allereerste James-Bondfilm. O’Neill was niet geïnteresseerd in onbereikbare, onberispelijke wereldsterren. Hij bracht beroemdheden liefst zonder glamour in beeld en probeerde ze te fotograferen op onbewaakte momenten. Op de overzichtsexpo FAMOUS trekt een stoet van celebs voorbij: Marlene Dietrich, Frank Sinatra, Brigitte Bardot, Elton John, David Bowie, Liz Taylor, Kate Moss, Faye Dunaway, met wie O’Neill een tijdje getrouwd was. Bond, de Beatles, de Stones: je ontmoet ze allemaal als gewone mensen tijdens de beste jaren van hun leven.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer