4 gezinsuitstapjes tijdens de paasvakantie

Met het hele gezin op ruimtereis, paasspelletjes uit grootmoeders tijd spelen of een zweefvlucht aan de trapeze? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier leuke gezinsactiviteiten tijdens de paasvakantie.

4

Iedereen astronaut

Heb je thuis kleine ruimtevaarders rondlopen? Stap dan in Brussel in je expresraket naar de verste sterrenstelsels. De nieuwe immersieve expo Planet Happiness raast sneller dan het licht door het heelal en doorbreekt de grenzen van tijd en ruimte. Landen doe je op de maan, de zon, andere planeten, en zelfs de aarde. Niet alleen in het heden, maar ook bij hun ontstaan, miljarden jaren geleden. Kinetische lichtinstallaties tonen je de schoonheid van het heelal.

Bij de immersieve ruimtes sluiten interactieve themakamers aan, onder meer over het Internationaal Ruimtestation ISS en de weer- en klimaatmissies van EUMETSAT. Je ruimtereis eindigt in de Dream Room, waar je kan wegdromen tijdens geleide meditaties.

De Belgische en Europese ruimtevaartsector werkten mee aan de expo. Astronaut Frank De Winne en ruimtevaartdeskundige Nancy Vermeulen verstrekten advies als expert. Educatief en wetenschappelijk verantwoorde pret gegarandeerd dus in Brussel.

Planet Happiness, Plein Publiek, Kunstberg, Brussel

Paasspelletjes en pasgeboren dieren

Buiten spelen is de boodschap tijdens de Paasdagen in Bokrijk. De hele paasvakantie lang kunnen de kinderen zich analoog uitleven, zoals in (over)grootmoeders tijd. De museumboerderij krioelt van de pasgeboren dieren, zoals lammetjes, konijntjes en kuikens. Het zijn allemaal historische dierenrassen, die vroeger op onze hoeves rondscharrelden. Rond de Speelschuur ontdek je oude paasspelletjes en tradities. Beschilder paaseieren, klauter in de klimmast, hou je evenwicht tijdens de eierestafette. De juiste retro-outfit gezocht voor zo’n 100 jaar oud paasfeestje? De grote verkleedkoffer staat klaar! Omdat vakmanschap nooit gedateerd raakt, kan je de mouwen uit de handen steken in de ateliers. Wat dacht je van een bijenhotel voor de tuin?

Paasdagen in Bokrijk, vanaf 29 maart, Hortagalerij, Grasmarktstraat 116, Brussel

Circus in het park

MAD Festival zet voor de tweede keer zijn (circus)tentendorp op aan het Asiadok in Antwerpen. Even verderop, op de Grasvlakte van Park Spoor Noord, geniet je van gratis voorstellingen in openlucht. Compagne Rhizome en Chloe Moglia voeren acrobatische maar sierlijke stunts uit aan La Spire, een zeven meter hoge en achttien meter lange spiraal van staaldraad. Bij Panorama Kino Theater neem je plaats in een ronddraaiende cinemabox; zo word je zelf deel van een voorstelling die de alledaagse wereld betovert met een flinke scheut fantasie.

Bij de betalende voorstellingen is Glorious Bodies een van de blikvangers. Zes acrobaten tussen 53 en 67 jaar kaarten een ontroerend thema aan: hun verouderend lichaam. Be Flat houdt een Living Atelier. De Gentse acrobaten combineren circus met urban sports en muziek en brengen drie voorstellingen op onverwachte locaties, waaronder een woonzorgcentrum en een buurtcentrum. Zin om jong talent aan het werk te zien? Op MAD Generation praat beatboxer Gaspard Herblot korte acts van binnen- en buitenlandse circusstudenten aaneen.

Test je graag je zelf je talent en durf als circusartiest? Volg een initiatie ouder-kind rond uitdaging en vertrouwen of lichaamsbewustwording en motoriek met Ell Circo D’ell Fuego. Wie groter is dan 130 cm, kan aanschuiven bij de vliegende trapeze en een zwierige zwaai door de lucht maken.

MAD Festival, 10 tot 12 april, Asiadok-Westkaai, Antwerpen

Street art ahoy

The Crystal Ship gooit opnieuw het anker uit in Oostende. Het street-artparcours in de stad breidt uit met vijftien nieuwe kunstwerken, van kleine interventies tot huizenhoge murals. Niet alle kunstenaars komen uit de graffitiscène. Ilke Cop, een jonge schilder uit Brussel, kwam op cursus in de straten van Oostende om haar eerste muurschildering te maken. De Duitser Wayne Horse heeft de straat al lang geleden geruild voor het atelier, maar komt voor The Crystal Ship nog eens buiten. Om zijn voorbeeld James Ensor te eren wil hij gerust weer een muur te lijf gaan. Ook Jaune, die je kent van zijn grappige vuilnismannen, viert Ensor: hij maakt een moderne impressie van het schilderij De Baden van Oostende.

The Crystal Ship kan je ontdekken met de gratis app Ostend City Walks of met de chatbot voor Facebook Messenger. Opgelet, de kunstwerken van 2024 zijn nog niet toegevoegd.

The Crystal Ship, kunstenaars aan het werk tot 6 april, Oostende

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!