4 x creatief met kerstmarkten

Wintergloed, Winterland of Wintertijd? De kerstperiode lijkt niet de origineelste tijd van het jaar, maar schijn bedriegt. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier oergezellige steden waar je jouw favoriete kerst beleeft: stil, romantisch, vurig of uitbundig.

Foto: Wintergloed Brugge, © Jan Darthet / Visit Bruges

4

Leuven: stille kerst in de abdij

Glühwein slurpen, naar livemuziek luisteren en toffe snuisterijen kopen: daarvoor kan je voor de 35ste keer terecht bij de ruim honderd kerstkraampjes op het Ladeuzeplein.

Drukteschuw? Dan biedt Wintertijd een alternatief. In de stadsrand wenkt de groene oase van de Abdij van Park. Ga mee op stiltewandeling langs de abdijvijvers, geniet van beiaardconcerten, bezoek de expo over christelijke feesttradities en bewonder de kerststal van kunstenaar Pieter Janssens (gemaakt van glasramen!). Op zondag 17 december biedt de tiendenschuur van de abdij onderdak aan een kleine kerstmarkt, waar je originele cadeautjes en streeklekkers op de kop tikt. Lennaert Maes zet die dag het slotakkoord op het neerhof: zing allemaal mee tijdens de samenzang.

Het lichtparcours (un)Holy Light is net als de kerstmarkt zelf niet meer weg te denken in Leuven. Zes lichtkunstenaars zorgen van 9 tot 17 december voor artistiek verantwoorde magie op bijzondere locaties, zoals kerken, binnenpleinen en kelders.

Wintertijd Leuven, 7 december tot 7 januari

Brugge: romantische knuffelkerst

Wintergloed omarmt je en verwarmt je, aldus Visit Bruges. Anders gezegd, voor een knusse knuffelkerst zit je goed in de reienstad. Twee kerstmarkten brengen je in een feestelijke stemming: traditioneel op de Markt en ambachtelijk en korte keten op het Simon Stevinplein. Het Minnewater vormt het romantische decor voor de kunstschaatspiste en de Winterbar Vorst, die lokale drankjes en hapjes serveert.

De Lichtbelevingswandeling leidt je voor het vijfde jaar op rij langs verborgen plekjes in de stad. Op het 2,5 km lange parcours krijg je tien lichtkunstwerken te zien, losjes geïnspireerd door het noorderlicht. Sommige installaties zijn interactief. Heartbeats, bijvoorbeeld, stemt het licht in de Sint-Walburgakerk af op je hartslag en bij de Sint-Annakerk huppel je over kleurrijke waterdruppels. Pink een traditioneel kersttraantje weg op het Jan Van Eyckplein, waar Story of the Swan een zeemzoet liefdesverhaal over twee Brugse reienzwanen vertelt.

Nog een aanrader? Reis terug in de tijd op het Midwinterfeest in de Sint-Annawijk (10 december). Op het programma staan onder meer een kerstmarkt in retrostijl in de Balstraat, gidsbeurten in de indrukwekkende Jeruzalemkapel van het Adornesdomein en knutselpret voor kinderen in het Volkskundemuseum.

Wintergloed Brugge, tot 7 januari

Mechelen: warmhartig winterfeest

Mechelen houdt je warm verbindt de kerst- en eindejaarsfeesten met wat er leeft in de stad. Tijdens het weekend van 15 tot 17 december doet Mechelen in Vuur en Vlam de gezelligheid hoog oplaaien. Wandel langs de mooiste plekjes in de historische binnenstad en geniet onderweg van spectaculaire optredens en vuurkunstwerken. Bij de kraampjes langs de route kan je je nog extra verwarmen aan lekkere hapjes en drankjes. Mechelen in Vuur en Vlam breidt dit jaar uit naar twee nieuwe locaties: Hombeek op 8 en 9 december en het Tivolipark op 22 en 23 december.

De Mechelse kerstmarkten dragen de stempel van lokale handelaars en verenigingen. Voor de klassieke cadeautjes en lekkernijen kan je terecht op de Korenmarkt (weekends van 8 tot 23 december). Spring zeker ook binnen op de KerstmARTa (15 tot 17 december). De voormalige Heilig Hartkerk verandert de komende jaren in de culturele hotspot mARTa. Op de knusse indoormarkt kan je de artistieke ambiance nu al opsnuiven. Steun je graag een goed doel met je kerstgeschenk? Dan is de Mondiale Kerstmarkt op 16 december de aanrader. The Fishwives Market, de maandelijkse creatieve markt in de Vleeshalle, houdt haar kersteditie op 17 december.

Mechelen houdt je warm, 8 tot 23 december

Hasselt: 15 jaar feestvieren

Stijlvolle salsa in het Grand Café, een Tirolerfest in de Almhütte, deejaysets van discotheek Versuz op de ijspiste: Winterland Hasselt heeft voor ieder feestje een succesrecept én een geschikte locatie.

Winterland bestaat vijftien jaar en belooft een extra feestelijke editie. Klassiekers zoals het reuzenrad en de schaatspiste mogen dan niet ontbreken. De Oostenrijkse Almhütte haalt de Alpen naar Hasselt en in de Aspen Lounge waan je je in de Rocky Mountains. Gezellig, die lederen sofa’s bij de haard! Zin in minder klassieke attracties? Zoef in een zitzak van de superhoge glijbaan La Suisse of ga gezellig griezelen in Santa’s Ghost Villa.

Je zou haast vergeten dat je ook gewoon kan shoppen op de kerstmarkt, en dat je dagelijks op visite kan in het Huis van de Kerstman – niet te verwarren met de spookvilla. Santa maakt zijn grote intrede op 9 december en vertrekt opnieuw op 30 december. Je kan hem iedere dag van 12 tot 20 uur opzoeken in zijn knusse kerststulpje.

Winterland Hasselt, tot 7 januari

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!