4 x cultuurfeest in stad en dorp

Kunst buiten het museum, podiumkunsten buiten de schouwburg, muziek buiten de concertzaal. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier meeslepende evenementen die dit weekend de hele stad of dorp in feeststemming brengen.

Foto: © VIctoriano_Moreno

4

Mechelen: DANSSTORM

Dit rondtrekkende festival van de amateurkunstenkoepel Danspunt zet om de twee jaar een andere stad in beweging. Ditmaal is Mechelen aan de beurt. Trek je dansschoenen aan en waag je aan een initiatie, van hiphop tot tango, van buikdans tot vendelzwaaien. Liever kijken dan doen? Spring gratis en zonder reservering binnen bij de meest uiteenlopende performances, van een Ierse dansshow tot een flashmob van buikdansers. Hedendaagse dansers spelen korte voorstellingen in allerlei stijlen en over uiteenlopende onderwerpen, van cyberpunk tot sciencefiction, van een Japanse Butohdans over de zee tot een ode aan het naakte vrouwelijke lichaam. Majoretten trekken door de straten, een brassband bouwt een feestje in het park, dansende vogels verbergen zich in het struikgewas. Als dat geen kleurrijk, vrolijk weekend wordt!

15 tot 17 september, Kruidtuin, Sint-Mettetuin, Cultuurcentrum en winkelstraten, Mechelen

Turnhout: Plein de Cirque

Geniet van gratis circus, concerten, een foodvillage en een zomerbar in cultuurcentrum De Warande en Park Begijneveldekens. De centrale gast op Plein de Cirque is Pepijn Ronaldo van Circus Ronaldo. Voor de try-outs van hun voorstelling Da Capo, een familiekroniek over 180 jaar circus, is er een wachtlijst. Maar Pepijn nodigde ook jong talent uit en gaf clowns en commedia dell’arte een belangrijke plek in de programmatie. Harvey Cobb combineert stand-up comedy met roze rubberlaarzen in zijn debuut Pink boots & an alcoholic sock puppet en Giorgio Bertoletti gaat op ruimtereis met een rode neus in Juri The Cosmonaut. Ook acrobaten, koorddansers en trampolinespringers komen de zwaartekracht tasten, en tijdens workshops voor het hele gezin verlies je zelf de grond onder je voeten verliezen. Even uitblazen kan op de cultuurmarkt en in de foodvillage. Maar opgelet, Marie & Elisa, ook van de familie Ronaldo, laten als overenthousiaste obers meer dan een steekje vallen.

15 tot 17 september, De Warande, Turnhout

Bellingen: Kunst in het dorp

Niet het dorp, maar het kasteel-klooster Ter Loo gonst van de gezelligheid tijdens Kunst in het Dorp. Ruim veertig kunstenaars palmen de historische ruimtes en de tuinen in. Ze zijn fotograaf, schilder, beeldhouwer, performer, installatiekunstenaar. Werken met keramiek, glas, hout, textiel, verf… Denken op kleine schaal of monumentaal, schrijven in tradities in of gaan de experimentele toer op. Kortom, in het kasteel maak je kennis met de meest uiteenlopende kunstvormen en -stijlen. Ideaal als je drempelvrees voelt om een kunstgalerie binnen te stappen. De expo opent tijdens nocturnes op vrijdag en zaterdag en op zondagnamiddag. Op zaterdagavond brengt het jonge Trio Aries een klassiek concert in de abdijkerk.

15 tot 17 september, Kasteel-klooster Ter Loo, Bellingen (Pepingen)

Mons: Biënnale voor Kunst en Cultuur

Sinds haar jaar als culturele hoofdstad van Europa in 2015 viert Mons één herfst op twee haar Biënnale voor Kunst en Cultuur. Vier weken lang veroveren kunst, muziek en theater de straten en pleinen. Het openingsweekend, van 15 tot 17 september, valt samen met het Feest van het Waalse Gewest en staat in het teken van straattheater. Clowns, goochelaars, circusartiesten en acteurs doen het stadscentrum bruisen van de ambiance. Voor de grote spektakels trek je naar de Grote Markt. Op donderdag geeft het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie een gratis concert (wel reserveren) en op zondag versmelt Cie Gratte-Ciel dans, circus, acrobatiek en cabaret in de voorstelling Rouge!.

En daarna? De week van de Digitale Ontdekkingen (20-24/9) dompelt je onder in een technologisch wonderland van videomapping, augmented reality en gaming. Tijdens het festival van stadsculturen (25/9-6/10) volg je een parcours langs fresco’s, installaties en performances van urban artists. De Museumnacht, die de biënnale afsluit, trakteert je op dans, livemuziek en workshops in een tiental musea en cultuurhuizen.

14 september tot 6 oktober, diverse locaties in Mons

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!